Αναστάτωση σε δημάρχους των Κυκλάδων με αφορμή δημοσίευμα που περιλαμβάνει τα ονόματά τους σε λίστα δημάρχων που παραπέμπονται στον Εισαγγελέα, για εκπρόθεσμη ή μη υποβολή δηλώσεων “πόθεν έσχες”

Κενή δημιουργία εντυπώσεων

Άρθρο, στο οποίο υποστηρίζεται ότι τριάντα δύο δήμαρχοι, εκ των οποίων αρκετοί και από τις Κυκλάδες, παραπέμπονται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή ακόμη και μη υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας αντιδράσεις.

Την άγνοιά, αλλά και την έκπληξή τους, δηλώνουν οι δήμαρχοι από τις Κυκλάδες, των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται σε δημοσίευμα εφημερίδας εθνικής εμβέλειας, στο οποίο σημειώνεται, πως οι παραπάνω βρίσκονται ανάμεσα στους 32 δημάρχους, που αναμένεται να παραπεμφθούν ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, καθώς δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα, ή καθόλου, τη δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, ήτοι το “πόθεν έσχες”.

Οι επικεφαλής των κυκλαδίτικων δήμων μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, κάνοντας λόγο για ανάδειξη θέματος εκ του μη όντως, μέσω της εφημερίδας, ενώ μερικοί εξ αυτών, υποθέτουν πως πρόκειται για μέσο δημιουργίας εντυπώσεων, για άγνωστους λόγους.

Το δημοσίευμα έχει αναπαραχθεί σε αρκετές ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής έκθεση των δημάρχων, οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά, σε λεπτομερείς λίστες.

Επτά κυκλαδίτες δήμαρχοι στη “μαύρη” λίστα

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, 32 δήμαρχοι από περιοχές σε όλη την Ελλάδα, παραπέμπονται στον Εισαγγελέα, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και επίκουρου μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, κ. Νικόλαου Αντωναράκου, προς το προεδρείο της Επιτροπής, η οποία και έγινε δεκτή.

Αναλυτικότερα, η εφημερίδα παραθέτει τις λίστες με τα ονόματα των δημάρχων, 17 εκ των οποίων φέρονται να μην έχουν υποβάλει καν τη δήλωση του πόθεν έσχες και 15, οι οποίοι την υπέβαλαν εκπρόθεσμα.

Στις εν λόγω λίστες, συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα του δημάρχου Σερίφου, κ. Αντώνη Αντωνάκη, του δημάρχου Κέας, κ. Ιωάννη Ευαγγέλου του δημάρχου Κύθνου, κ. Σταμάτη Γαρδέρη, του δημάρχου Μήλου, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, του δημάρχου Φολεγάνδρου, κ. Ελευθέριου Βενιού, του δημάρχου Σικίνου, κ. Βασίλη Μαράκη και του δημάρχου Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνου Βεντούρη.

Υποστηρίζεται δε, πως η εισήγηση του κ. Αντωναράκου έγινε τελικά δεκτή από την πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ωστοσο εξέφρασε την επιθυμία της να μην υπάρξει επιπλέον φόρτος εργασίας για τους εισαγγελείς.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το άρθρο δημοσιεύτηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες και στις αναδημοσιεύσεις του, που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, αφενός δεν ξεκαθαρίζεται εξαρχής, ότι πρόκειται για το πόθεν έσχες του 2015, για τη χρήση του 2014, ενώ αφετέρου δεν αναφέρεται καν ποιοι από τους δημάρχους υπέβαλαν δήλωση, αλλά εκπρόθεσμα και ποιοι φέρεται να μην έχουν υποβάλει καμία δήλωση.

Δεν έχουμε λόγο να μην υποβάλουμε δήλωση”

Μιλώντας στην εφημερίδα, οι περισσότεροι από τους αναφερόμενους στη λίστα δημάρχους δεν ήταν ενημερωμένοι καν για τα όσα υποστηρίζει το άρθρο, ενώ δήλωσαν τόσο την έκπληξή τους, όσο και τη δυσαρέσκειά τους, αναφορικά με τα γραφόμενα, καθώς, όπως εξήγησαν, ένα ζήτημα καθαρά διαδικαστικό, το οποίο ανήκει στο παρελθόν, ανάγεται σε μέσο δημιουργίας εντυπώσεων.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, στις αρχές του 2018 κλήθηκε από τον Εισαγγελέα, στις δικαστικές αίθουσες της Σύρου, προκειμένου να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι είχε υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2015 (χρήση 2014), με το δήμαρχο να παρουσιάζει ενώπιόν του, όλες τις απαραίτητες αποδείξεις, θεωρώντας την όλη διαδικασία ολοκληρωμένη.

“Για τη χρήση 2014, μας κάλεσε ο Εισαγγελέας της Ερμούπολης, πήγαμε, του δώσαμε φωτοτυπίες με τα χαρτιά, του δώσαμε φωτοτυπία του αποδεικτικού της εταιρείας κούριερ, με την οποία το στείλαμε, ρωτήσαμε αν χρειάζονταν κάποιο άλλο αποδεικτικό και η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην υποβάλουμε δήλωση πόθεν έσχες. Η καθυστέρηση στην υποβολή, είναι κατανοητή. Και τι έγινε; Το κεντρικό κράτος, δηλαδή, δουλεύει τέλεια, χωρίς καμία καθυστέρηση σε τίποτα;”, σημειώνει ο κ. Δαμουλάκης, υποθέτοντας, πως η επαναφορά του λήξαντος ζητήματος, μόνο ως κίνηση αντιπερισπασμού, μπορεί να θεωρηθεί.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Μήλου τονίζει, πως δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση, σχετικά με την πρόθεση της Επιτροπής, για παραπομπή του στον Εισαγγελέα. “Πώς είναι δυνατόν χωρίς να μας έχει καλέσει επίσημα ο Εισαγγελέας, να υπάρχει δημοσίευμα, με ονομαστικές αναφορές, που να υπονοεί κάτι τέτοιο;”, τονίζει.

Κλείνοντας και αφού επεσήμανε τις διάφορες αγκυλώσεις που διέπουν τη διαδικασία υποβολής του πόθεν έσχες, σχολιάζει, πως “σιχάθηκα, βαρέθηκα [σ.σ. την κατάσταση], αλλά υποψήφιος θα ξαναείμαι. Γιατί οι εκλογές δεν κερδίζονται με τα δικαστήρια, κερδίζονται στο δρόμο και από κοινού με τους δημότες που σε εμπιστεύονται”.

Καμία σχετική ειδοποίηση

Οι δήμαρχοι Σικίνου, Σερίφου και Κέας, αντίστοιχα υποστήριξαν τα λεγόμενα του κ. Δαμουλάκη, πως, δηλαδή, είχαν κληθεί από τον Εισαγγελέα στην Ερμούπολη, είτε προκειμένου να συμπληρωθούν τα στοιχεία της ηλεκτρονικής μορφής του πόθεν έσχες, ώστε να συνάδουν με τα χειρόγραφα δικαιολογητικά, είτε λόγω μικρών καθυστερήσεων στην υποβολή του.

Αξίζει να τονιστεί, πως κανένας από τους παραπάνω δημάρχους δεν ήταν ενήμερος, σχετικά με την εισήγηση, εκ μέρους της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ενώ επίσης κανείς εξ αυτών, δεν είχε – έως την ώρα δημοσίευσης αυτού του άρθρου – καμία επίσημη κλήση από τα εισαγγελικά όργανα.

Ο δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης, σχολίασε το δημοσίευμα, λέγοντας, πως η καθυστέρηση στην υποβολή της δήλωσης, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων που απαιτούν αντιμετώπιση από έναν υποστελεχωμένο δήμο, ενώ τόνισε, πως ο ίδιος είχε βρεθεί στη Σύρο, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσής του για τη χρήση του 2014, ήδη από τις αρχές του 2018.

Την ίδια ακριβώς δήλωση, παραχώρησαν επίσης ο δήμαρχος Κέας, ο οποίος σημείωσε, πως μετά τις απαντήσεις του προς τον Εισαγγελέα στις δικαστικές αίθουσες της Ερμούπολης, θεώρησε το θέμα λήξαν, εκφράζοντας την έκπληξή του, που το θέμα ανακινήθηκε ξανά.

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Σερίφου, κ. Αντώνης Αντωνάκης, εξήγησε, πως η κλήση, στις αρχές του 2018, από τον Εισαγγελέα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αφορούσε σε μία μικρή παράλειψη, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης. “Ενώ είχα δηλωμένο ένα ακίνητο ιδιοκτησίας μου, είχα παραλείψει να επισυνάψω το σχετικό ηλεκτρονικό αρχαίο στη φόρμα”, διευκρινίζει. Όπως υπογράμμισε και ο ίδιος, το ζήτημα λύθηκε και η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, χωρίς να κρύβει την έκπληξή του, σχετικά με το δημοσίευμα.

Πρόκληση εσφαλμένων συμπερασμάτων

Έντονα ενοχλημένος, εμφανίστηκε ο δήμαρχος της Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος κλήθηκε επίσης από τον Εισαγγελέα στη Σύρο, τους πρώτους μήνες του έτους, προκειμένου να παρέχει διευκρινίσεις, αναφορικά με την εκπρόθεσμη – κατά μία μέρα – υποβολή της δήλωσης του πόθεν έσχες.

Όπως υπογράμμισε, η ονομαστική αναφορά στους δημάρχους, εντός του άρθρου, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος και μάλιστα με τίτλο, που παραπέμπει συνειρμικά σε εντοπισμό μεμπτών συμπεριφορών, αποτελεί αδικία απέναντι στους αιρετούς, μερικοί εκ των οποίων, μάλιστα, το 2014 είχαν μόλις λίγους μήνες στο δημαρχιακό θώκο.

Χαρακτηρίζοντας το άρθρο απαράδεκτο, δεδομένου, ότι ο τρόπος, με τον οποίο τίθεται το ζήτημα, οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα τους πολίτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες, που συνήθως ακολουθούνται, σε σχέση με την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων, επιβεβαίωσε και εκείνος, με τη σειρά του, πως καμία γνωστοποίηση των υποτιθέμενων προθέσεων της Επιτροπής δεν έχει κοινοποιηθεί, ούτε προς τον ίδιο, ούτε προς τις υπηρεσίες του Δήμου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δημάρχων, η δημοσιοποίηση και αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου εκθέτει τους ίδιους στα μάτια των δημοτών τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, μέχρι στιγμής, κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο, που να έχουν στην κατοχή τους, για την εγκυρότητά του.

Ετικέτες: