Ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος μιλάει για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού δίπλα στη Σαντορίνη

Θηρασιά: Ένας ανεξερεύνητος θησαυρός

Στόχος μία ήπια μορφή ανάπτυξης για τη διατήρηση του φυσικού κάλλους

 

“Παράθυρο” στη Σαντορίνη του 1970 αποτελεί η Θηρασιά σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, Νικόλαο Ζώρζο, με τους επισκέπτες που μεταβαίνουν στο μικρό νησί να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το γαλήνιο φυσικό και ήσυχο τοπίο που διαθέτει, σε αντίθεση με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σαντορίνης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζώρζος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, η Θηρασιά κρίνεται αναγκαίο να αποκτήσει καλύτερη σύνδεση με τη Σαντορίνη ώστε να έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει ένα μικρό μερίδιο του τουριστικού ρεύματος που υποδέχεται ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός, προκειμένου να τύχει της επιλογής αρκετών επισκεπτών, οι οποίοι όμως επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ένα ημερήσιο ταξίδι σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος.

Μέλημα του Δήμου Θήρας σύμφωνα με τον δήμαρχο, αποτελεί η προάσπιση του φυσικού κάλλους της Θηρασιάς κι ως εκ τούτου μία ήπια μορφή ανάπτυξης, η οποία θα ενισχύει και θα αναδεικνύει τον “ανέπαφο” χαρακτήρα της, αφού ως ανεξάρτητη οντότητα, το μικρό νησί διαθέτει τη δική του ιστορία, η οποία επιχειρείται να έρθει στο φως.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τη διοικητική ευθύνη της Θηρασιάς μετά και την εφαρμογή του “Καλλικράτη” έχει ο Δήμος Θήρας.

Ανάγκη “πύκνωσης” των δρομολογίων από και προς τη Σαντορίνη

Εξ αρχής ο Νικόλαος Ζώρζος αναφέρθηκε στο σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί το νησί και αφορά στην καθημερινή σύνδεσή του με το νησί της Σαντορίνης. “Παρά το γεγονός ότι απέχει μία αναπνοή από τη Σαντορίνη, η Θηρασιά δεν έχει την τουριστική ανάπτυξη που έχει η Σαντορίνη” σημειώνει ο δήμαρχος, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Εκείνο που θα βοηθούσε πάρα πολύ την ανάπτυξη με έναν άλλο τρόπο, μία ήπια ανάπτυξη για να αποφευχθούν και λάθη που έχουν γίνει στη Σαντορίνη, θα ήταν η πύκνωση της συγκοινωνίας με τη Σαντορίνη”. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο ίδιος, πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Θήρας, ώστε να μπορέσει να αποκομίσει μεγαλύτερο όφελος η Θηρασιά, κυρίως δε, τους θερινούς μήνες που καταγράφεται μεγάλο τουριστικό ρεύμα. “Ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να πυκνώσει τα δρομολόγια προς τη Θηρασιά. Άλλωστε το κόστος των δρομολογίων είναι πολύ μικρό. Η λάντζα που συνδέει το Αμμούδι στην Οία με τη Θηρασιά έχει πολύ μικρό κόστος. Η πύκνωση των δρομολογίων θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα βοηθούσε στην τουριστική ανάπτυξή της” υπογράμμισε κατηγορηματικά, αναφέροντας πως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η σύνδεση των δύο νησιών πραγματοποιείται μέσω μίας παντόφλας που αναχωρεί από το λιμάνι του Αθηνιού προς τη Ρίβα της Θηρασιάς μία φορά την ημέρα, ενώ υπάρχουν και τρία δρομολόγια τη θερινή περίοδο που ενώνουν το Αμμούδι με το μικρό νησί. Προσθέτει ωστόσο, πως, ιδανικά θα εξυπηρετούσε ο προγραμματισμός δύο ακόμη δρομολογίων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες να μπορούν να κάνουν ημερήσιες διακοπές στη Θηρασιά. “Πιστεύω ότι ένα ακόμη δρομολόγιο απογευματινό κι ένα βραδινό ώστε να μεταβεί κάποιος που επιθυμεί το πρωί και να επιστρέψει στη Σαντορίνη το βράδυ, θα ήταν σημαντική απόφαση”.

Κρύβει ιστορικό ενδιαφέρον και όχι μόνον

Ο δήμαρχος στο πλαίσιο των δηλώσεών του, τόνισε πως η Θηρασιά έχει τη δική της “κρυμμένη κι ανεξερεύνητη ομορφιά” να παρουσιάσει στους επισκέπτες της. Αν και οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 280 κι ως εκ τούτου, τόσο ο αριθμός των καταλυμάτων αλλά και των επιχειρήσεων είναι περιορισμένος, ωστόσο, το νησί παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη ιστορική και όχι μόνο. “Η Θηρασιά είναι πανέμορφη. Εκεί μπορεί να δει κανείς τη Σαντορίνη της δεκαετίας του ΄70. Οι ανασκαφές που έγιναν στη Θηρασιά αποκάλυψαν ένα μικρό μέρος οικισμού στο άκρο της, της πρώιμης εποχής του Χαλκού” σημειώνει ο κ. Ζώρζος προσθέτοντας πως, “Έχει ένα θαυμάσιο γεωπεριβάλλον, παρθένο και έχει έναν μοναδικό οικισμό, εκείνον της Αγριλιάς ο οποίος είναι ένας μουσειακός χώρος πλέον. Έχει τεράστιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθώς είναι ένας οικισμός που δεν έχει πειραχθεί ποτέ. Δεν κατοικείται, άρα δεν έχουν αλλοιωθεί τα μορφολογικά στοιχεία του”.

Συμπερασματικά ο δήμαρχος, υπογράμμισε πως, “Η Θηρασιά είναι ένας μικρός ανεξερεύνητος θησαυρός πλάι στη Σαντορίνη” ο οποίος πρέπει να “λύσει” το θέμα της διασύνδεσης με τη Σαντορίνη.

Προσπάθειες για δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Θήρας να αναφέρει αν στη Θηρασιά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποια από αυτές, απάντησε καταφατικά, εξηγώντας πως το μικρό νησί έχει συμπεριληφθεί στο πλάνο του Δήμου. “Γίνονται κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις κι έχει συμπεριλάβει ο Δήμος τη Θηρασιά στο πρόγραμμά του” σημείωσε, εστιάζοντας την αναφορά του αμέσως στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αποκτήσει η Θηρασιά ένα Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας. “Εκείνο που επιθυμούμε και προγραμματίζουμε και ανατίθεται μελέτη είναι να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο το οποίο θα έχει διπλή χρήση. Θα προορίζεται για τις εκδηλώσεις των κατοίκων της Θηρασιάς, ενώ θα είναι κι ένα Κέντρο προβολής της ιστορίας της Θηρασιάς”. Καταλήγοντας επεσήμανε πως, “Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σημαντική δουλειά για να μπει στον χάρτη της ιστορίας η Θηρασιά μετά και την ανακάλυψη του οικισμού. Ο Δήμος Θήρας ενεργεί κατάλληλα”.