Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μήλου για συμμετοχή στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT

Επιπλέον επένδυση στην εξωστρέφεια

Σε μία ακόμη κίνηση δικτύωσης, ο Δήμος Μήλου αποφάσισε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT ΙΙΙ, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου, ενώ παράλληλα ευνοεί και τις συνεργασίες με πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου ενέκρινε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα URBACT, που αφορά στην ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, σε Δήμους και Περιφέρειες της Ευρώπης.

Ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, τόνισε, κατά την εισήγησή του, πως το πρόγραμμα μόνο επωφελές μπορεί να θεωρηθεί, όσον αφορά στην ανάπτυξη, αλλά και εξωστρέφεια του Δήμου, ενώ με σαφήνεια ενημέρωσε, πως τα δημοτικά ταμεία, δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν, αφού η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δικαίωση για τις εξωστρεφείς πολιτικές

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δαμουλάκης σημείωσε, πως η ΠΕΤΑ Α.Ε., “η εταιρεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο πλαίσιο της πέμπτης και τελευταίας πρόσκλησης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας URBACT, αναζητά 23 νέα δίκτυα σχεδιασμού δράσεων, Action Planning Networks”.

Όπως διευκρίνισε, με αυτό τον τρόπο, “θα δημιουργηθούν διάφορα δίκτυα, θα υπάρχει ένας Leader και δέκα εταίροι σε κάθε ένα δίκτυο, με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα πρόγραμμα ανταλλαγής καλών πρακτικών και προώθησης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Σκοπεύει να συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων και της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020”.

Ο Δήμαρχος, αφού επεσήμανε, πως στο σύνολό της η πρόταση έχει συμπεριληφθεί στην αναλυτική γραπτή εισήγηση, που έχουν λάβει όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενημέρωσε επιπλέον, πως “ο προϋπολογισμός για κάθε ένα από τα δίκτυα κυμαίνεται μεταξύ 600.000 – 750.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος μας δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο. Τουναντίον, θα έχει μόνο να κερδίσει”.

“Πέραν των άλλων, γίνεται επιτακτική η ανάγκη να συμμετέχουμε σε κάτι τέτοιο, που δεν μας επιβαρύνει, αλλά μας ωφελεί, παρουσιάζοντας ακόμη περισσότερο την εξωστρέφειά μας, διότι στην έκθεση Verde. Tec, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος μας, στην κατηγορία Αστική Βιωσιμότητα ΙΙ, βραβεύτηκε για το έργο της διαχείρισης των φωτιστικών στο λιμάνι [σ.σ. της πρώτης ελληνικής πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης και τηλεελέγχου δικτύων οδοφωτισμού]”, υπογράμμισε ο κ. Δαμουλάκης, αναφερόμενος στην πρόσφατη διάκριση του Δήμου, η οποία προήλθε μέσα από αντίστοιχες δράσεις εξωστρέφειας και υιοθέτησης καλών πρακτικών.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος επανέλαβε, πως “δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε, μόνο να κερδίσουμε έχουμε”.

Προκλήσεις, ευκαιρίες και τομείς προτεραιότητας

Διευκρινίζεται, πως το πρόγραμμα URBACT είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας για την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη των πόλεων της Ευρώπης. Έχει ήδη αναπτυχθεί σε 2 προγραμματικές περιόδους και επεκτείνει την εφαρμογή του και στη νέα περίοδο 2014-2020, περιλαμβάνοντας τις πόλεις των 28 Κρατών–Μελών, της Νορβηγίας και της Ελβετίας. Το URBACT ΙΙΙ έχει συνολικό προϋπολογισμό 96,3 εκατομμύρια ευρώ και υποστηρίζει πόλεις, περιφέρειες, μητροπολιτικές περιοχές, αντίστοιχες επαρχιακές, περιφερειακές και εθνικές αρχές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιμελητήρια και οργανισμούς.

Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, urbact.eu, οι Ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις, όσον αφορά στην οικονομική τους ανεξαρτησία, στη χρηματοδότηση των αστικών σχεδίων ανάπτυξης, στη βιωσιμότητα των παρεμβάσεων, στη διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού σε περίοδο κρίσης, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Ο ρόλος των πόλεων ενισχύεται, αλλά οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Απαιτείται αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην επίλυση προβλημάτων ώστε να διασφαλίζεται διαχρονικά ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες.

Η ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη (αστικός σχεδιασμός, ενεργειακή αναβάθμιση, αστική κινητικότητα και ανάπλαση, ανοικτοί χώροι), η οικονομία (κυκλική οικονομία, ταυτότητα πόλης, πολιτισμός, απασχόληση και τοπική οικονομική ανάπτυξη, έρευνα και καινοτομία), το περιβάλλον (εγκαταλελειμμένοι χώροι, χαμηλές εκπομπές CO2, πρόληψη κινδύνων, διαχείριση απορριμμάτων), η ανάπτυξη δεξιοτήτων (χρηματοδοτικές τεχνικές και εργαλεία, συμμετοχικότητα, κοινωνική καινοτομία) και η κοινωνική ένταξη (τρίτη ηλικία, πολιτισμός – εκπαίδευση – απασχόληση, υγεία, ένταξη μεταναστών, μειονεκτούσες γειτονιές) είναι ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των ευρωπαϊκών πόλεων και φυσικά αποτελούν υπάρχουσες προκλήσεις.

Τα νέα Προγράμματα, είτε είναι τομεακά/εθνικά είτε αφορούν τις Περιφέρειες των χωρών, έχουν αναγνωρίσει την αυξημένη συμμετοχή των πόλεων στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και έχουν συμπεριλάβει δράσεις και παρεμβάσεις ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε συνδυασμό με τις πολιτικές περιβάλλοντος, μεταφορών, απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης. Έρχονται δε να ενισχύσουν τις εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές και πολιτικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και να υποστηρίξουν στρατηγικά και χρηματοδοτικά τις προτεραιότητες των πόλεων μέσα από συνεκτικά σχεδιασμένες και δυναμικές παρεμβάσεις.

Το Εθνικό Σημείο Επαφής πολύτιμος σύμμαχος

Βασικό στοιχείο του τρίτου κύκλου του προγράμματος URBACT είναι ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας των Εθνικών Σημείων Επαφής των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για τα οποία προβλέπονται αυξημένα καθήκοντα και εκπλήρωση ενός πολύ πιο απαιτητικού ρόλου με διευρυμένες και νέες αρμοδιότητες. Το εθνικό σημείο επαφής αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Προγράμματος, των εθνικών υπουργείων που εμπλέκονται στα ζητήματα αστικής ανάπτυξης, των πόλεων, των ενδιαφερόμενων οργανισμών και εταίρων, των Εθνικών Σημείων Επαφής των υπόλοιπων συμμετεχόντων κρατών, των Δικτύων Πόλεων που έχουν ήδη δημιουργηθεί, αλλά και εκείνων που πρόκειται να δημιουργηθούν, των Δικτύων Υλοποίησης Δράσεων και Μεταφοράς Καλών Πρακτικών.

Σύμφωνα με την ανάλυση του προγράμματος, η πολυεπίπεδη αυτή επικοινωνία επιτυγχάνεται από το ΕΣΕ, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έγκαιρα και έγκυρα ποικίλες δράσεις επικοινωνίας και πληροφόρησης για το σύνολο των ενδιαφερόμενων πόλεων και φορέων, προωθώντας την όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Ταυτόχρονα λειτουργεί υποστηρικτικά για τη δικτύωση μεταξύ πόλεων, την ανταλλαγή ιδεών, την υιοθέτηση έξυπνων λύσεων και καινοτόμων πρακτικών για την αντιμετώπιση παλαιών και νέων προκλήσεων, αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου των πόλεων ως ρυθμιστικού παράγοντα αφενός για τη διαμόρφωση πολιτικών και αφετέρου για την εφαρμογή παρεμβάσεων προς όφελος του πολίτη.

Για την τρίτη φάση του προγράμματος UrbAct, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο, έχει οριστεί η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ), η οποία λειτουργεί κάτω από τη δικαιοδοσία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού για το ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Οικονομίας, συνεχίζοντας τη δράση του όπως και στις δύο προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Σημειώνεται μάλιστα, πως το Εθνικό Σημείο Επαφής αποφασίστηκε να είναι κοινό για Ελλάδα και Κύπρο, καθώς πέρα από τους αναμφισβήτητους και προφανείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, διαπιστώνεται μια ιδιαίτερα σημαντική ταύτιση στα χαρακτηριστικά των ελληνικών και κυπριακών πόλεων, τη δικτύωσή τους με άλλα εθνικά, διακρατικά και ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επιδιώξεις τους, όπως επίσης τη διάθεση συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ετικέτες: