Σταθερά αρνητική παραμένει η στάση του Δήμου Μήλου στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης υψηλής ενθαλπίας του γεωθερμικού πεδίου στο νησί

«‘Σουρωτήρι’ η Μήλος»

Κλειστή κρατά την πόρτα ο Δήμος Μήλου, στο ενδεχόμενο επενδύσεων, σε σχέση με εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας του γεωθερμικού πεδίου του νησιού, με νέα απόφαση δημοτικού συμβουλίου που λήφθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση, γυρίζοντας την πλάτη μάλιστα ακόμη και σε τυχόν ενημέρωση, στην οποία θα επιχειρήσει να προβεί η ΔΕΗ μέσω αρμοδίων.

Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου και των μελών της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, προκάλεσε δημοσίευμα και σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα οποία κάνουν λόγο για πρόθεση της θυγατρικής της ΔΕΗ, να προχωρήσει σε εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας, των γεωθερμικών πεδίων, μεταξύ άλλων περιοχών και στις Κυκλάδες και τη Μήλο συγκεκριμένα. Για τη συγκεκριμένη επένδυση, υπογραμμίζεται πως έχουν δείξει ενδιαφέρον και μεγάλοι όμιλοι από το εξωτερικό, όπως η ENEL, η Mitshubishi και άλλες εταιρείες κολοσσοί στο χώρο της ενέργειας.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης με σθένος υποστήριξε, πως μία τέτοιου είδους δραστηριότητα θα αποβεί καταστροφική για το νησί, ενώ και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, έδειξαν να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις προοπτικές βιωσιμότητας, αλλά και οφέλους για το νησί.

Ωστόσο, κυριότερη αιτία τριβής μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, αποτέλεσε η άρνηση του Δημάρχου και αρκετών συμβούλων, σε ενδεχόμενη απόπειρα ενημέρωσης, σχετικά με την επένδυση, από πλευράς των αρμοδίων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Επικαιροποίηση ψηφίσματος

Κατά την εισήγησή του για το θέμα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, που μιλούν για το ενδιαφέρον της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να εγκαταστήσει μονάδα εκμετάλλευσης υψηλής ενθαλπίας δυναμικότητας 5MW και μάλιστα άμεσα, από τη στιγμή που θα βρεθεί επενδυτής, υπενθυμίζοντας ανάλογες ενέργειες και ενδιαφέρον που είχαν εκδηλωθεί το 2011, οι οποίες προκάλεσαν την ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος από το Δήμο Μήλου.

Στο ψήφισμα ο Δήμος σημείωνε πως «δηλώνουμε για μία ακόμη φορά, με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, το “όχι” στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στο νησί μας. Καταδικάζουμε την αλαζονική, απαράδεκτη, αντιδημοκρατική συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, που αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς και ζητάμε να κλείσει μία και διαπαντός το θέμα της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στο νησί της Μήλου».

Επιπλέον, ο κ. Δαμουλάκης ενημέρωσε το Σώμα, ότι το ζήτημα της γεωθερμίας απασχόλησε και το Υπουργικό Συμβούλιο, εικάζοντας, πως η κυβέρνηση σπεύδει να καταστήσει περισσότερο “ελκυστική” τη ΔΕΗ, δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, περί ιδιωτικοποίησής της.

“Προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να επικαιροποιήσουμε αυτή μας την απόφαση και να μη δώσουμε κανένα απολύτως περιθώριο σε όποια σχέδια κάποιοι έχουν για το όμορφο νησί μας, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, έχουμε καταφέρει όλοι μαζί, να ζει σταθερά από δύο οικονομικούς πυλώνες και μέσα από αυτό η κρίση να μη μας έχει αγγίξει όσο άλλες περιοχές της πατρίδας μας”, σημείωσε κλείνοντας την εισήγησή του.

Απαραίτητη η ενημέρωση

Από την πλευρά της μειοψηφίας, μείζονος και ελάσσονος, εκφράστηκε η άποψη, πριν καταδικαστεί η οποιαδήποτε δραστηριότητα, με άξονα το γεωθερμικό πεδίο της Μήλου, να υπάρξει πρωτίστως η απαραίτητη ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως οι πληροφορίες, δεν θα διασταυρωθούν και από εξειδικευμένους συμβούλους του Δήμου, προκειμένου να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

Παράλληλα, σημειώθηκε, πως η “παλιές αμαρτίες” της δεκαετίας του 1980 στη Μήλο, όσον αφορά στη γεωθερμία, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε μία επένδυση, να μην αποβεί απαραίτητα ζημιογόνα για τον τόπο.

Παράλληλα, κατατέθηκε επίσης και απόσπασμα επιστολής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προς το ΥΠΕΚΑ, όπου επισημαίνονταν, πως σε κάθε περίπτωση η εταιρεία προτίθεται να ενημερώσει τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, για οποιαδήποτε προγραμματιζόμενη ενέργεια, ενώ καθίστατο σαφές, πως η υλοποίηση των έργων θα προχωρήσει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων.

Προτάθηκε δε, η ενημέρωση όλων και η εκμαίευση απαντήσεων σε πιεστικά ερωτηματικά για την τοπική κοινωνία, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, αρνητικές ή θετικές, σχετικά με το ζήτημα.

Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη υπήρξε η στάση ορισμένων συμβούλων, οι οποίοι υποστήριξαν, πως δεν υφίσταται ανάγκη καμίας ενημέρωσης, καθώς, αφενός ο Δήμος γνωρίζει καλά το ζήτημα και αφετέρου, διότι θα δοθεί η εικόνα ενός διαλλακτικού Δήμου, που προτίθεται να εισέλθει σε συζητήσεις, για την ευόδωση της επένδυσης.

Τονίστηκε επιπλέον, πως η Μήλος ήδη έχει προχωρήσει σε παραχώρηση φυσικού πλούτου, χωρίς όμως να έχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος. Επίσης, εκφράστηκαν αμφιβολίες, για το είδος της ενημέρωσης που θα λάβει ο Δήμος και η κοινωνία, δεδομένου, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, η κατάσταση να παρουσιαστεί από τους εντεταλμένους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ωραιοποιημένη, έτσι ώστε να συναινέσει ο Δήμος στο έργο, αλλά και για το αν ένας μεγάλος ενεργειακός όμιλος, θα μεριμνήσει για το καλό του τόπου, εφόσον στοχεύει στην κερδοφορία και μόνο.

Παράληλλα, υπενθυμίστηκε από δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, πως στο Δήμο Μήλου υπήρχε αρμόδια Επιτροπή για τα ζητήματα της γεωθερμίας, ωστόσο η συγκεκριμένη Επιτροπή αδράνησε.

Τέλος, ο Δήμαρχος, κ. Δαμουλάκης, τόνισε προς το Σώμα, πως, τόσο οι κάτοικοι, όσο και ο Δήμος Μήλου έχουν πλήρη γνώση, σχετικά με το ζήτημα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου, υπογραμμίζοντας, ότι στην περίπτωση μίας μεγάλης επένδυσης, “η Μήλος θα γίνει σουρωτήρι προκειμένου να καταφέρουν το αποτέλεσμά τους”. Κλείνοντας, δήλωσε πως θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση προς τους πολίτες, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας, ενώ φάνηκε αμετακίνητος στη θέση του, να μην αφήσει ανοιχτό ούτε ένα “παραθυράκι”, εννοώντας τη διεξαγωγή ενημέρωσης, προκειμένου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να έρθει στη Μήλο.

Τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωτρήσεων

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η τοποθέτηση ενός εκ των μελών της προαναφερθείσας Επιτροπής του Δήμου Μήλου για τη γεωθερμία, με την ιδιότητά του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, με ειδίκευση στα συστήματα ενέργειας και τις ΑΠΕ.

Όπως εξήγησε, “για να συζητάμε για έργο εκμετάλλευσης υψηλής ενθαλπίας πρέπει να ξέρουμε αρχικά για τι κλίμακας έργο και δυναμικότητα συζητάμε. Η πρόταση της ΔΕΗ για 5MW είναι ουσιαστικά ένα πιλοτικό έργο το οποίο θα βγάλει συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά του πεδίου, Σε αυτή την κλίμακα δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα. Και όλα θα ήταν καλά, αν οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε πλήρη εκμετάλλευση του πεδίου”.

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την εκτίμηση για παραγωγή ύψους 150-200MW, προχώρησε σε αποσαφήνιση του τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το νησί.

“Μία γεώτρηση μπορεί να δώσει 2-3mW σε φυσιολογικές συνθήκες και χρειάζεται άλλη μία γεώτρηση επανεισαγωγής για να επιστρέψουν τα ύδατα στο έδαφος, σε απόσταση της τάξεως των 500 μέτρων. Φανταστείτε λοιπόν, πολλές δεκάδες γεωτρήσεις, σε απόσταση 500 μέτρων η μία από την άλλη – μιλάμε για πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση – και δίκτυα σωληνώσεων για όλες αυτές τις γεωτρήσεις. Πού θα μπουν όλα αυτά σε ένα μικρό νησί;” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε, πως “μιλάμε για μία βιομηχανική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας. Ο Δήμος και η Επιτροπή δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εφαρμογής τους, αλλά πάντα σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί”, ενώ υπενθύμισε, ότι “ήδη υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας. Μία δεύτερη επίσης μεγάλης κλίμακας βιομηχανική δραστηριότητα, είναι κατά της ισότιμης ανάπτυξης στη Μήλο”.

Τέλος, υπογράμμισε επιπλέον το πρόβλημα της ενδεχόμενης μικροσεισμικής δραστηριότητας, η οποία προκαλείται από την εξαγωγή του γεωθερμικού ρευστού από το υπέδαφος, δεδομένου του ηφαιστειογενούς χαρακτήρα του νησιού, υποστηρίζοντας, πως μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει στατικά προβλήματα στα ακίνητα της Μήλου. “Και σε άλλες περιοχές υπάρχει εκμετάλλευση της γεωθερμίας, αλλά μιλάμε για ηπειρωτικές περιοχές, μεγάλες εκτάσεις, μεγάλες αποστάσεις. Εδώ, τώρα συζητάμε, ότι αυτό θα γίνει στην αυλή μας”, τόνισε, τέλος.

Ετικέτες: