Κοινό Τηνίων

Αίτημα μας παραμένει η πραγματικά λαϊκή διοίκηση του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

  • Παρασκευή, 2 Μαρτίου, 2018 - 19:55

Τρία χρόνια και κάποιοι μήνες πέρασαν από την ημέρα που η δημοτική κίνηση “Κοινό Τηνίων” πρώτη αντιλήφθηκε πως ο νόμος 4301/2014 άλλαξε πολλά στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και στην σχολή του Πύργου και έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από εκείνη την ημέρα αγωνιστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις για την κατάργησή του, η οποία έγινε λαϊκό αίτημα για το νησί και μαζί μας αγωνίστηκαν για αυτό αιρετοί και μη. Επιτέλους ο αγώνας μας δικαιώθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του Ποταμιού,. Τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα κράτησαν τον λόγο που είχαν δώσει, σε αντίθεση με άλλους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια συγκυρία έφερε την συγκεκριμένη στιγμή την επίμαχη τροπολογία σε ψηφοφορία, φαίνεται όμως πως το ιερατείο δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη ο αρχιεπίσκοπος έστειλε πριν την ψήφιση της τροπολογίας, αιχμηρή επιστολή προς τον υπουργό, ζητώντας την απόσυρσή της.

Ανάμεσα στα επιχειρήματά του, υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας, αναφέρει πως οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος στις 10.12.2017 έγιναν με τη συμμετοχή των νόμιμων εκλεκτόρων, πολλοί από τους οποίους απείχαν από τις προηγούμενες. Υπονοείται δηλαδή ότι εφόσον οι εκλογές αυτές έγιναν ομαλά και όχι όπως οι προηγούμενες, οι εκλέκτορες αποδέχτηκαν τον 4301/2014.

Εδώ όμως ο αρχιεπίσκοπος είτε κάνει λάθος είτε αποκρύπτει σκόπιμα ότι οι τελευταίες εκλογές δεν έγιναν με την συμμετοχή όλων των νόμιμων εκλεκτόρων. Ο τότε δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων” απείχε από την ψηφοφορία και η δημοτική κίνηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Δεν αποδέχθηκαν λοιπόν τον νόμο 4301/2014, όπως αφήνεται να εννοηθεί, όλοι όσοι απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές. Κάποιοι επέλεξαν ξανά την αποχή.

Όπως και να έχει, ένα πρώτο θετικό βήμα έγινε και το προηγούμενο καθεστώς επανήλθε προς το παρόν στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι αίτημά μας παραμένει η πραγματικά λαϊκή διοίκηση του ιδρύματος. Ζητάμε κατάργηση της ex officio θέσης του προέδρου για τον μητροπολίτη, κατάργηση του συστήματος των εκλεκτόρων, εκλογές από λαϊκή βάση χωρίς διακρίσεις, δημοσιότητα και διαφάνεια σε οικονομικά και αποφάσεις.

Δεν θέλουμε το ίδρυμα τσιφλίκι κανενός φορέα εξουσίας. Θέλουμε να ανήκει στον λαό και να συνδράμει στην ευημερία του.