Βραβεία για καλές πρακτικές στον τομέα της περιβαλλοντικής συνείδησης, στους Δήμους Άνδρου, Πάρου και Μήλου

Διαπρέπουν περιβαλλοντικά οι Κυκλάδες

  • Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 2018 - 06:16

Τρεις δήμοι των Κυκλάδων, ο Δήμος Μήλου, ο Δήμος Πάρου και ο Δήμος Άνδρου, βραβεύτηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Verde-Tec, η οποία πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, από 2 έως 4 Μαρτίου, στο εκθεσιακό κέντρο Mec Παιανίας.

Στη διεθνή έκθεση Verde-Tec, έλαβαν μέρος και βραβεύτηκαν, με βάση τις καλές πρακτικές, στον τομέα της περιβαλλοντικής δράσης και ενημέρωσης, τρεις Δήμοι των Κυκλάδων. Αξίζει να σημειωθεί, πως η έκθεση αφορά σε εκθέματα και δράσεις, σε πεδία σχετικά με:

  • Αποκατάσταση περιβάλλοντος – Τεχνολογίες αιχμής & Εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Κατασκευές και επισκευές κτηρίων.
  • Ανακύκλωση και Διαχείριση Αποβλήτων.
  • «Πράσινη» Βιομηχανία, μηχανήματα, εργαλεία & εξοπλισμός.
  • Υπηρεσίες & Τεχνολογίες Διαχείρισης Εφοδιασμού.
  • Αυτοκινούμενα οχήματα & μηχανήματα.

Διάσωση και αξιοποίηση της γεωργικής ιστορίας

Στην κατηγορία «Προστατευόμενες Περιοχές», το βραβείο εκμετάλλευσης, έλαβε ο Δήμος Άνδρου, για τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE Terracescape, για την προστασία, αξιοποίηση και αποκατάσταση των παραδοσιακών «αιμασιών», ή αναβαθμίδων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Άνδρου, κ. Θεοδόση Σουσούδη, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.000 στρέμματα με αναβαθμίδες – υπάρχει περίπτωση να προκύψουν και άλλες – οι οποίες είναι κατεστραμμένες, εγκαταλελλειμένες. Όλες αυτές, θα τις επισκευάσουμε και θα τις αξιοποιήσουμε. Στόχος μας είναι να φυτέψουμε σε αυτά τα σημεία τοπικά προϊόντα, τα οποία έχουμε σκοπό να τα εκμεταλλευτούμε, έτσι ώστε να υπάρχουν έσοδα από εκεί».

Όπως τόνισε ο κ. Σουσούδης, ο Δήμος Άνδρου προσπαθεί να διασώσει και να συνεχίσει την από αρχαιοτάτων χρόνων πρακτική των αναβαθμίδων, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και για το γραφικό ανάγλυφο των τοπίων του νησιού. Παράλληλα όμως, στις προθέσεις του Δήμου είναι και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του πληθυσμού, για τον πρωτογενή τομέα και την ενασχόληση με τη γη, αφού όπως επεσήμανε, δεδομένου, ότι η Άνδρος ήταν ανέκαθεν νησί της ναυτοσύνης, τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια, ο κόσμος είχε στραφεί στη θάλασσα, παρά τις ιδιαίτερα φιλικές, για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του εδάφους, συνθήκες στην Άνδρο.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι ο Δήμος Άνδρου προτίθεται να συμβάλλει και να βοηθήσει στην πράξη, την «αναζωπύρωση» του ενδιαφέροντος, των νέων, κυρίως, ανθρώπων, για την ενασχόληση, με τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.

Παραμύθι, με αντίκτυπο στην αυριανή κοινωνία

Την διάκριση, στην κατηγορία της «Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης», έλαβε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου-Αντιπάρου (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.Π.Α.), με αφορμή τις ολοένα αυξανόμενες δράσεις, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αυριανών πολιτών, μέσω του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βραβεύτηκε η πρωτοβουλία, που προήλθε από τα «σπλάχνα» του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.Π.Α, αναφορικά με τη δημιουργία και έκδοση μίας πρωτότυπης παιδικής ιστορίας, «Η Αλίκη και η Χελώνα», με έμπνευση από την Πάρο και τα παιδιά της, την οποία συνέγραψε ο  καθηγητής Περιβάλλοντος, Δρ. Αντώνης Γάκης και εικονογράφησε η κ. Ουρανία Πικραμένου.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, στόχος του Δήμου και των φορέων του νησιού, είναι η ευρεία και πολυεπίπεδη περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών, προκειμένου η Πάρος να αποκτήσει στο μέλλον ευσυνείδητους, ενεργούς πολίτες, μέλημα των οποίων θα είναι, μεταξύ άλλων, και η σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων.

Το βραβείο, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του Συνδέσμου, παρέλαβε ο μικρός Πέτρος από το δημοτικό της Νάουσας γεγονός που ενθουσίασε το κοινό και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να επισκεφτούν τα νησιά για να δουν την ομορφιά αλλά και την καθαριότητα που για όλους τους μαθητές αποτελεί τρόπο ζωής.

Μετά την βράβευση μοιράστηκε το παραμύθι σε ολους τους συνέδρους, μέσα στην πάνινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων του ΣΥΔΙΣΑΠΑ.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, «η βράβευση αυτή εκτός ότι αποτελεί μια διεθνή αναγνώριση των προσπαθειών που γίνονται στα νησιά μας είναι και μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας».

«Εισβολή» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Δήμος Μήλου διακρίθηκε επίσης, στην κατηγορία της «Διεργασίας» και στον τομέα της καινοτόμου ιδέας, καθώς, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, έχουν γίνει αρκετές κινήσεις, άλλες υλοποιούμενες και άλλες στο στάδιο των εγκρίσεων, προκειμένου το νησί να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητο, με τη χρήση των «καθαρών» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η «καινοτόμος» ιδέα, σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, αφορά στις ενέργειες του Δήμου, ώστε η παραγωγή νερού, η παραγωγή ρεύματος κλπ, να πραγματοποιούνται μέσω ΑΠΕ, όπως και την σύνδεση με την Κίμωλο, μέσω μικρών υβριδικών φέρρυ. «Έχουμε, εδώ στη Μήλο, ένα σχέδιο διαχείρισης αειφόρου ενέργειας, όπου εκεί προβλέπονται όλα αυτά», ενημέρωσε, συμπληρώνοντας, πως η «καινοτομία», σε ό,τι αφορά στη χρήση ανανεώσιμων πηγών, δεν αποτελεί τίποτε καινούριο, τουλάχιστον, για άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, απαιτείται να υπάρξουν άλματα προόδου, στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο Δήμαρχος υποστήριξε επιπλέον, πως αν και η στάση του Δήμου Μήλου είναι κάθετα αντίθετη στην εγκατάσταση μονάδων εκμετάλλευσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει την εκμετάλλευση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, η οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στις ΑΠΕ, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Μήλου.

«Αυτό που η Μήλος κάνει και σε κάποιους τομείς το έχει επιτύχει, ενώ σε κάποιους άλλους τα έργα βρίσκονται σε στάδιο εγκρίσεων, είναι να “εισβάλλουν” οι ΑΠΕ και το νησί να στηρίζεται μόνο στην “καθαρή” ενέργεια», τόνισε ο κ. Δαμουλάκης, σημειώνοντας επιπλέον, ότι αυτή η «εισβολή» πράσινης ενέργειας, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στη διατήρηση και γιγάντωση της ήδη ραγδαία αναπτυσσόμενης τουριστικής κίνησης, που βιώνει η Μήλος τα τελευταία χρόνια.