Στη Σαντορίνη το 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IMIC 2016) με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού

Αμπελοοινική παράδοση και τουριστικό όφελος

  • Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 23 Σεπ. 2016 - 21:00

Η μακρά αμπελοοινική παράδοση, το επιβλητικό τοπίο και το υψηλό επίπεδο οινοτουριστικής ανάπτυξης καθιστούν την Σαντορίνη ιδανικό τόπο φιλοξενίας του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Οινοτουρισμό (IMIC 2016), το οποίο και σύμφωνα με τη σχετική ενημερωτική ιστοσελίδα, θα φιλοξενηθεί από τις 14 έως και τις 16 Οκτωβρίου στο όμορφο Κυκλαδονήσι και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο “Πέτρος Μ. Νομικός”, στο Φηροστεφάνι.

Με την πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού κατόπιν της απόφασης της Αναπληρώτριας Υπουργού, Έλενας Κουντουρά, θα επιδιωχθεί να φωτιστεί η σημασία της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού κι εν προκειμένω του οινικού τουρισμού, προκειμένου να τονίζεται η ιδιαίτερη ταυτότητα του κάθε προορισμού, όπως στην παρούσα φάση της Σαντορίνης.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ως χορηγός επικοινωνίας θα είναι και η εφημερίδα “Καθημερινή”, που θα ενισχύσει την προσπάθεια με αναφορές στις ειδικές εκδόσεις Agricola και τον δημοφιλή “Οινοχόο”, με τη διευθύντριά του, Μερόπη Παπαδοπούλου να συμμετέχει στο συνέδριο ως ομιλήτρια.

Σημειώνεται πως, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού 2016 στη Σαντορίνη οργανώνεται με την επιστημονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του ΤΕΙ Αθήνας και του University of South Australia, ενώ επιπλέον έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και Δήμου Θήρας. Πρόεδροι του συνεδρίου θα είναι οι κ.κ. Πάρις Τσάρτας, καθηγητής Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου καθώς επίσης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου θα είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και γνωστός Οινοποιός, Γιάννης Μπουτάρης.

Στη σπουδαία γιορτή οίνου καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ακαδημαϊκοί, ερευνητές κλπ), ενώ πρέπει να επισημανθεί πως, θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των οποίων θα βραβευθεί και ο κ. Μπουτάρης.

Σύνδεση προϊόντος, τοπίου, πολιτισμού

Σύμφωνα με όσα τονίζονται στη σχετική ενημέρωση, “Η σημερινή πραγματικότητα στον τουρισμό θέτει νέες προτεραιότητες στην αναπτυξιακή ατζέντα των προορισμών, και επιτείνει την αναγκαιότητα για στροφή σε περισσότερο εναλλακτικά πρότυπα, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων τουριστών, με έμφαση στην εμπειρία. Μεταξύ των διαφόρων μορφών Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων που αναπτύχθηκαν σε αυτό το πλαίσιο, ο οινοτουρισμός συνιστά ταυτόχρονα: α. Μορφή Τουριστικής Συμπεριφοράς, η οποία εκδηλώνεται μέσα από την επίσκεψη σε αμπελώνες, οινοποιεία, οινικά φεστιβάλ ή εκθέσεις οίνου, με τη γευσιγνωσία και τη γνωριμία με τα κύρια χαρακτηριστικά του προορισμού να συνιστούν τα πρωταρχικά κίνητρα για τους συμμετέχοντες. β. Ευκαιρία marketing, η οποία επιτρέπει στους οινοποιούς, αφενός, να αναπτύξουν κανάλια άμεσης επικοινωνίας με τον τελικό καταναλωτή και, αφετέρου, να επιτύχουν πωλήσεις των προϊόντων τους στο χώρο της επιχείρησης. γ. Στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης: Η άρρηκτη σύνδεση του αμπελοοοινικού προϊόντος με το τοπίο και τον πολιτισμό μιας περιοχής παρέχει τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός πλέγματος τουριστικών δραστηριοτήτων, τα οφέλη των οποίων δεν αφορούν μονάχα τα οινοποιεία”.

 

Η δυναμική των “Δρόμων του Οίνου”

“Από τις αρχές του περασμένου αιώνα, η δυναμική του οίνου ως παράγοντα ένταξης μιας περιοχής στον τουριστικό χάρτη αρχίζει σταδιακά να αναγνωρίζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες προωθούνται διατομεακές συνεργασίες με στόχο τη δημιουργία «Δρόμων Κρασιού». Σταδιακά, ο οινοτουρισμός γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη και στον επονομαζόμενο Νέο Κόσμο: μόλις το 1998 διοργανώθηκε στη Μελβούρνη το πρώτο σχετικό συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου έλαβε χώρα η παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του Αυστραλιανού οινοτουρισμού. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επισκεπτών στα οινοποιεία είναι εξαιρετικά πρόσφατες και οφείλονται κατά κύριο λόγο σε συλλογικές δράσεις (τοπικές/ περιφερειακές συμπράξεις οινοποιών) και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Από τη δεκαετία του 1990, ο οινοτουρισμός έχει αρχίσει να προσελκύει και το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως πεδίο διεπιστημονικής μελέτης και συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του Συνεδρίου IMIC 2016 είναι η καταγραφή των σύγχρονων ερευνητικών τάσεων σε διεθνές επίπεδο, η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων ιδεών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Το Συνέδριο IMIC 2016 έχει μικτό χαρακτήρα: η παρούσα πρόσκληση δεν απευθύνεται μόνο σε ακαδημαϊκούς/ερευνητές, αλλά και σε εκπροσώπους του αμπελοοοινικού κλάδου, επαγγελματίες του τουρισμού, αναπτυξιακούς φορείς και άλλους”.

Πρέπει να τονισθεί τέλος πως, το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς συνεδρίων IMIC, που διεξάγονται σε ετήσια βάση από το 2004, με πρωτοβουλία της «Ηλιότοπος Συνέδρια».