Να αποφασίσει, για την αναστολή ή μη κάθε είδους οχλούντων οικοδομικών εργασιών, κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με τους επαγγελματίες, προτίμησε το Δ.Σ. Δήμου Αντιπάρου

Δίλημμα η περιχαράκωση συγκεκριμένου κλάδου

Το ζήτημα των οικοδομικών εργασιών, που τελούνται, κατά τη διάρκεια των μηνών υψηλής επισκεψιμότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούν όχληση, που επηρεάζει κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου, ζητήθηκε η λήψη απόφασης από το Σώμα, σχετικά με την ενδεχόμενη αναστολή εκτέλεσης συγκεκριμένων οικοδομικών εργασιών εντός των οικισμών του Δήμου κατά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, καθώς όπως επισημάνθηκε αρχικά από το Δήμαρχο, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που απευθύνονται στο Δήμο, αναφορικά με το θέμα αυτό, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει θόρυβος, ή όχληση από εργασίες.

Σε ισχύ προηγούμενη, αυστηρότερη απόφαση

Ξεκινώντας την εισήγηση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σημείωσε πως «αφορμή υπήρξε η όχληση κάποιων κατοίκων, με αποτέλεσμα να γίνει μία αναμόχλευση στο τι υπάρχει σαν δημοτική απόφαση επ’ αυτού. Υπάρχει μία παλιά απόφαση του 2008, η οποία είναι ακόμη πιο σκληρή, μιλά για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει και περιοχές εκτός οικισμών».

Όπως ενημέρωσε, το θέμα ήλθε στο Δ.Σ., προκειμένου «να γίνει μία επικαιροποίηση ή τροποποίηση, που αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, προκειμένου ουσιαστικά να απαγορευτεί κάθε είδους οικοδομική εργασία βαριάς μορφής, με σκαπτικά μηχανήματα, κομπρεσέρ, μπετονιέρες, εκσκαφές ή εναπόθεση μπάζων κ.α., που προκαλούν με την εκτέλεσή τους όχληση στις τουριστικές επιχειρήσεις ή και γενικότερα».

Πρόσθεσε δε, πως «αυτό γίνεται σε Δήμους όπως η Βουλιαγμένη, η Θήρα και άλλους μεγάλους Δήμους, για περίπου 2 μήνες, ενώ από πλευράς του Δήμου Αντιπάρου υπάρχει ήδη απόφαση που ισχύει και μιλά για πάνω από 3 μήνες».

Ήδη μειωμένη η δραστηριότητα τον Αύγουστο

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος, κ. Βασιλόπουλος, σημείωσε, ότι «το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε τώρα, το αντιμετωπίζουμε πολλά χρόνια. Θεωρώ, πως είναι συνετό και σωστό, τώρα το καλοκαίρι, να σεβόμαστε όλο τον κόσμο, ο οποίος έρχεται εδώ στο νησί. Ιδιαίτερα κατά το μήνα Αύγουστο, σχεδόν όλοι οι οικοδόμοι σταματούν κάθε εργασία. Επομένως, ουσιαστικά, μιλάμε για ένα μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο. Σίγουρα, δεν είναι ωραίο να πάω κάπου διακοπές και ξαφνικά δίπλα μου, να έρθει ένα σφυρί από τις 7 το πρωί και να με ξυπνήσει».

Όπως τόνισε, «καταλαβαίνουμε ότι είναι πρόβλημα για μερικούς. Ωστόσο, θα μπορούσαν, αν το γνώριζαν να είχαν ξεκινήσει πολύ πιο πριν τις εργασίες και αυτή την περίοδο να έχουν λήξει. Όλοι γνωρίζουμε καλά, ότι το καλοκαίρι δημιουργούνται τέτοια προβλήματα».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο Δήμος δεν έχει την εκτελεστική αρμοδιότητα, ώστε να επιβάλει την εφαρμογή της απόφασης, σημειώνοντας, ότι σχετικές εκτελεστές αποφάσεις λαμβάνει η πολεοδομία.

Ανάγκη διαφύλαξης της τουριστικής περιόδου

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν και κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι έλαβαν το λόγο. Εις εξ αυτών, επεσήμανε, ότι «από προσωπική μου εμπειρία ως υπάλληλος ηλεκτρολόγος, στη Βάρκιζα δεν μας άφηναν ούτε σφυρί να πιάσουμε για 3 μήνες», ενώ υπογράμμισε, ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους επισκέπτες, κυρίως τους αλλοδαπούς, καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών του ο καθένας αντιμετωπίζει όλες τις ημέρες ως «Κυριακή».

Έτερος πολίτης ανέφερε, ότι «επειδή ακούω, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει εκτελεστή απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, θα αναφερθώ στον Πολεοδομικό Κανονισμό, που σίγουρα προβλέπεται από το νόμο κάποια εξεύρεση λύσης για το ζήτημα».

«Είναι πολύ σοβαρό κάποιος να έρχεται να κάνει διακοπές, να πληρώνει και να ενοχλείται», εξήγησε, «έχουμε μία τουριστική περίοδο 40 ημερών, να μην τη διαφυλάξουμε;».

Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υπενθύμισε πως «δεν πρόκειται για εκτελεστή διοικητική πράξη του Δήμου, αλλά για εισηγητική προς τις αρμόδιες Αρχές. Μετράει πάρα πολύ αν ο Δήμος έχει αυτό το πνεύμα», ενώ υπογράμμισε, ότι η απόφαση «στηρίζεται σε άρθρο της πολεοδομικής νομοθεσίας και εγκρίνεται από την Πολεοδομία. Δεν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη, εμείς δεν μπορούμε να επιβάλλουμε, επειδή όμως έχουμε ήδη μία απόφαση που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο, υπάρχει ήδη ένα «όπλο» υπέρ αυτής».

Αντίθετος ο Δήμαρχος

Διαφορετική άποψη, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος.

«Η άποψή μου σχετικά με αυτό το θέμα διαφοροποιείται. Συμφωνώ πως όλοι ζούμε από τον τουρισμό. Εδώ στο Δημοτικό μας Συμβούλιο έχουμε τρεις ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τα οικοδομικά επαγγέλματα και που δεν ζουν από τον τουρισμό. Να τους απαγορεύσω δύο μήνες να εργαστούν, νομίζω ότι είναι πολύ “βαρύ”. Ζούμε σε μία εποχή κρίσης», τόνισε. «Να πάρουμε από την Πολεοδομία στοιχεία. Δεν γνωρίζω αν τόσο εύκολα μπορούμε κάποια επαγγέλματα να τα απομονώσουμε. Στην ουσία, κάποιος που δεν έχει άλλους πόρους, για δύο μήνες πώς θα ζήσει; Αφού ξέρουμε πλέον, ότι είμαστε “μεροδούλι-μεροφάι”».

Συμφωνώντας, τόσο με το Δήμαρχο, όσο και με τους προηγούμενους από αυτόν ομιλητές, παρευρισκόμενος πολίτης ρώτησε αν υπάρχει περιθώριο διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ήτοι τους επαγγελματίες οικοδομικών εργασιών, ώστε ακόμη κι αν αυτή η απόφαση του Δήμου δεν μπορεί να επιβληθεί, να στηριχθεί με τη συναίνεση των επαγγελματιών.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος απέσυρε το θέμα, ώστε να επανέλθει, εφόσον διαπιστωθεί η αναγκαιότητα αν τροποποιηθεί η ήδη υπάρχουσα απόφαση και κατόπιν διαλόγου με τους επαγγελματίες.

Έως τότε, όπως ενημέρωσε, κάθε πολίτης, ο οποίος επιθυμεί να προφυλάξει την περιουσία του, υφίσταται ακόμη σε ισχύ η σχετική – και αυστηρότερη – απόφαση του 2008, της οποίας γνώση έχει και η τοπική Αστυνομία.