Τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήνου με τα υπόλοιπα νησιά και κυρίως με την πρωτεύουσα Σύρο επισημαίνει ο Δήμαρχος Τήνου με παρέμβασή του στο Υπ. Ναυτιλίας

«Αντιμετωπιζόμαστε ως νησί κατώτερης κατηγορίας»

  • Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2016 - 06:16

Έντονη κριτική, σχετικά με την τροποποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, από και προς το νησί της Τήνου, ασκεί επιστολή παρέμβασής του προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός.

Τα ζητήματα, που προκύπτουν, από τις αλλαγές στα ακτοπλοϊκά, ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, γνωστοποιεί και αιτείται την αποκατάστασή τους, ο Δήμαρχος Τήνου, σε επιστολή του, προς τον νέο Υπουργό Ναυτιλίας, τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργο Λεονταρίτη, η οποία μάλιστα, κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές του νομού Κυκλάδων, κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο, Νίκο Μανιό και Γιάννη Βρούτση, καθώς επίσης και στις ακτοπλοϊκές εταιρείες SeaJets και Hellenic Seaways.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν είναι η πρώτη φορά, που, πέραν του συνόλου των νησιωτικών περιοχών, η Τήνος προβαίνει σε διαμαρτυρία, σχετικά με την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του λιμένα της με αυτούς των άλλων νησιών, καθώς το ακτοπλοϊκό ζήτημα, προκαλεί χρόνιο προβληματισμό στις νησιωτικές κοινωνίες, ενώ μόνο με τον ορθό ανασχεδιασμό του ακτοπλοϊκού συστήματος, ο οποίος είχε προαναγγελθεί από τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, αναμένεται να προβλεφθεί και κάποια ουσιαστική λύση για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νησιών.

 

«Έχετε κατανοήσει τις ανάγκες του νησιού μας;»

Ξεκινώντας την επιστολή του προς το Υπουργείο, περί της κάλυψη των αναγκών της Τήνου από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, ο κ. Οφρανός τονίζει, πως «οι λέξεις είναι δύσκολο να περιγράψουν τη δυσαρέσκεια που μας προκάλεσε το πρόγραμμα των νέων ενδοκυκλαδικών δρομολογίων του F/B Aqua Spirit, το οποίο επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τους φόβους μας, για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Τήνος τα τελευταία χρόνια, τόσο από το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και από τις ναυτιλιακές εταιρείες όσον αφορά την εξυπηρέτηση του νησιού μας από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια».

Προχωρώντας σε μία αναδρομή του προβλήματος, στις σχετικές ενέργειες, ο Δήμαρχος Τήνου υπενθυμίζει την υπ’ αριθ. 2252.13.3.61/24882/22-3-2016 Σύμβαση (ΑΔΑ: ΩΚΩΗ4653ΠΩ-Ω9Τ) που υπογράφτηκε από το Υπουργείο, με την εταιρεία ΧΕΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όπου στο εδάφιο (δ) της οποίας ρητά αναφέρεται: «ΣΥΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ-ΑΝΔΡΟΣ και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα, με αναχώρηση από Σύρο την Τετάρτη το απόγευμα και από Άνδρο την Πέμπτη το πρωί».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κ. Ορφανός απευθύνει τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό. «Γνωρίζετε άραγε ότι αυτό το δρομολόγιο δεν έχει εκτελεστεί ποτέ σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική σύμβαση; Ή μήπως υπάρχει κάποια τροποποίηση αυτής για την οποία κρίνατε ότι εμείς δεν χρειάζεται να λάβουμε γνώση; Έχετε κατανοήσει άραγε τις ανάγκες του νησιού μας τις οποίες κατά καιρούς σας παραθέτουμε; Καθώς και πλήθος άλλων δίκαιων ερωτημάτων που απορρέουν από τη δυσαρέσκεια που αισθάνονται οι Τήνιοι, οι οποίοι βρίσκονται για ακόμα μια φορά αποκομμένοι από την πρωτεύουσα του Νομού».

Καταλήγοντας στο πρόσφατο παρελθόν, ήτοι στον Οκτώβριο του 2016, όταν και πραγματοποιήθηκε ο μειοδοτικός διαγωνισμός, για τις γραμμές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Τήνος, δηλαδή στη γραμμή ΣΥΡΟΣ-ΑΝΔΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ-ΠΑΡΟΣ, η οποία εξυπηρετείται από το Ε/Γ-Ο/Γ-ΔΡ-ΚΛ «ΑΚΟΥΑ ΣΠΙΡΙΤ», της εταιρείας ΤΖΑΜΠΟ ΤΖΕΤ, με δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως μετ’ επιστροφής και από την ΣΥΡΟΣ-ΑΝΔΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ-ΠΑΡΟΣ, που εξυπηρετείται από το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΡΤΕΜΙΣ» της εταιρείας ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ, με ένα δρομολόγιο μετ’ επιστροφής, ανά εβδομάδα.

 

Ταξίδι της μισής ώρας σε ταξίδι 4 ωρών

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Δήμαρχος, «μέχρι εδώ μας βρίσκετε απολύτως σύμφωνους, με τη σύνδεση της Τήνου με την Πάρο, αλλά ο προγραμματισμός των δρομολογίων δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της Τήνου, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σύνδεση με τη Σύρο».

Για το λόγο αυτό, ο κ. Ορφανός αναφέρεται και πάλι στο μέγεθος των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ιδίως οι επαγγελματίες/επιχειρηματίες του νησιού. 

«Η Σύρος συγκεντρώνει πλήθος υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης και της καταργηθείσας Δ.Ο.Υ. καθώς και πολλές άλλες), ας ληφθεί σοβαρά υπόψη σας η μη δυνατότητα διανυκτέρευσης στην Σύρο (επιπλέον οικονομική επιβάρυνση), ο νευραλγικός και ευαίσθητος τομέας της υγείας (μεγάλος αριθμός νεφροπαθών που χρήζει συχνής μετάβασης στη Σύρο) και επιτέλους ας αναγνωριστεί και για το νησί της Τήνου η Συνταγματική ρύθμιση περί  νησιωτικότητας. Ας δοθεί από κάποιον αρμόδιο η απαραίτητη προσοχή στα όσα ανά διαστήματα σας καταθέτουμε και ας πάψουμε να αντιμετωπιζόμαστε σαν νησί και κατ’ επέκταση ως άνθρωποι κατώτερης κατηγορίας», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος, ενώ επισημαίνει, πως «λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη σας το σύνολο των ανωτέρω αναφερόμενων, καθώς και το γεγονός ότι ένα ταξίδι μισής ώρας με το σημερινό πρόγραμμα μετατράπηκε σε ταξίδι τεσσάρων (!) ωρών, αναμένουμε άμεση ανταπόκριση τόσο από μέρους σας όσο και από τις ανάδοχες ναυτιλιακές εταιρείες».

Κλείνοντας την παρέμβασή του σημειώνει, ότι τα τρία εβδομαδιαία δρομολόγια σύνδεσης της Τήνου με τη Σύρο «θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες των Τηνίων ούτως ώστε η Κρατική Επιδότηση γι’ αυτά να καλύπτει το εύρος του κοινωνικού της χαρακτήρα» και «συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η πρωινή αναχώρηση του πλοίου από Τήνο για Σύρο με αντίστροφη αναχώρηση τις απογευματινές – βραδινές ώρες (Σύρος – Τήνος)».

Ετικέτες: