Τα μονοπάτια της Σίφνου απέσπασαν το ασημένιο μετάλλιο στα «Tourism Awards»

Άλλη μια βράβευση για τη Σίφνο

Στους πρωταθλητές του ελληνικού τουρισμού για το 2017 συγκαταλέγεται ο Δήμος Σίφνου, ο οποίος απέσπασε από κοινού με την Κοιν.Σ.Επ. “Paths of Greece” το ασημένιο μετάλλιο (SILVER) στα φετινά βραβεία «Tourism Awards», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Η διάκριση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω των δράσεων ανάδειξης του περιπατητικού τουρισμού στο νησί της Σίφνου. Τη βράβευση έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.

Στο πλαίσιο των Tourism Awards, που διοργάνωσε το Hotel & Restaurant της Boussias Communications επιβραβεύτηκαν βέλτιστες πρακτικές επιχειρήσεων και πρωτοβουλίες οι οποίες προάγουν την καινοτομία και την ποιότητα στον ελληνικό τουρισμό. Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερα αυξημένες υπήρξαν φέτος οι υποψηφιότητες εκ μέρους ηχηρών ξενοδοχειακών new openings και επιχειρήσεων του θαλάσσιου τουρισμού, του luxury travel και του digital tourism.

Αναγνώριση των προσπαθειών μας

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης σημειώνει πως το «συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί μία ακόμη αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια με εμφανή την αύξηση της επισκεψιμότητας».

Υπενθυμίζεται ότι, το 2015 σε συνεργασία με την “Paths of Greece” δημιουργήθηκε ένα δίκτυο μονοπατιών του νησιού με το όνομα «Sifnos Trails». Το συνολικό μήκος των μονοπατιών ξεπερνάει τα 100 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε 19 υπέροχες διαδρομές. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται ο Δήμος Σίφνου.

«Πέρα από το κομμάτι του καθαρισμού, συντήρησης και σηματοδότησης των μονοπατιών, προχωρήσαμε σε πρωτοπόρες δράσεις για την ανάδειξη τους μέσω ψηφιακής εφαρμογής πλοηγού, ενώ μέσω της Google, ο εν δυνάμει επισκέπτης περιπατητής, μπορεί να περιηγηθεί στα μονοπάτια της Σίφνου και να τα δει σε τρισδιάστατη μορφή, πριν ακόμα έρθει στο νησί», εξηγεί ο κ. Μπαμπούνης.

Επιπλέον, ο κάθε περιπατητής που θα επισκεφτεί τη Σίφνο έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία που θα συναντήσει στη βόλτα του, χρησιμοποιώντας τα QR Codes στην είσοδο κάθε διαδρομής. Όλες οι εφαρμογές είναι διαθέσιμος και στην επίσημη ιστοσελίδα www.sifnostrails.com.

Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη αυτής της προσπάθειας έχει παίξει και η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου σε θεματικές τουριστικές εκθέσεις στη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.

Αυξημένη η τουριστική κίνηση το 2016

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος «η αύξηση που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά και συγκεκριμένα την περίοδο Μάιο – Σεπτέμβριο, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στους περιπατητές». Προσθέτει μάλιστα, ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται η άφιξη ενός γκρουπ 50 ατόμων από τον Βόλο, που επιθυμούν να ανακαλύψουν τη Βόλο, ενώ από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα θα βρίσκεται στο νησί μία ακόμη ομάδα από την Αθήνα. «Η προσπάθειά μας έχει αρχίσει να ακούγεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «η συμμετοχή μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις καταδεικνύουν το γεγονός ότι θέλουμε να προσελκύσουμε και ξένους περιπατητές, που είναι υψηλού βιοτικού επιπέδου και μπορούν να έρθουν στο νησί μας τη low season».

Άνοιγμα στους περιπατητές του εξωτερικού

«Ήδη, γνωρίζουμε ότι θα έρθει ένα γκρουπ φοιτητών και εκπαιδευτικών από το Βέλγιο που θα έρθουν να περιηγηθούν στα μονοπάτια μας για μια εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν δυο-τρεις επαγγελματίες του νησιού που ασχολούνται με τις ξεναγήσεις των περιπατητών και αναφέρουν το ενδιαφέρον είτε μεμονωμένων περιπατητών (2-4 άτομα), είτε οργανωμένων γκρουπ», σημειώνει.

Ανάμεσα στις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος, είναι και η πραγματοποίηση του πρώτου σεμιναρίου – ημερίδας με τη συμμετοχή όλων των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου (ενοικιαζομένων δωματίων – ξενοδοχείων – ταξί) προκειμένου οι περιπατητές να έχουν μια έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση για τις δυνατότητες περιήγησης στο νησί. Σημειώνεται μάλιστα ότι δέκα ξενοδοχειακές μονάδες της Σίφνου έχουν ήδη αποκτήσει την απαραίτητη -γι’ αυτόν τον σκοπό- πιστοποίηση.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπαμπούνης επισημαίνει ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών του νησιού. «Στόχος μας ήταν να μην έρχεται ο κόσμος μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το κομμάτι του περιπατητικού τουρισμού δίνει μια νέα προοπτική και δυναμική στο νησί μας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μη δουλεύουν πλέον 40 και 50 μέρες το χρόνο», υπογραμμίζει.

Παραδείγματα υψηλής ποιότητας στον ελληνικό τουρισμό

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του τουρισμού στην προσπάθεια της Ελλάδας για ανάπτυξη, επεσήμανε στον χαιρετισμό της στα «Tourism Awards», η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Σχολιάζοντας τη συνολική πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2016, η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, της επένδυσης σε θεματικές μορφές τουρισμού, του ανοίγματος νέων ξένων αγορών, της προώθησης νέων ελληνικών προορισμών και της προσέγγισης τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, αναγνώρισε τη σημασία των Tourism Awards ως διοργάνωσης που αναδεικνύει παραδείγματα υψηλής ποιότητας στον ελληνικό τουρισμό καθώς και όλων των επιχειρήσεων και φορέων που διακρίθηκαν για τις πρωτοβουλίες τους. Η Υπουργός συνεχάρη τους βραβευθέντες και αναγνώρισε τη συνεισφορά τους στη συνολική επιτυχία του ελληνικού τουρισμού.