Θετικά πρώτα βήματα για την εκμετάλλευση του χώρου του πρώην κοινοτικού Camping στα Λειβάδια, για τη δημιουργία ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων και πισίνας από το Δήμο Πάρου

Περαιτέρω εμπλουτισμός των αθλητικών χώρων

Με ομόφωνη απόφαση εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Πάρου, η πρόταση, σχετικά με την αναβάθμιση του χώρου του πρώην κοινοτικού camping, στη θέση Λειβάδια Παροικιάς, με την κατασκευή αθλητικών χώρων, ανοιχτών σε δημότες και επισκέπτες, αλλά και με προοπτική φιλοξενίας αθλητικών διοργανώσεων.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης και αναβάθμισης των δημοτικών αθλητικών χώρων, στην οποία στοχεύει η δημοτική αρχή της Πάρου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πάρου ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση, σχετικά με την κατασκευή εγκαταστάσεων για αθλήματα της άμμου, όπως επίσης και την κατασκευή πισίνας, στο χώρο του πρώην κοινοτικού camping, ο οποίος μέχρι στιγμής παραμένει ανεκμετάλλευτος, λειτουργώντας ως πάρκινγκ.

Θετική γνωμοδότηση της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο Δήμαρχος και πρόεδρός της, κ. Μάρκος Κωβαίος, έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε, παρουσιάζοντας στα μέλη της Επιτροπής το υπηρεσιακό σημείωμα του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας Παιδείας και Πολιτισμού, με θέμα “Πρόταση για κατασκευή κολυμβητηρίου και γηπέδων παραλίας”, καθώς και το υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, της Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος, με θέμα “Έγκριση Master Plan Δημοτικού Ακινήτου ‘πρώην κοινοτικού Camping’ στη θέση Λειβάδια Δ.Κ. Πάρου, Δήμου Πάρου”.

Στο υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, της Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος αναφέρεται, πως σύμφωνα με το ΓΠΣ Πάρου, το δημοτικό ακίνητο βρίσκεται εκτός των ορίων οικισμών Παροικιάς και έχει συνολικό εμβαδόν 14.346,50τµ, ενώ βρίσκεται εντός της επέκτασης ΙΙΙ (Κρωτήρι - Αμιγής κατοικία) του οικισμού Παροικίας. Εντός της επέκτασης ΙΙΙ επιτρέπονται οι χρήσεις:

1. Κατοικία.

2. Ξενώνες μικρού δυναμικού, μέχρι τις 20 κλίνες.

3. Εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής (παντοπωλεία, φαρμακεία, χαρτοπωλεία κλπ.).

4. Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας.

5. Κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

6. Αθλητικές εγκαταστάσεις.

7. Θρησκευτικοί χώροι.

8. Πολιτιστικά κτίρια (και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις).

Στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνέταξε η υπηρεσία διακρίνεται, ότι στην νοτιοδυτική πλευρά του δημοτικού ακινήτου, υπάρχουν οριοθετημένες οι γραμμές του Αιγιαλού και της παραλίας με το ΦΕΚ 434∆΄/2016, ενώ στη νοτιοδυτική πλευρά, το δημοτικό ακίνητο είναι όμορο με δρόμο κατ΄ επέκταση με υδάτινο ρέμα και μικρό νησιώτικο υγρότοπο ο οποίος προστατεύεται (ΦΕΚ 229ΑΑΠ/19-6-12) και είναι αποτρεπτικός για την κατασκευή ογκωδών κτηρίων.

Η διάταξη των προτεινόμενων αθλητικών εγκαταστάσεων είναι σε μεγάλη απόσταση από το υδάτινο ρέμα, δεν αφαιρεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και ειδικά τον υπάρχοντα χώρο άσκησης κυκλοφοριακής αγωγής. Οι προτεινόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ισόγειες και με το εντελώς απαραίτητο μέγεθος και ύψος.

Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψιν και η πρόταση, στη βορειοδυτική πλευρά του γηπέδου και μετά τον υπάρχοντα χώρο άσκησης κυκλοφοριακής αγωγής, η κατασκευή αίθριου μουσείου αθλητικών σκαφών.

Προοπτική φιλοξενίας διοργανώσεων πανελλήνιου ή διεθνούς χαρακτήρα

Βάσει και της γνωμοδότησης της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, το υπηρεσιακό σημείωμα του Αυτοτελούς τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν επικοινωνίας που πραγματοποιήσαμε με την Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου, με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Πάρου και αφού λάβαμε υπόψη, την υπ’ αριθ. 12/2018 απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Πάρου, καθώς επίσης και την ΚΥΑ ∆∆Π0007378/045413ΕΞ2017 (ΦΕΚ 1636/Β΄/12-05-2017) άρθρο 2 παρ. 2 με την οποία απαγορεύεται για τις παραλίες «…Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κτλ….», καταθέτουμε προς γνωμοδότηση την παρακάτω πρόταση:

Στο χώρο που βρίσκεται πίσω από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΠ δύναται να δημιουργηθούν:

1. Κολυμβητήριο διαστάσεων 26x33 m..

2. Δύο (2) γήπεδα ποδοσφαίρου παραλίας, διαστάσεων 38x56 m., τα οποία θα έχουν τις προδιαγραφές να φιλοξενήσουν μέχρι και διεθνή τουρνουά του είδους. Στους ίδιους χώρους µε τις κατάλληλες μετατροπές (τοποθέτηση φιλέδων, εστιών κ.λπ.) μπορούν να τοποθετηθούν

3. Τέσσερα (4) γήπεδα πετοσφαίρισης παραλίας

4. Δύο (2) γήπεδα χειροσφαίρισης παραλίας»

Επιπλέον, στη σχετική γνωμοδότηση του Αυτοτελούς τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας και Πολιτισμού σημειώνεται χαρακτηριστικά, πως “όλες οι παραπάνω αθλητικές εγκαταστάσεις (εκτός του κολυμβητηρίου) έχουν δυνατότητα φιλοξενίας αθλητικών συναντήσεων διεθνούς βεληνεκούς. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι οι επίσημες διαστάσεις του ποδοσφαιρικού γηπέδου παραλίας όπου φιλοξενείται το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι 36x27 μέτρα και οι διαστάσεις της εστίας 5,5x2,2 μέτρα με 1,5 μέτρο βάθος. Αντίστοιχα οι διαστάσεις του γηπέδου χειροσφαίρισης παραλίας για Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι 33x18 μέτρα και για γήπεδο πετοσφαίρισης παραλίας 20x28 μέτρα. Το βάθος της άμμου που θα καλύπτει τους αγωνιστικούς χώρους πρέπει να είναι 40 εκατοστά του μέτρου”.

Υπογραμμίζεται δε, πως “ο χώρος που προτείνεται για την κατασκευή είναι ιδανικός από την πλευρά της προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες ο οποίος με την προσθήκη αντιανεμικών φυτών θα καλυφθεί πλήρως”, ενώ τέλος, πως “αν κινηθούμε αποτελεσματικά, μπορούμε να φιλοξενήσουμε μεγάλες διοργανώσεις στο νησί μας, πανελλήνιου ή διεθνούς επιπέδου, προσθέτοντας με αξιώσεις και τον αθλητικό τουρισμό στον τόπο μας”.

Χρηματοδότηση από ίδιους πόρους

Μιλώντας για την επένδυση, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημαντική αναβάθμιση του δημοτικού χώρου, καθώς και χώρο φιλοξενίας αθλητικών εκδηλώσεων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο νησί, ο Δήμαρχος Πάρου σημείωσε, πως “επιθυμούμε να δημιουργηθεί ένας χώρος, που να μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα αθλήματα της άμμου, όπως beach soccer, beach volley κλπ, ενώ ένα κομμάτι του χώρου, να μπορέσει να διαμορφωθεί σε πισίνα”.

“Είναι ένας χώρος ανεκμετάλλευτος”, σχολιάζει ο κ. Κωβαίος, ενημερώνοντας, πως πέραν από τις βλέψεις του Δήμου Πάρου, υπάρχει ακόμη μία πρωτοβουλία, δεδομένου, ότι “από το Βελέντζειο Ίδρυμα, προορίζεται ένας χώρος πλησίον των αθλητικών εγκαταστάσεων, να γίνει ένα μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο”. Ξεκαθάρισε όμως, ότι “οι εγκαταστάσεις, τις οποίες εμείς στοχεύουμε να κάνουμε, δεν επηρεάζουν τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου”.

Ο Δήμαρχος τόνισε, ότι στόχος είναι οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις να αποτελέσουν έναν ανοιχτό δημοτικό χώρο, τον οποίο θα διαχειρίζεται Δημοτική Επιτροπή και που θα αναβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία αποτελεί “ένα κομμάτι, που λειτουργεί κυρίως ως χώρος στάθμευσης, ή τόπος απόθεσης αποβλήτων, για μερικούς”.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, που απαιτείται, για την κατασκευή των εγκαταστάσεων, ο κ. Κωβαίος σημείωσε, ότι λαμβάνοντας υπόψιν το μικρό κόστος, λόγω της φύσης των εργασιών, το έργο δύναται να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου, ενώ στην περίπτωση, που υπάρξει κάποιο κώλυμα, θα αναζητηθούν και θα εξασφαλιστούν πόροι, από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ετικέτες: