Ενημερωτική εκδήλωση για την αναβάθμιση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του νησιού

Τα μονοπάτια της Σίφνου

Οι «καρποί» των συντονισμένων ενεργειών αναβάθμισης του δικτύου μονοπατιών στη Σίφνο, με στόχο την αύξηση του πεζοπορικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί, θα παρουσιαστούν αύριο στις 19:00, στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Πρόκου.

Η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Τουρισμού, μετά από πρόταση του Έπαρχου Μήλου και Σίφνου κ. Νίκου Βενάκη, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σίφνου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό (ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων, ιδιοκτήτες ταξί και λεωφορείων, επαγγελματίες και έμποροι κ.ά.) αλλά και των δημοτών για το δίκτυο μονοπατιών της Σίφνου, με στόχο την περαιτέρω προώθηση του περιπατητικού τουρισμού στο νησί.

Ολοκληρωμένο σύστημα σηματοδότησης

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών που πραγματοποίησε ο Δήμος για την καταγραφή των 100 χιλιόμετρων σηματοδοτημένων μονοπατιών του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν QR-codes για 15-20 ιστορικά μνημεία κατά μήκος των μονοπατιών σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά), τα οποία θα επικολληθούν στους πασσάλους, ώστε οι διερχόμενοι τουρίστες να μπορούν με το κινητό τους να διαβάζουν σημαντικές πληροφορίες για την κάθε διαδρομή. Τέλος για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη των μονοπατιών σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τέσσερα διαφημιστικά banners σε τέσσερις γλώσσες, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις και σε άλλες δράσεις που συμμετέχει ο Δήμος Σίφνου σε σχέση με τα μονοπάτια.

Στην εκδήλωση θα γίνει εκτενής παρουσίαση του δικτύου μονοπατιών, του συστήματος σηματοδότησης και των δράσεων προβολής από τον εκπρόσωπο της εταιρείας Paths of Greece και εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου Σίφνου κ. Φοίβο Τσαραβόπουλο.

Στα χνάρια των γαλλικών μονοπατιών

Σημειώνεται πως η αναβάθμιση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του νησιού ανατέθηκε στην Paths of Greece, στις αρχές του 2015. Από τις πρώτες επισκέψεις της εταιρείας στη Σίφνο, διαπιστώθηκε πως οι εργασίες σήμανσης που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποσπασματικές και δεν υπήρχε καμία ομοιομορφία. «Βρήκαμε ένα δίκτυο το οποίο είχε επτά διαφορετικά είδη σήμανσης και ουσιαστικά φτιάξαμε εξ’ αρχής μία σήμανση με πινακίδες στις κύριες διασταυρώσεις των διαδρομών και σήμανση με χρώμα σε όλο το μήκος του δικτύου. Το χρώμα αυτό έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές των γαλλικών μονοπατιών που θεωρούνται από τις επικρατέστερες σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Τσαραβόπουλος. Εξήγησε δε πως, πολλές διαδρομές ξεκινούσαν από “τυφλά” σημεία, τα οποία δύσκολα εντόπιζε ο εν δυνάμει πεζοπόρος. Τέλος, λίγα έως ελάχιστα ήταν αυτά που είχαν γίνει για την άρτια και ολοκληρωμένη προβολή των μονοπατιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι προσπάθειες της εταιρείας επικεντρώθηκαν αρχικά στην εναρμόνιση της σηματοδότησης. Σε πρώτο στάδιο αφαιρέθηκαν οι προηγούμενες σημάνσεις, καθαρίστηκαν κάποια σημαντικά τμήματα, και πολλές διαδρομές επανασχεδιάστηκαν ώστε να έχουν ως σημείο εκκίνησης κάποιο σημείο αναφοράς εντός οικισμών. Έτσι, ξεκίνησε και η τοποθέτηση της νέας σήμανσης. Ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκε εφαρμοσμένο χρώμα (λευκό και κόκκινο), και στις κύριες διασταυρώσεις ένα πρωτοποριακό σύστημα με πασσάλους που αναφέρουν τις κατευθύνσεις.

19 διαδρομές 100 χιλιομέτρων

Σε κομβικά σημεία του νησιού τοποθετήθηκαν κεντρικές πινακίδες με το χάρτη όλου του δικτύου, και στην αρχή της κάθε διαδρομής θα τοποθετηθούν πινακίδες “εισαγωγής” σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο δίκτυο της Σίφνου έχει 19 διαδρομές (10 κύριες και 9 δευτερεύουσες) και συνολικό μήκος 100 χιλιόμετρα (σε σχέση με τα περίπου 65 που είχε όταν το αναλάβαμε). Όλες οι διαδρομές συνδέονται μεταξύ τους εκτός από τις διαδρομές 9 και 9Α στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Ο κ. Τσαραβόπουλος τόνισε πως η αναβάθμιση του δικτύου θα συμβάλλει στην αύξηση των επισκεπτών υψηλής οικονομικής στάθμης που αναζητούν ποιοτικούς προορισμούς για τις διακοπές τους, ακόμη και εκτός της τουριστικής περιόδου.

Ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού

«Η Σίφνος ανέκαθεν είχε κοινό πεζοπορικό, ανάλογο του μεγέθους της. Σε κάθε περίπτωση αύξηση που περιμένουμε θα γίνει μακροπρόθεσμα αντιληπτή. Η σήμανση των διαδρομών ολοκληρώθηκε το Μάρτιο οπότε μέχρι να γίνουν όλες οι δράσεις προβολής και να ωριμάσει αυτό, χρειάζονται ένα-δύο χρόνια. Άλλωστε, η βασικότερη διαφήμιση για ένα δίκτυο μονοπατιών, είναι οι ίδιες οι εντυπώσεις που μεταφέρουν οι επισκέπτες στις χώρες τους. Την άνοιξη και το φθινόπωρο θα έρθει το πρώτο κύμα επισκεπτών, που θα έχουν μάθει για τη φοβερή αναβάθμιση του δικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της αυριανής εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί επίσης ο νέος πεζοπορικός χάρτης που εκδόθηκε από το Δήμο καθώς και η ιστοσελίδα www.sifnostrails.com που δημιούργησε ο Δήμος Σίφνου σε συνεργασία με την εταιρεία paths of Greece. Τέλος, θα παρασχεθούν διεθνούς επιπέδου τεχνικές συμβουλές στους ξενοδόχους και στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που αφορούν σε υπηρεσίες ειδικευμένες στους πεζοπόρους.