Γεγονότα στα νησιά των Κυκλάδων

  • Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10

8.1.2015: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Τήνος, λόγω των έντονων προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ισχυρή κακοκαιρία, με κυριότερο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

27.1.2015: Ορισμός του γενικού πλαισίου αρχών για τον νέο Μουσειακό Χώρο που θα δημιουργηθεί στη Δήλο μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης του, με χρηματοδότηση του έργου από το International Foundation for Greece, των Γιώργου και Ασπασίας Λεβέντη στο Λονδίνο.

12.2.2015: Στις βόρειες ακτές της Άνδρου προσάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 11 Φεβρουαρίου το φορτηγό πλοίο «GOODFAITH», σημαίας Κύπρου, στο οποίο επέβαιναν 22 μέλη πληρώματος.

13.2.2015: Κατηγορηματικές αποφάσεις των Δήμων Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην “υψωθούν” αιολικά πάρκα που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των τεσσάρων νησιών στις Κυκλάδες με ομόφωνη απόφασή τους.

11.3.2015: Επιστολή διαμαρτυρίας του Δήμου Μυκόνου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, με αφορμή το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου για όλο τον μήνα Μάρτιο, ελλείψει ικανού αριθμού προσωπικού.

23.3.2015: Ένταση στο νησί της Μήλου, με αφορμή την κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο νησί, με τοπικούς φορείς, αυτοδιοικητικούς, βουλευτές και κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση, δηλώνοντας αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

1.4.2015: Κατόπιν των υπαινιγμών και των ερωτημάτων που τέθηκαν σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, σχετικά με τα αποθεματικά του Δήμου Θήρας και του τελεφερίκ, τα οποία παραμένουν αδιάθετα, απαντήσεις θέλησε να δώσει σχετικά με το θέμα ο Δήμος Θήρας, διευκρινίζοντας τόσο τον τρόπο διάθεσης τους όσο και τις δράσεις για τις οποίες έχουν προϋπολογιστεί.

20.5.2015: Οι διορθωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την κρουαζιέρα παρουσιάστηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με το κλιμάκιο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με τις Αρχές και τους τουριστικούς φορείς της Σαντορίνης.

9.6.2015: Παραστάσεις αρχαίου δράματος κατευθείαν από την Επίδαυρο και μουσικές συναυλίες στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Βούλγαρη.

28.6.2015: Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου, αλλά και των πολιτιστικών υποδομών της Σαντορίνης, συνήψαν ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης και ο δήμαρχος Θήρας, Ν. Α. Ζώρζος.

30.6.2015: Δύο νέα ευρήματα έφερε στο φως η έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη βορειοανατολική πλευρά της Δήλου.

27.7.2015: Προσάραξη σε αβαθή, σε θαλάσσια περιοχή λίγο έξω από το λιμάνι της Τήνου, του ταχύπλοου Flying Cat 4 της εταιρείας Hellenic seaways, με αιτιολογία για το ατυχές συμβάν, την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή.

10.8.2015: Σε επίτιμο δημότη του Δήμου Πάρου ανακηρύχτηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου.

2.9.2015: Ολοένα και πληθαίνουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το κύκλωμα ναρκωτικών και πορνείας, που δρούσε στη Μύκονο, με την ογκώδη δικογραφία να εξετάζεται εξονυχιστικά από τον ανακριτή της Σύρου, που έχει αναλάβει την εξέταση μεγάλου αριθμού μαρτύρων σχετικά με την υπόθεση.

9.9.2015: Ένα νέο ακραίο περιστατικό βίας, για ασήμαντη αφορμή, οδήγησε στον σοβαρότατο τραυματισμό 31χρονου άνδρα, σημειώθηκε στη Μύκονο, καταδεικνύοντας συμπεριφορές και πρακτικές που τείνουν να γίνουν καθεστώς στα νυχτερινά μαγαζιά του νησιού.

14.9.2015: Την τιμή να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, ο οποίος παραβρέθηκε προκειμένου να επισκεφτεί τον ανακαινισμένο Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής, αλλά και να τελέσει τον αγιασμό και τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Ωδείου, είχε το νησί της Πάρου.

28.9.2015: Παρουσιάστηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μήλου, η αρχιτεκτονική και ειδική αρχιτεκτονική μελέτη, για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Αδάμαντα.

5.10.2015: Το φως της Δήλου, του μεγαλύτερου φυσικού νησιωτικού αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα, ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέσα από τον νέο πνευματικό και πολιτιστικό θεσμό «Δήλος 2015», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου.

20.10.2015: Μια μοναδική ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας έλαβε στις 24 Οκτωβρίου η Άνδρος, αποκτώντας το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας Leading Quality Trails-Best of Europe, για τμήμα του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του νησιού.

26.10.2015: Αναστηλώνεται και αναδεικνύεται το αρχαίο θέατρο της Καρθαίας στην Κέα, το οποίο ήρθε στο φως, στο πλαίσιο των ανασκαφών της Επιστημονικής Επιτροπής Κέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

2.11.2015: Ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου η δίκη του οικονομικού σκανδάλου του Δήμου Μυκόνου, με άπαντες παρόντες στη Σύρο, προκειμένου να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία για την διαλεύκανση της υπόθεσης που αμαύρωσε την πολιτική ζωή του νησιού.

16.11.2015: Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης υπήρξε για δύο πρώην υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου στην πολύκροτη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου, με τους αιρετούς π. Δημάρχους, Αθανάσιο Κουσαθανά – Μέγα και Χρήστο Βερώνη, καθώς και τους πρώην αντιδημάρχους, Αλέξανδρο Βαμβακούρη και Θρασύβουλο Κοντομήτρο να αθωώνονται.

23.11.2015: Ομόφωνη απόφαση, σχετικά με τη διεκδίκηση αυτόνομου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου.

1.12.2015: Ένα πρωτοποριακό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο Δήμος Σίφνου, μέσω ενός καινοτόμου σχεδίου, για την εγκατάσταση και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών ενέργειας, κατοίκων, επιχειρήσεων, δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων, το οποίο παρουσιάστηκε, αφήνοντας τις θετικότερες των εντυπώσεων, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

10.12.2015: Σε διαδικασία διαβούλευσης τέθηκε η αισθητική και κυκλοφοριακή διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Παροικιάς, από τον Δήμο Πάρου, προκειμένου να προχωρήσει σε μία μίνι ανάπλαση, της οποίας κύριος στόχος θα είναι η διευκόλυνση του πεζού.

22.12.2015: Η άγρια δολοφονία ενός ηλικιωμένου άνδρα, μέσα στο σπίτι του, στην παραλία του Γαυρίου, αποκαλύφθηκε στην Άνδρο, με τους δράστες, να παραμένουν άγνωστοι, καθώς συνεχίζονται έως σήμερα οι έρευνες των αρμόδιων κλιμακίων της Αστυνομίας.

24.12.2015: Πρεσβευτής της Δήλου για το 2016 χρίστηκε ο Ακαδημαϊκός και επί 25ετία Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης, στο πλαίσιο της πανηγυρικής λήξης των εκδηλώσεων «Δήλος 2015», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

27.12.2015: «Έπεσαν» οι υπουργικές υπογραφές για το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, για την κατασκευή σύνθετου τουριστικού καταλύματος 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα της Ίου, παρά τις επιφυλάξεις εξαιτίας των επιθετικών παρεμβάσεων στο φυσικό τοπίο, που προβλέπουν οι μελέτες.

Ετικέτες: