Νέος κανονισμός λειτουργίας και μοριοδότησης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Εναρμόνιση του κανονισμού των Δημοτικών παιδικών σταθμών

Νέος κανονισμός λειτουργίας και μοριοδότησης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ο οποίος πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο νέος κανονισμός, συντάχθηκε προκειμένου οι συγκεκριμένες δομές να εναρμονιστούν πλήρως με το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατόπιν της έκδοσης της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και της Αν. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση του θέματος, η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού για πρόσβαση στην προσχολική αγωγή, ρυθμίζει τη λειτουργία των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων ή υπηρεσία των Δήμων, προκειμένου να ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και παιδαγωγικές απαιτήσεις.

Μέσω των διατάξεων του κανονισμού τίθενται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συγκεκριμένων παιδαγωγικών δομών του Δήμου, καθώς οφείλουν να εναρμονιστούν με την απόφαση.

Τα κύρια σημεία του νέου κανονισμού

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του νέου κανονισμού σε σχέση με τον παλαιότερο, κύριο στοιχείο μεταβολή αποτελεί ότι οι δημοτικοί παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν ως σκοπό να εξυπηρετούν όχι μόνο τους εργαζόμενους γονείς, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και τους άνεργους.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, ακόμα και όσα πάσχουν από σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή δεν είναι αρτιμελή, εφόσον βεβαιώνεται με γνωμάτευση ιατρού κατάλληλης ειδικότητας ότι αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο λειτουργίας του σταθμού.

Αναπροσαρμόζονται τα όρια ηλικίας εγγραφής των παιδιών στους σταθμούς, όπου στους βρεφικούς γίνονται δεκτά παιδιά από 18 μηνών έως 2,5 ετών και στους παιδικούς από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Κατά την εγγραφή επιλέγονται τα παιδιά εργαζόμενων γονέων, ανέργων και τα παιδιά οικονομικά αδύνατων οικογενειών. Προτάσσονται εκείνα που χρήζουν μεγαλύτερης φροντίδας, όπως ορφανά, παιδιά άγαμων μητέρων, διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, γονέων με αναπηρία, πολύτεκνων οικογενειών κ.λ.π.

Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από 10 Μαΐου μέχρι 31 Μαΐου κάθε έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης και ο τρόπος μοριοδότησης των αιτημάτων των γονέων, που θα εξετάζονται από τριμελή επιτροπή η οποία θα συγκροτείται επίσης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο θα εγκρίνει τους οριστικούς πίνακες για την εγγραφή των παιδιών κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της επιτροπής, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται έως τέλος Ιουνίου.

Η μοριοδότηση των αιτήσεων εγγραφής γίνεται με βάση κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά κριτήρια, προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του θεσμού και η διαφάνεια του τρόπου επιλογής και κατάταξης των παιδιών.

Στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου μπορεί να εγγράφονται παιδιά και πέρα από τη δυναμικότητα των σταθμών, μέχρι ποσοστού 10% επ’ αυτής, εφόσον σε αυτούς υπηρετεί το προβλεπόμενο προσωπικό και υπάρχουν επαρκείς χώροι.

Σε περίπτωση διακοπής φιλοξενίας παιδιού, η θέση θα καλύπτεται υποχρεωτικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης διακοπής, από το πρώτο επιλαχόν παιδί, κι αν δεν υπάρχει ακολουθείται η διαδικασία μοριοδότησης των εκπρόθεσμων αιτήσεων.

Η μηνιαία οικονομική συμμετοχή των γονέων για τα φιλοξενούμενα βρέφη και νήπια καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η λειτουργία των σταθμών αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή και στις ώρες από 7:00 έως 14:00.

Σε κάθε βρεφικό τμήμα θα φιλοξενούνται έως 12 βρέφη με 2 παιδαγωγούς και 1 βοηθό και σε κάθε παιδικό τμήμα θα εξυπηρετούνται έως 25 παιδιά με 1 παιδαγωγό και 1 βοηθό.

Εισάγεται περίοδος προσαρμογής των παιδιών στους σταθμούς για την ομαλή μετάβασή τους από το στενό οικογενειακό περιβάλλον στο νέο κοινωνικό περιβάλλον του σταθμού, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευελιξία και προάγεται μέσω της συνεργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού και της οικογένειας του παιδιού.

Το ημερήσιο πρόγραμμα αποτυπώνεται πιο ευέλικτο, τηρουμένων, ωστόσο, ορισμένων βασικών χρονικών σημείων και εφαρμόζεται εξασφαλίζοντας την αρμονική και ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα, τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού και τα χαρακτηριστικά κάθε επιμέρους ηλικίας.

«Υποχρεωνόμαστε να εναρμονιστούμε»

Ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος, χαρακτήρισε υποχρεωτική την σύνταξη του νέου κανονισμού, καθώς, με τη νέα απόφαση των συναρμόδιων υπουργών οφείλουν οι συγκεκριμένες δομές του Δήμου να εναρμονιστούν με το πρότυπο που έχει ορίσει το υπουργείο.

Ως βασικότερη αλλαγή ο κ. Ρουσσουνέλος έθεσε την αποδοχή των παιδιών μακροχρόνια ανέργων γονέων, έναντι της παλαιότερης διάταξης ότι έπρεπε να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε μεταβολές στο κανονισμό σε ότι αφορά τους χώρους φιλοξενίας, τους παιδαγωγούς, τα τροφεία και τα εμβόλια, για τα οποία σημείωσε ότι δεν θα γίνονται δεκτά παιδιά εάν δεν προσκομίζονται τα βιβλιάρια τους μέσω των οποίων θα βεβαιώνεται ότι έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Διευκρίνισε δε ότι ανεξαρτήτως εάν οι γονείς πάρουν τα voucher, υποχρεούνται να κάνουν και εγγραφή στους σταθμούς προκειμένου να είναι ακριβής η πλήρωση των θέσεων.

Όπως ενημέρωσε, οι δομές δεν χρηματοδοτούνται από το κεντρικό κράτος, οπότε η χρηματοδότηση των σταθμών γίνεται αποκλειστικά από τα voucher που θα απορροφηθούν, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα απορρόφησης των παιδιών.