Η άποψη του Γιάννη Βλασερού για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Τα νησιά μας έχασαν τη «νησιωτικότητά» τους

  • Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2015 - 13:36

«Η ώρα της αλήθειας έφθασε. Τα νησιά του Αιγαίου, με πρώτα τα κυκλαδονήσια Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο, είναι από τα πρώτα θύματα του 3ου και επαχθέστερου μνημονίου.

Ο ΦΠΑ ανέρχεται, στα συγκεκριμένα νησιά, στο 23% επί δικαίους καί αδίκους, παρά την συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας.

Το προτεταμένο λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη να μην ανέβει ο ΦΠΑ στα νησιά υποστάλθηκε και τα υποσχόμενα «ισοδύναμα» των εκλογών του Σεπτέμβρη, θα μείνουν να τα ψάχνει η κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί θηλιά στην οικονομία των νησιών μας, που έχουν βασική -αλλά εποχική- απασχόληση τον τουρισμό, του οποίου πλήττεται σοβαρά η ανταγωνιστικότητα.

Το υψηλό κόστος διακίνησης των προϊόντων, η κοστοβόρος -λόγω θαλάσσιας επικοινωνίας- πρόσβαση των διαφόρων υπηρεσιών όπως υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης, πολεοδομίας κ.ά, φέρνει τους κατοίκους των νησιών μας σε οικονομικά μειονεκτική θέση  σε σχέση με τους άλλους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι άδικη φοροεισπρακτική και αντιπαραγωγική δεν πρέπει να περάσει. Η αναμενόμενη προσθήκη των δυσβάστακτων αντιαγροτικών μέτρων θα αποτελειώσει την οικονομία των νησιών μας.

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέσεις και να αποτρέψουν το βάρβαρο αυτό οικονομικό μέτρο».