Περιοδεία του Ποταμιού σε Άνδρο, Ίο, Νάξο και Σαντορίνη

  • Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2015 - 10:32

Στα πλαίσια της προεκλογικής ενημέρωσης και της παρουσίασης των θέσεων του Ποταμιού οι υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων Νικολίτσα (Λίλη) Αγγελοπούλου και ο Μάριος Βαζαίος βρέθηκαν σε κάποια νησιά των Κυκλάδων. Αναλυτικά:

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η Λίλη Αγγελοπούλου βρέθηκε στην Άνδρο όπου μαζί με εθελοντές του Ποταμιού συναντήθηκε με κατοίκους του νησιού και μιλήσανε για τα τοπικά προβλήματα και την πολιτική κατάσταση της χώρα καθώς και τις λύσεις που προτείνει το Ποτάμι. Πρώτος σταθμός το Γαύριο, στην συνέχεια το Μπατσί, και τέλος η χώρα της Άνδρου. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας του νησιού και έγινε συζήτηση για τα προβλήματα και τις τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο κυρίως δυναμικό. Τέλευταίος σταθμός τα Αποίκια στην πρώτη μέρα την εκδηλώσεων της γιορτής του νερού στην πηγή της Σάριζας και συζήτηση με κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού που δεν παρέλειψαν να τονίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης στις επιχειρήσεις τους μετά την επιβολή των capital controls. Μεγάλα προβλήματα του νησιού η ανεργία και η ανασφάλεια σε θέματα Υγείας.

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου η Λίλη Αγγελοπούλου συνέχισε την περιοδεία της στην Ίο. Έτυχε θερμής υποδοχής από φίλους του Ποταμιού και γνωρίζοντας από παλιά το σημαντικότερο θέμα στο νησί, επισκέφθηκε αρχικά το κέντρο Υγείας. Εκεί έγινε ευρεία συζήτηση με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Ρόλλα ο οποίος σημείωσε την επιδεινούμενη κατάσταση κυρίως όσο αναφορά τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Στο Κέντρο Υγείας δεν λειτουργούν βασικά τμήματα όπως το μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ απουσιάζει ακτινολόγος και μόνο χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων καλύπτονται οι ανάγκες. Επόμενη συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Μιχάλη Πετρόπουλο σε μια θερμή υποδοχή στο δημαρχείο όπου υπήρχε μια νότα μεγαλύτερης αισιοδοξίας καθώς ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα πέραν της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας και της επέκτασης του λιμανιού. Ακολούθησαν συζητήσεις με κατοίκους του νησιού που εξέφρασαν την λύπη τους για την κατάργηση κοινωνικών δομών όπως βοήθεια στο σπίτι, παιδικός σταθμός και βιβλιοθήκη. Έντονη είναι η αγωνία των επαγγελματιών για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία που προκαλεί ασφυξία παρά την μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τις συναντήσεις με ανθρώπους που αγαπούν το νησί δεν μπορούσε να εξαιρεθεί και ο πρώην αντιπεριφερειάρχη Γιώργος Πουσσαίος που κατέθεσε την μεγάλη εμπειρία του στα προβλήματα του νησιού και των Κυκλάδων.

Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη η Λίλη Αγγελοπούλου επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Νάξου και συζήτησε με τον διευθυντή κ. Βασίλη Ραπτάκη και άλλους γιατρούς που εφημέρευαν την τραγική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά. Οι ελλείψεις όπως έλεγαν σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό είναι τέτοιες που αναγκάζουν το νοσοκομείο να λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας ενώ δεν υπάρχει αυτή την στιγμή αρμόδιος υπάλληλος για να στελεχώσει το γραφείο οικονομικών και προμηθειών. Ως τρανταχτές περιπτώσεις έλλειψης ιατρικού προσωπικού ανάφεραν την απουσία παιδιάτρου και αναισθησιολόγου που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία χειρουργική επέμβαση στο νησί, έστω και μικρή. Τέλος αναφέρθηκε το μεγάλο πρόβλημα της αδυναμίας κάλυψης των βαρδιών του ΕΚΑΒ. Βέβαια όλα τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας των Κυκλάδων είναι γνωστά στο Ποτάμι και έχουν γίνει σχετικές επερωτήσεις στην βουλή χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια λύση από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην συνέχεια η Λίλη Αγγελοπούλου και ο Μάριος Βαζαίος, περιόδευσαν στο νησί. Στο Χαλκί, συζήτησαν με κατοίκους και επιχειρηματίες και επισκέφθηκαν την οικογένεια Βαλληνδρά που εδώ και 150 χρόνια παράγει κίτρο σε ένα παραδοσιακό αποστακτήριο και το οποίο για πρώτη φορά αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως μετά την επιβολή των capital controls. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιχείρηση αδυνατεί να εισάγει τα είδη συσκευασίας ώστε να προωθήσει το προϊόν της. Ακολούθησε επίσκεψη στην χώρα και συζήτηση με εθελοντές και φίλους του Ποταμιού στο Escoba Bar όπου παρευρέθηκε η κ. Δανάη Μαύρου γνωστή δημοσιογράφος του νησιού. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία πιο αναλυτικής συζήτησης για το πρόγραμμα και τις λύσεις που προτείνει το Ποτάμι. Ολόκληρη η συνέντευξη στο http://www.cycladesvoice.gr/?aid=55731.

Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η Λίλη Αγγελοπούλου και ο Μάριος Βαζαίος επισκέφθηκαν την Σαντορίνη με πρώτο σταθμό το volcano tv, ( http://www.neasantorinis.gr/topikes_eidiseis/2810/BINTEO_SYNENTEYXI_L.AG...), όπου παραχώρησαν συνέντευξη στο κ. Παναγιώτη Μυτιληναίο. Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Νικόλαο Ζώρζο και την αντιδήμαρχο κ. Ρούλα Μπελλώνια παρουσία και του κ. Νικόλαου Μπάρδη. Συζητήθηκαν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του δήμου Σαντορίνης (διαχείρηση του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό, διαχείριση σκουπιδιών, θέματα στελέχωσης των δομών Υγείας-ΕΚΑΒ-λειτουργία νοσοκομείου, περιβαλλοντικά θέματα-δόμηση). Οι λύσεις όπως πάντα σκοντάφτουν κυρίως στην άκαμπτη δημόσια διοίκηση, την γραφειοκρατία και την έλλειψη χρηματοδότησης –αν και αναφερόμαστε στο ένα ανεπτυγμένο νησί των Κυκλάδων-, θέματα για τα οποία εκφράσαμε τις συγκεκριμένες θέσεις-λύσεις του Ποταμιού. Ο δήμος, όπως και κάθε δήμος, χρειάζεται να έχει την ελευθερία των κινήσεων, να μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό όπου χρειάζεται και να διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα ενισχύοντας το αυτοδιοίκητο. Αναλύθηκε η πάγια θέση του Ποταμιού για τον εξορθολογισμό και την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με την ταυτόχρονη κατάργηση των φόρων μεταβίβασης των ακινήτων, ενώ αναφέρθηκε η μεταρρύθμιση που προτείνεται στην δημόσια διοίκηση που θα έβαζε τέλος στην γραφειοκρατία και θα έκανε το κράτος λειτουργικό.

Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη στο παλαιό εργοστάσιο τομάτας SAF όπου σήμερα λειτουργεί ως πρότυπος χώρος πολιτισμού. Τελευταίος σταθμός τα Φηρά όπου οι υποψήφιοι βουλευτές παρευρέθηκαν στην απονομή των μουσικών βραβείων του διεθνούς παιδικού φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Μέγαρο-μουσείο Γκύζι και στη συνέχεια στο λαογραφικό Μουσείο όπου συνάντησαν τον ιδρυτή του κ. Εμμανουήλ Λιγνό. Βέβαια δεν θα μπορούσε να κλείσει η επίσκεψη στην Σαντορίνη χωρίς μια βόλτα στην καλντέρα και συζήτηση με επιχειρηματίες όπου κι εκεί το κόστος της πρόσφατη κρίσης και τα capital controls έχουν ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση του ελληνικού ποιοτικού τουρισμού.