Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αντιπάρου το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου και η πρόταση του Εμπορ/τικού Συλλόγου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Προγραμματισμός και ενστάσεις

Τον ετήσιο προγραμματισμό, όσον αφορά σε συμμετοχή σε εκθέσεις, αλλά και δράσεις για την τουριστική προβολή του νησιού, κατήρτισε ο Δήμος Αντιπάρου, ενώ συζητήθηκε και ο προγραμματισμός του ωραρίου των καταστημάτων για την τουριστική περίοδο, με ενστάσεις και αντιπαραθέσεις, ανάμεσα στο Δήμο και τους επιχειρηματίες.

Προετοιμασία, για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, πραγματοποιούν ο Δήμος και οι επιχειρηματίες της Αντιπάρου. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Αντιπάρου, το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκθέσεις, έκδοση εντύπων και χαρτών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, το Σώμα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας, από 1η Απριλίου 2016 έως 31η Οκτωβρίου 2016, κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Δεδομένου, ότι οι επιχειρηματίες πρότειναν τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων τροφίμων και καβών, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, προέκυψε ζήτημα από μία μερίδα δημοτικών συμβούλων, αλλά και του Δημάρχου Αντιπάρου, κ. Αναστάσιου Φαρούπου, σε σχέση με την – σε επόμενο χρόνο – ορθότερη, αντικειμενικότερη και έγκαιρη καθολική ρύθμιση των επιχειρήσεων, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα η νυχτερινή ζωή του νησιού.

Και η δημιουργία “ταυτότητας” στους στόχους

Το θέμα του προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Αντιπάρου για το έτος 2016, εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, κ. Τριαντάφυλλος Αρτέμης.

Ο κ. Αρτέμης ανέφερε, ότι απαίτηση του ΕΟΤ είναι η ύπαρξη απόφασης δημοτικού συμβουλίου με το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής. Οι δράσεις τουριστικής προβολής του Δήμου για το έτος 2016, όπως αυτές εγκρίθηκαν ομόφωνα, είναι οι εξής:

• Σχεδιασμός νέας τουριστικής ταυτότητας για το Δήμο Αντιπάρου.

• Δημιουργία τουριστικών θεματικών εντύπων & χαρτών.

• Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού τουριστικής προβολής.

• Ανάπτυξη & λειτουργία εφαρμογής τουριστικής πληροφόρησης για κινητά τηλέφωνα (mobile αρ).

• Διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης της τοπικής διατροφής & γαστρονομίας.

• Βελτίωση της πληροφορικής σήμανσης αξιοθέατων & μνημείων.

· Διαδικτυακή προβολή, ανάδειξη του νέου τουριστικού πόρταλ πληροφορικών και συνέχιση της παρουσίας στα social media, μέσα από τα οποία θα υπάρξει προβολή μέσω βίντεο και εικόνας, προβολή μέσω Εντύπων με την εκτύπωση ειδικών οδηγών και λευκωμάτων, αλλά και προβολή μέσω συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις προτεινόμενες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στις οποίες προτίθεται να συμμετάσχει ο Δήμος Αντιπάρου.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία δημοτικής ταυτότητας, όπως η επίλυση προβλημάτων σε θέματα υποδομών, η δημιουργία εθελοντικής ομάδας που θα φροντίζει για την καθαριότητα, τη σήμανση επιλεγμένων μονοπατιών, καθώς και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών ημερίδων.

«Προσπαθούμε να “μαζέψουμε” τη “νύχτα”»

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου, παρουσιάστηκε η πρόταση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου, σχετικά με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές, κατά τη θερινή περίοδο, παρουσία και εκπροσώπων των καταστημάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο με την απόφαση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, το θερινό ωράριο των καταστημάτων για την Αντίπαρο προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής: Από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου 2016, τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 10 το πρωί έως και τις 12 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κλπ) και οι κάβες, να λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τη 1 προ μεσημβρίας.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κατά τη συνεδρίαση, προκύπτουν ενστάσεις, όσον αφορά στην παρατεταμένη λειτουργία των καταστημάτων – κυρίως αυτά των τροφίμων και οι κάβες – καθώς έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης. Ωστόσο, ο Δήμαρχος πρότεινε στην εισήγησή του την ψήφιση του προγράμματος, με την προϋπόθεση, ότι για τον επόμενο χρόνο, θα υπάρξει πρότερη συνεννόηση με το Δήμο όλων των εμπλεκομένων επιχειρηματικών ομάδων στη βραδινή και νυχτερινή ζωή του νησιού.

Στη συνέχεια, δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης επεσήμανε, πως ο Σύλλογος δεν ενήργησε μόνος του, αλλά σύμφωνα με τη βούληση και τις προτάσεις των επαγγελματιών του νησιού, οι οποίοι κατήρτισαν το συγκεκριμένο ωράριο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες, που φτάνουν στο νησί τις βραδινές ώρες.

Όπως υποστήριξε επιχειρηματίας του νησιού, ο οποίος βρισκόταν στη συνεδρίαση, τους θερινούς μήνες, υπάρχει προσέγγιση πλοίου, περίπου 12:30 το ξημέρωμα, με αποτέλεσμα, αν τα μαγαζιά κλείνουν στις 12, να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες, που αποβιβάζονται εκείνη την ώρα, ώστε να τους παρέχουν ήδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό ή τρόφιμα, που μπορεί να χρειάζονται πριν το πρωί.

Έπειτα από έντονο διάλογο μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, που δεν συμφώνησαν με την πρόταση του Συλλόγου και των επιχειρηματιών, ο δήμαρχος τόνισε, πως «πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τη “νύχτα”. Αν το σούπερ μάρκετ κλείνει στη 01.00 το μπαρ τι ώρα θα κλείσει; Τουλάχιστον στις 6», ενώ πρόσθεσε, πως για την επόμενη σεζόν, θα χρειαστεί διαβούλευση, προκειμένου «να γίνει συνολικά μία ρύθμιση του ωραρίου, όλων των καταστημάτων». Επίσης, εκ μέρους μέλους της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, διατυπώθηκε η άποψη, πως πρέπει να οριστεί μέσα στο συνολικό σχεδιασμό και η εποχικότητα, καθώς άλλα καταστήματα ξεκινούν τη λειτουργία τους τον Απρίλιο, άλλα τον Ιούνιο κοκ.

Τελικώς, η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, ωστόσο, το γεγονός αυτό δε σημαίνει, πως τα καταστήματα δεν θα παρατείνουν τη λειτουργία τους κατά την θερινή σεζόν, αφού ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρείται γνωμοδοτικός.

Ετικέτες: