Αντιδράσεις για την ενδεχόμενη μεταστέγαση του ΓΕΛ Μήλου

Ζητούμενο η εύρυθμη σχολική λειτουργία

Ανησυχία έχει προκύψει σχετικά με το ΓΕΛ Μήλου, για την πρόταση μεταστέγασής του στο ΕΠΑΛ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής του κτιρίου μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Αντιδράσεις εγείρονται από τις αλλαγές που ενδέχεται να προκύψουν, σε ότι αφορά στην μεταβολή του προγράμματος λειτουργίας του σχολείου, καθώς η εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για τη συντήρηση του κτιρίου, μπορεί να υποχρεώσουν σε προσωρινή μεταστέγαση του στο ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία των μαθητών, αλλά εντός της καλοκαιρινής περιόδου.

Το θέμα εγείρεται για την πιθανότητα μην ολοκλήρωσης τους εντός των μηνών των θερινών διακοπών, οπότε με τη νέα σχολική χρονιά χρειαστεί τα τρία σχολεία να συστεγαστούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

“Λάθος κίνηση η ενοποίηση των εργοταξίων”

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μήλου, Κων/νος Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι το σχολικό συγκρότημα στο οποίο συστεγάζονται το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο, χρήζει επισκευής, αλλά καθώς το μισό κτίριο χρονολογείται από το 1969 και το άλλο μισό από το 1986, απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση, επισημαίνοντας όμως ότι ορθώς ο Δήμαρχος του νησιού πέτυχε την, με κόπο, ένταξη των απαιτούμενων εργασιών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

“Τα έργα είναι εκτεταμένα και πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν, κανείς δεν είναι αντίθετος, μόνο που το νησί έχει περιορισμένους χώρους μεταστέγασης και από εκεί ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημα”, σχολίασε ο διευθυντής του ΓΕΛ, χαρακτηρίζοντας τραγικό λάθος την επιλογή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, να ενοποιήσει τα εργοτάξια των δύο σχολείων, καθώς στο τμήμα του ΓΕΛ αναλογεί, όπως τόνισε, περίπου το 10% των εργασιών. Επεσήμανε δε ότι, αν τα εργοτάξια ήταν ξεχωριστά οι μικρές εργασίες που αφορούν στο ΓΕΛ θα είχαν ολοκληρωθεί και θα συνέχιζε απρόσκοπτα τη λειτουργία του την επόμενη χρονιά.
“Ο πανικός ξεκίνησε όταν μας ήρθε ένα γράμμα απ’ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου, από την επιβλέπουσα μηχανικό, που μας ζητούσε να φύγουμε τη δεύτερη βδομάδα του Πάσχα”, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι κινητοποιήθηκαν το σύνολο των μαθητών, των γονέων των καθηγητών και το όργανο της ΕΛΜΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση του διδακτικού έτους, και να διασφαλιστεί αποκλειστικά πρωινό ωράριο του σχολείου, για τη επερχόμενη σχολική χρονιά.

Λειτουργικά προβλήματα από την ύπαρξη διπλού σχολικού ωραρίου

Ο διευθυντής του ΓΕΛ υπογραμμίζει ότι η πρόταση να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία στο συγκρότημα του ΕΠΑΛ με διπλό ωράριο, είναι η έσχατη των λύσεων, καθώς προκύπτει πλήθος λειτουργικών προβλημάτων, τόσο στις οικογένειες, ειδικά εάν έχουν παιδιά και στις δύο βαθμίδες, όσο και στις θέσεις των καθηγητών, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται ένας καθηγητής να δουλέψει σε δύο βάρδιες παράλληλα πρωί και απόγευμα. Όπως ο ίδιος ανέφερε “Στα μικρά Λύκεια των Κυκλάδων οι οργανικές θέσεις είναι 5 και οι κοινοί καθηγητές με το Γυμνάσιο είναι 13. Οπότε 13 στους 18 καθηγητές θα κληθούν να βγάλουν πρόγραμμα δουλεύοντας πρωί και απόγευμα την ίδια μέρα”, διευκρινίζοντας ότι είναι μεν στη διακριτική ευχέρεια του καθηγητή να το κάνει, αλλά αν έστω και ένας διαφωνήσει, θα είναι αδύνατον να δημιουργηθεί το πρόγραμμα διδασκαλίας.

“Εγώ θα πράξω ότι με διατάξουν οι προϊστάμενοι μου, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και ο Περιφερειακός Διευθυντής. Εάν μου πουν να μετακινηθώ, θα πάω”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας ότι θα έχει γνωστοποιήσει πρώτα τις αντιπροτάσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την προσωρινή μεταστέγαση του ΓΕΛ σε κάποιο άλλο κατάλληλο κτίριο. “Εμένα δε μου επιτρέπεται σαν υπάλληλος να προτείνω κάτι τέτοιο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που είναι ο κοινωνικός φορέας και που μέσα στο διοικητικό του συμβούλιο υπάρχουν γονείς - μηχανικοί, μπορούν να αντιπροτείνουν κάποια κτίρια προσωρινής παραμονής των μαθητών”, ανέφερε.

“Δεν διακρίνω καμία σκοτεινή πρόθεση στο Δήμαρχο”

“Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει κάποια μεταβολή μέχρι να τελειώσουν οι πανελλήνιες και μετά ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στο έργο του Λυκείου το καλοκαίρι, όπου θα τελειώσει και η βαριά όχληση του έργου του Γυμνασίου και να παραμείνουμε πρωινοί”, συνόψισε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι από πλευράς του απέκλεισε κάθε πιθανότητα ακραίας αντίδρασης των παιδιών έναντι των νόμιμων μέσων που μπορούν να ακολουθήσουν.

Τονίζοντας ότι ο μοναδικός του σκοπός είναι να παραμείνει το σχολείο σταθερά στις υψηλές επιδόσεις των μαθητών και της εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δήλωσε ρητά ότι αντιλαμβάνεται τις καλές προθέσεις του Δημάρχου να προχωρήσει το έργο για το καλό των παιδιών, όμως επισημαίνει ότι λόγω του ότι ο ίδιος δεν είναι εκπαιδευτικός, δε βλέπει τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία των σχολείων σε δύο βάρδιες και τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή την επιλογή.

“Μας προτείνουν διάφορα ημίμετρα, το σχολείο όμως πρέπει να μεταστεγαστεί όλο μαζί όπου πάει. Και μάλιστα σε τέτοιες βάρδιες που να μπορούν οι κοινοί καθηγητές με το Γυμνάσιο να δουλέψουν. Επομένως μόνο αν το σχολείο γίνει μόνιμα πρωινό θα έχει αυτή τη δυνατότητα”, υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι ο ίδιος λόγω θέσης είναι ο υπεύθυνος για την ασφάλεια των παιδιών και η σχολική ιεραρχία δε γίνεται να προσπεραστεί.

“Δεν θα διαταραχτεί η σχολική χρονιά κανενός παιδιού”

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ανέφερε ότι η ένταξη αυτού του έργου σε χρηματοδότηση επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα αποτελούν τα παιδιά και οι ανάγκες τους για ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο. Χαρακτηρίζοντας την όλη αναστάτωση άνευ ουσίας, υπογράμμισε πως η επιβλέπουσα μηχανικός ήταν υποχρεωμένη να στείλει την επιστολή για την ενημέρωση της έναρξης των εργασιών, σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση.

Κατόπιν συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης και των Διαχειριστικών Αρχών, λύθηκε το πρόβλημα και αποφασίστηκε η μικρή καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών, για να διεξαχθούν πρώτα οι πανελλήνιες εξετάσεις.

“Μέχρι το τέλος της χρονιάς δε θα ενοχληθούν τα παιδιά και με την καινούρια χρονιά που θα ανοίξουν τα σχολεία 1η Σεπτεμβρίου, αν δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, προτείναμε να μεταφερθούν οι μαθητές στο σύγχρονο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ, το οποίο τηρεί όλες τις προδιαγραφές με την προσθήκη τριών λυόμενων αιθουσών”, σημείωσε ο Δήμαρχος, γνωστοποιώντας και την πρόθεσή του να παραχωρήσει και την αίθουσα του γραφείου του εάν αυτό χρειαστεί.

Ο κ. Δαμουλάκης τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο η ΕΛΜΕ εκφράζει διαφωνία από τη στιγμή που οι δύο διευθυντές του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ έχουν ήδη συμφωνήσει και μόνο ο διευθυντής του ΓΕΛ εκφράζει τη διαφωνία του, σχολιάζοντας ότι με τη συνεργασία των διευθυντών θα βρεθεί λύση. “Για μένα προσπαθεί ένας άνθρωπος να δημιουργήσει πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Δεδομένο είναι ότι δεν πρέπει να πάθουν ζημιά οι μαθητές”, σχολίασε επισημαίνοντας ότι το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ανοιχτό σε όλους, οπότε θα μπορούσαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ ή όποιου άλλου οργάνου να εμφανιστούν και να εκφράσουν ενώπιον όλων τις θέσεις τους.