Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμοργού στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην εξάλειψη της επιπλέον μοριοδότησης των δυσπρόσιτων περιοχών

“Κατάφωρη αδικία για τους εκπαιδευτικούς”

Τη στήριξή του δηλώνει, με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού, στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αλλαγή στον τρόπο μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού της άγονης γραμμής, δήλωσε σύσσωμο την στήριξή του, στην έκκληση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να καταθέσουν επιστολή διαμαρτυρίας – υπόμνημα, προς την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αναφορικά με την εξάλειψη της επιπλέον μοριοδότησης των δασκάλων, οι οποίοι υπηρετούν σε δυσπρόσιτες ή/και απομακρυσμένες περιοχές.

Η κατάργηση των δυσπρόσιτων θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα στα νησιά μας”

Σύμφωνα με την επιστολή των εκπαιδευτικών, που κοινοποιήθηκε προς το Δήμο Αμοργού, η επιλογή της θητείας των εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες ή/και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, από το 2014 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιούνταν και πραγματοποιείται με αποκλειστικό γνώμονα το νόμο 3848/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε με την προσθήκη της παραγράφου 5Α (όπως προστέθηκε σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4283/2014, ΦΕΚ 189/Α/10-9-2014). Η εν λόγω προσθήκη διέκρινε τα εγχώρια σχολεία σε α) δυσπρόσιτα (κατηγορίας Α έως Η) και β) σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα (κατηγορίας Θ και Ι). Η δεύτερη ομάδα σχολείων προβλεπόταν να διπλασιάζει τα μόρια προϋπηρεσίας λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης για τους πίνακες πρόσληψης εξίσου αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ η πρώτη ομάδα σχολείων διπλασίαζε τα μόρια προϋπηρεσίας μόνο για τους πίνακες από όπου θα προσλαμβάνονταν αναπληρωτές. Ωστόσο, το ΦΕΚ που αναμοριοδότησε τα σχολεία το καλοκαίρι του 2018 (ΦΕΚ (3941Β/2018, Υπουργική Απόφαση 133529/ΓΔ4/7-8-2018) επέκτεινε το χαρακτηρισμό των εκάστοτε σχολικών μονάδων της ελληνικής επικράτειας ως δυσπρόσιτων, εντάσσοντας τες στις κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ.

Αυτές οι κατηγορίες συμπεριέλαβαν αρκετές σχολικές μονάδες που παλαιότερα χαρακτηρίζονταν στην κλίμακα από Α έως Θ, αποδίδοντας τους δηλαδή μεγαλύτερη αξιολογική βαρύτητα ως "δυσπρόσιτων".

Ταυτόχρονα, όμως, δεν έγινε ρητή ή έστω έμμεση αναφορά στη μοριοδότηση που θα είχαν αυτά τα σχολεία, συνιστώντας ανακολουθία των πράξεων του νομοθέτη, κενό νομικής μέριμνας για ζητήματα που διευθετούνταν κατά το παρελθόν και μέχρι της παρούσης από τον ισχύοντα νόμο 3848/2010 (παρ. 5Α) και εντέλει προφανή ζημία σε βάρος όσων επέλεξαν να υπηρετήσουν σε τέτοιες σχολικές μονάδες.

Στην ίδια κατεύθυνση, με τροπολογία που εισήχθη το Νοέμβριο του 2018, προβλέφθηκε ο διπλασιασμός των μορίων λόγω συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων εκπαιδευτικών έπειτα από θητεία τους στις ανωτέρω σχολικές μονάδες, γεγονός που δε συμπεριέλαβε και τους αναπληρωτές συναδέλφους τους, παρά την καθ' όλα εν ενεργεία ισχύ του νόμου 3848/2010 (παρ. 5Α).

Στη συγκεκριμένη τροπολογία, παρελήφθη η όποια αναφορά στο αντίκρισμα της υπηρεσίας αναπληρωτών στα σχολεία αυτά. Ακόμη, όσον αφορά τον προκείμενο διπλασιασμό της πραγματικής προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, κατά τη σύνταξη της τροπολογίας χρησιμοποιήθηκαν οι όροι "δυσπρόσιτα" και "απομακρυσμένα σχολεία" ως ταυτόσημοι για τις σχολικές μονάδες κατηγορίας Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ.

Επιπλέον, με την τροπολογία εισήχθη μεταβατική περίοδος εφαρμογής των συστηνόμενών της διατάξεων κατά το σχολικό έτος 2018-2019 μόνο για τους μόνιμους συναδέλφους, διατηρώντας τον ως άνω διπλασιασμό της μοριοδότησής τους για τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε η αναδρομική ισχύς της διπλής μοριοδότησης για τη διανυθείσα προϋπηρεσία στις εν προκειμένω σχολικές μονάδες έως και σήμερα.

Αφού άκουσαν την επιστολή των εκπαιδευτικών οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμοργού αποφάσισαν ομόφωνα “τη στήριξη των εκπαιδευτικών των δυσπρόσιτων σχολείων επειδή η κατάργηση των δυσπρόσιτων θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα στα νησιά μας, καθώς θα αποτελέσει την τελευταία επιλογή των εκπαιδευτικών ως μειονεκτικά νησιά δεδομένων των δυσκολιών και του υψηλού κόστους διαβίωσης. Επιπλέον υφίσταται κατάφωρη αδικία για τους εκπαιδευτικούς που θυσίασαν τη ζωή τους κάποια χρόνια για να πάρουν κάποια μόρια τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν. Το μέτρο αυτό, εφόσον περάσει ως έχει, θα πρέπει τουλάχιστον ηθικά για αυτούς που υπηρέτησαν στα νησιά μας να υπάρξει επιπλέον βαθμολόγηση - μοριοδότηση και να ισχύσει για το διάστημα απο δω και πέρα. Ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην ξεκινήσουν πάλι απο το μηδέν και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην απογυμνωθούν τα δυσπρόσιτα σχολεία από εκπαιδευτικούς”.

Βιώνουμε τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας”

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο πλευρό των εκπαιδευτικών έχει ταχθεί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Αμοργού. Με αφορμή την έντονη διαμαρτυρία τους, στις αρχές του μήνα, αναφορικά με τη θέση προς ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θηρσκευμάτων, περί συστήματος διορισμού, προσλήψεων κλπ, ο Σύλλογος είχε εκδώσει δελτίο τύπου, τασσόμενος δίπλα στους εκπαιδευτικούς του νησιού, θίγοντας και το θέμα της μοριοδότησης των δυσπρόσιτων.

Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος είχε τονίσει, πως “θέλουμε το σχολείο να βγάζει μορφωμένους, αξιοπρεπείς ανθρώπους και όχι υποταγμένους! Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας στο ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, την Αμοργό, βιώνουμε την συνεχή υποβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. «Κανονικότητα» για εμάς σημαίνει: να βρίσκονται όλοι οι καθηγητές στη θέση τους με το άνοιγμα των σχολείων κάθε Σεπτέμβρη. Αντ’ αυτού, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών θέσεων καλύπτεται από αναπληρωτές πολύ αργότερα, ενώ κι αυτοί δεν επαρκούν για την πλήρωση όλων των εκπαιδευτικών αναγκών και διδακτικών κενών, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναγκάζονται να αλλάξουν κατεύθυνση. Επίσης όσοι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, συχνά επιλέγουν προκειμένου να διεκδικήσουν τα παιδιά τους μια θέση στην Γ/Θμια εκπαίδευση, να γίνονται εκπαιδευτικοί μετανάστες, μεταφέροντας τα παιδιά τους στην Αθήνα”.

Αναφερόμενοι στα κενά που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία του νησιού τον Ιανουάριο του 2019, οι γονείς απαιτούν την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας, πως “η κατάργηση δε του δυσπρόσιτου είναι βέβαιο ότι θα πλήξει κατάφωρα τα σχολεία της νησιωτικής Ελλάδας”.

Ετικέτες: