Ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στην Ιουλίδα της Κέας

Έντονη αντίθεση και στον “ορίζοντα”... κινητοποιήσεις

Μετά το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Κόρθι της Άνδρου, η τράπεζα γνωστοποίησε την πρόθεσ της να αναστείλει τη λειτουργία του μοναδικού υποκαταστήματός της, που βρίσκεται στην Ιουλίδα της Κέας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους και κυρίως στους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, εκ μέρους του Δήμου Κέας, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας περίπου 100 υποκαταστημάτων της, για λόγους οικονομίας, μεταξύ των οποίων και υποκαταστήματα στα νησιά. Προκειμένου να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, η Ε.Τ.Ε. Προτίθεται να εγκαταστήσει ακόμη ένα έως δύο μηχανήματα ΑΤΜ, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή όλων των διαδικασιών, που λαμβάνει χώρα σε ένα υποκατάστημα, με τη συνδρομή των υπαλλήλων.

Ο Δήμος Κέας εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του για την προοπτική αυτή, δηλώνοντας την πρόθεσή του να εναντιωθεί έμπρακτα, για την ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης, έχοντας τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Ως πρώτο βήμα αντίδρασης, ο Δήμος, με επιστολή του γνωστοποίησε το ζήτημα στους βουλευτές των Κυκλάδων, ενώ ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., κ. Γιάννης Βρούτσης, υπέβαλε σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Από την πλευρά του Δήμου, όπως εξήγησε και ο Δήμαρχος Κέας, κ. Ιωάννης Ευαγγέλου, θα προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, των φορέων και των πολιτών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός, για ενδεχόμενες περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Αρνητικά αποτελέσματα για Ε.Τ.Ε, Δήμο και εξυπηρετούμενους

Στην επιστολή του Δήμου προς τους τοπικούς βουλευτές, σημειώνεται, πως “η πρόθεση αυτή της Ε.Τ.Ε. βρίσκει τους κατοίκους του νησιού αντίθετους και βεβαίως εκφράζοντας την άποψή τους ο Δήμος Κέας απευθύνεται σε εσάς και σας παρακαλεί να παρέμβετε για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο”.
Όπως εξηγείται παρακάτω, “το εν λόγω κατάστημα είναι το μοναδικό που λειτουργεί στον μεγαλύτερο οικισμό και πρωτεύουσα του νησιού μας, την Ιουλίδα. Πρόκειται για οικισμό που εκτός από τους κατοίκους του, οι οποίοι απευθύνονται στις δημόσιες υπηρεσίες που εδρεύουν εξ’ ολοκλήρου σε αυτόν (Δήμος, ΚΕΠ, Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο) φιλοξενεί, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι την περιηγούνται στην Ιουλίδα, καθώς σε αυτή δραστηριοποιούνται περί τις 36 επιχειρήσεις και λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας”.
Σύμφωνα με το Δήμο Κέας, “η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί σύμβολο στον τραπεζικό τομέα και για το λόγο αυτό τη χρησιμοποιεί πλήθος επαγγελματιών, μικροεπενδυτών και αγροτών (που αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων) και οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ηλεκτρονικό τρόπο πραγματοποίησης αναλήψεων και πληρωμών”, ενώ “μέσω του εν λόγω καταστήματος εξυπηρετούνται πολλοί εκ των κατοίκων και των οικιστών για τις συναλλαγές τους με το Δήμο για την εξόφληση των οφειλών τους και όχι μόνο”. Παράλληλα, “εξυπηρετεί το σύνολο όσων συναλλάσσονται με το ΚΕΠ και το ΓΕΦ, στην έκδοση παραβόλων και την εξόφλησή τους με τραπεζική επιταγή (δεδομένου ότι το ΓΕΦ δεν εισπράττει χρήματα)”.

“Θεωρούμε ότι η επικείμενη διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος της Ε.Τ.Ε στο νησί μας, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην Ε.Τ.Ε, το Δήμο μας και τους εξυπηρετούμενους από αυτό. Παρακαλούμε θερμά για τη συμβολή σας, προκειμένου –για όλους τους παραπάνω λόγους- να αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη”, επισημαίνεται στο κλείσιμο της επιστολής.

Το θέμα στη Βουλή

Από την πλευρά του, ο βουλευτής, κ. Βρούτσης, επιχειρώντας να μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των νησιωτών της Κέας για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος, έφερε το θέμα στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τη μορφή επερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Στην αναφορά του βουλευτή αναφέρεται, πως ο Δήμαρχος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, τονίζουν την έντονη αντίθεσή τους σχετικά με την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, καθώς τα προβλήματα που αναμένεται να προκληθούν τόσο στους κατοίκους, όσο και στο πλήθος των επαγγελματιών, των μικροεπενδυτών και των αγροτών που δραστηριοποιούνται στο νησί είναι αρκετά. Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφό του ο Δήμαρχος υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων και των επαγγελματιών δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ηλεκτρονικό τρόπο πραγματοποίησης συναλλαγών, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι μέσω του συγκεκριμένου καταστήματος εξυπηρετούνται η πλειοψηφία των κατοίκων για τις συναλλαγές τους με το Δήμο, καθώς και το πλήθος των επισκεπτών του νησιού”.

Ο βουλευτής καταλήγει, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι της Κέας, μέσω του Δήμου, καλούν το αρμόδιο υπουργείο και τους ιθύνοντες της Τράπεζας να αναθεωρήσουν την απόφασή τους αυτή, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη που μόνο προβλήματα θα προκαλέσει στο Δήμο και τους κατοίκους του νησιού.

Απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των πολιτών στην όποια κινητοποίηση

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Κέας, κ. Ιωάννης Ευαγγέλου, επανέλαβε, πως “η ενημέρωσή μου από αρμόδιο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, είναι ότι ήταν απόφαση της Διοίκησης, να κλείσουν έναν αριθμό υποκαταστημάτων, σε μία επιτελική απόφαση, ώστε να περιορίσουν προφανώς το κόστος”, εξηγώντας, πως “πιστεύουν, ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να αντικαταστήσουν, μέσω της τεχνολογίας, τις ανάγκες της πελατείας τους”.

Όπως διευκρίνισε, “εμείς, βέβαια, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό, δεδομένου, ότι σε νησιά, όπως τα δικά μας, η πελατεία, κυρίως της συγκεκριμένης τράπεζας, είναι άνθρωποι, καταθέτες, οι οποίοι έχουν μία κάποια ηλικία, συνταξιούχοι, αγρότες, οι οποίοι δεν είναι όλοι επιδέξιοι στη χρήση computer ή του διαδικτύου, ώστε να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους με αυτό τον τρόπο. Κατά συνέπεια, αυτός ο κόσμος, μένει χωρίς εξυπηρέτηση”.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με το Δήμαρχο, “το συγκεκριμένο υποκατάστημα βρίσκεται στην Ιουλίδα, στον κεντρικό μας οικισμό και η επισκεψιμότητα της τράπεζας δημιουργεί ένα ενδιαφέρον και στην επιχειρηματική αγορά”, ενώ ταυτόχρονα, “η Εθνική Τράπεζα είναι εκείνη που έχει τη δυνατότητα να καλύψει και τις ανάγκες του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων – δεδομένου, ότι εμείς δεν έχουμε πλέον εφορία. Οι πολίτες χρησιμοποιούν το υποκατάστημα, ώστε να πληρώνουν παράβολα, διάφορες παραστάσεις, μέσω της δυνατότητας που τους δίνει η συγκεκριμένη τράπεζα, που άλλες δεν τη δίνουν. Εκεί θα έχουμε πρόβλημα”.

Σχετικά με τις ενέργειες διαμαρτυρίας, ο Δήμαρχος τονίζει, πως οφείλει να προηγηθεί συντονισμός, με την απαραίτητη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, αλλά και των πολιτών, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Ο λόγος δε, που η σύσκεψη αυτή δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, όπως σημειώνει ο κ. Ευαγγέλου, έγκειται στο γεγονός, ότι η ενημέρωση σχετικά με το θέμα ήλθε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα πολλοί εκ των ενδιαφερομένων να βρίσκονται εκτός Κέας.
“Καθώς η πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, μας γνωστοποιήθηκε τις ημέρες των εορτών, περίοδος, κατά την οποία πολύς κόσμος απουσίαζε, καθυστερήσαμε να βρεθούμε και να συσκευθούμε. Εμείς εκπροσωπούμε μεν τον κόσμο της Κέας, τους δημότες, αλλά απ' την άλλη πλευρά, υπάρχει ανάγκη να ακούσουμε την άποψή τους και βέβαια για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, οφείλουμε να έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη τους”, υπογράμμισε.

Ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε, πως αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική απόφαση, ο ίδιος προτίθεται να προτείνει, αφενός, ως πρώτο βήμα διαμαρτυρίας, την υπογραφή επιστολής διαμαρτυρίας, από τους καταθέτες της Εθνικής Τράπεζας στην Κέα, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον ο διάλογος δεν αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα, οι καταθέτες να προχωρήσουν, ως έσχατη μορφή αντίδρασης, σε... “μποϊκοτάζ” της τράπεζας, αποσύροντας τα χρήματά τους, μία κίνηση, στην οποία προχώρησαν και αρκετοί κάτοικοι της Άνδρου, οι οποίοι θίγονται, από αντίστοιχη απόφαση της διοίκησης της Ε.Τ.Ε για το υποκατάστημά της στο Κόρθι.

Ετικέτες: