Δημόσιο ψήφισμα των πολιτών της Τήνου, με αποδέκτες την κυβέρνηση και τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Γιγάντωση της παντηνιακής διαμαρτυρίας

Συνεχίζεται, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, το ψήφισμα των πολιτών της Τήνου, το οποίο δημοσιεύθηκε σε πλατφόρμα ηλεκτρονικών ψηφισμάτων, αναφορικά με την παύση και ακύρωση των εργασιών του Αιολικού Πάρκου στη θέση Πράσσα της Τήνου.

Πλησιάζει σταθερά τις 1.000 υπογραφές, το ψήφισμα των πολιτών της Τήνου, με αποδέκτες την Ελληνική κυβέρνηση, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΡΑΕ και τους Βουλευτές του νομού Κυκλάδων, με το οποίο αιτούνται την “άμεση παύση και ακύρωση των εργασιών του Αιολικού Πάρκου στη θέση Πράσσα της Τήνου, όπως και των επόμενων ακόμη μεγαλύτερων Αιολικών Πάρκων (Α/Π) που αδειοδοτήθηκαν από την ΡΑΕ παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Δήμου Τήνου που αντικατοπτρίζουν την ρητή άρνηση της τοπικής κοινωνίας”.

Δήμος και σύσσωμη η Τηνιακή κοινωνία ενάντια στα βΑΠΕ

Το ψήφισμα, έρχεται να προστεθεί στις κινητοποιήσεις του Δήμου Τήνου, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα προς την εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στη θέση “Πολέμου Κάμπος”, ενώ πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος ζήτησε “από την κατά νόμο αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης να ανακαλέσει την ανωτέρω οικοδομική άδεια, καθώς από την ημερομηνία έκδοσής της μέχρι σήμερα, η αδειούχος εταιρεία έχει τροποποιήσει το σχεδιασμό της αναφορικά με τα έργα εγκατάστασης, χωρίς εν τω μεταξύ αφενός να έχει ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και αφετέρου να έχει αιτηθεί την τροποποίηση της οικοδομικής της άδειας, όπως οφείλει βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η κίνηση κατά των ανεμογεννητριών, έχει λάβει άμεσα την υποστήριξη στήριξη ενός μεγάλου κομματιού των συλλογικών φορέων του νησιού, με την πλειονότητα των πολιτιστικών, κοινωνικών και τοπικών συλλογικοτήτων, να δηλώνουν με ανακοινώσεις τους την απόλυτη στήριξή τους στο κίνημα πολιτών Τήνου κατά των αιολικών πάρκων. Άλλωστε, εξίσου μαζική ήταν και η αντίδραση απέναντι στα βΑΠΕ, ήδη από την αρχή της υπόθεσης το 2014.

Άδεια εγκατάστασης χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου

Στο ψήφισμα, το οποίο αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του Avaaz.org, σημειώνεται πως “ο Δήμος Τήνου, όπως αντανακλάται τόσο στο υπόμνημα Διαμαρτυρίας και Εναντίωσης στην εγκατάσταση Α/Π στην Τήνο του 2014, όσο και σε όλες τις σχετικές αποφάσεις Δημοτικού συμβουλίου από τότε μέχρι και σήμερα, είναι ομόφωνα εναντίων τέτοιων εγκαταστάσεων στο νησί της Τήνου. Πέραν του υπομνήματος, ο Δήμος Τήνου την ίδια χρονιά κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (μαζί με τους Δήμους Πάρου και Άνδρου), η οποία ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί. Παρόλα αυτά με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δόθηκε άδεια εγκατάστασης τριών ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα, στον «Πολέμου Κάμπο», χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση του Δήμου Τήνου”.

Διασαφηνίζεται μάλιστα, πως “κατά την αναμονή για την έκδοση της απόφασης του ΣΤΕ, η συγκεκριμένη εταιρεία, που επιδιώκει να βάλει τις ανεμογεννήτριες, ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου του 2019 (πριν την έκδοση της απόφασης) την προετοιμασία για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, κάνοντας χρήση σκαπτικών μηχανημάτων. Μάλιστα η πρόσβαση των μηχανημάτων αυτών στον χώρο, έγινε μέσω παράνομης διάνοιξης σε δημοτική έκταση, η είσοδος στην οποία εμποδίζονταν με αλυσίδα, που έσπασε εν μία νυκτί”.

Όπως σημειώνεται, “παρά τις αντίθετες αιτήσεις του Δήμου, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Ειρηνοδικείου, η εταιρία συνεχίζει ανενόχλητη τα χωματουργικά έργα με αμείωτο ρυθμό τραυματίζοντας το βουνό μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο, ενώ συνεχώς πραγματοποιούνται επιπλέον επιχωματώσεις και διαπλατύνσεις της εξαρχής παράνομης διάνοιξης μέσα στην δημοτική έκταση”, ενώ τονίζεται, πως “μαζί με τον Δήμο Τήνου σε αυτόν τον αγώνα βρίσκεται σύσσωμη η Τηνιακή κοινωνία“.

Σαφή επιχειρήματα ενάντια στα αιολικά πάρκα

Στο ψήφισμα υπερτονίζεται, πως η ρητή εναντίωση, οφείλεται σε συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Μεταξύ άλλων σημειώνεται, πως οι παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας αλλοιώνουν το σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα περιβάλλον, ενώ τα αιολικά πάρκα αλλοιώνουν την αισθητική του τοπίου και τη φυσική διάταξη της κορυφογραμμής. Γίνεται αναφορά στην ανάγκη περίπου 400 κυβικών μέτρων σκυροδέματος για τη βάση κάθε ανεμογεννήτριας, αλλά και στην αλλοίωση του περιβάλλοντος από τα μπάζα των εκσκαφών, με την επισήμανση, πως “από τις εκσκαφές, τα μπαζώματα, αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών υπάρχει ο κίνδυνος, όπως αναφέρει και η σχετική μελέτη του καθηγητή υδρολογίας Γ. Στουρνάρα ειδικά για την γεωλογία της Τήνου, να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία της περιοχής. Οι υδρογεωλογικές μελέτες είναι σκόπιμα ανύπαρκτες μέσα στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εταιρειών”, ενώ τονίζεται η εκτίμηση, πως οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή θα αυξηθούν, λόγω της λειτουργίας των ανεμογεννητριών.

Επίσης, “καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση των ανεμογεννητριών μετά το πέρας λειτουργίας τους, ούτε ζητείται εγγυητική επιστολή από τις εταιρείες για τις εργασίες αυτές, οι κατασκευές θα παραμείνουν πάνω στις βουνοκορφές για πάντα ως σκουριασμένα κουφάρια”, φαινόμενο, που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές, μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

Επιπλέον, η συνεχής μετατροπή του βουνού σε εργοτάξιο, αναμένεται να πλήξη και τη μελισσοκομία, υποβαθμίζοντας την τροφή των μελισσών, όπως και την αγροτική οικονομία, με την καταστροφή των ορεινών ξερολιθικών δομών στις πλαγιές των βουνών.

Καταλυτικές, επίσης, σημειώνεται πως θα είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς θα πληγεί ο ήπιος φυσιολατρικός, ο εναλλακτικός και ο πολιτιστικός τουρισμός, αφού θα αλλάξει η ανθρωπογενής κλίμακα του τοπίου. Το “χειροποίητο” κυκλαδίτικο τοπίο, με τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές, το δίκτυο μονοπατιών, τους περιστεριώνες και τους παραδοσιακούς οικισμούς, αναμένεται να υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, μέσα από τη δημιουργία ενός βιομηχανικού τοπίου.

Οι πολίτες τονίζουν επίσης ότι στα χωριά των Υστερνίων και της Καρδιανής, “ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες θα πλήξει την ηρεμία του τοπίου και της φύσης που μπορεί κανείς να απολαύσει μέχρι σήμερα”.

Όπως υπογραμμίζεται, “με την παρούσα εγκατάσταση, εγκαινιάζεται μια ακόμη επικίνδυνη πρακτική αρπαγής περιουσιών στο νησί μας. Χωρίς επαρκή στοιχεία από την Δασική Υπηρεσία, ολόκληρες εκτάσεις που ενδιαφέρουν τις αιολικές εταιρίες χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές, άρα δημόσιες και καθίστανται διαθέσιμες για αιολική χρήση. Οι ιδιοκτησίες ιδιωτών ή/και του Δήμου χάνονται, ανεξαρτήτως νόμιμων τίτλων, είτε κληρονομικών, είτε αγοραπωλησιών, που σε κάποιες περιπτώσεις πηγαίνουν αρκετά χρόνια πίσω”.

“Όλα τα προηγούμενα συντελούνται και νομιμοποιούνται στη συλλογική συνείδηση με το αφήγημα της "καθαρής" ενέργειας, η οποία μειώνει τις εκπομπές CO2 και θα οδηγήσει τη χώρα σε απεξάρτηση από τις συμβατικές ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Δυστυχώς, όπως έχει πια δείξει η εμπειρία και τα σχετικά στοιχεία σε όλα τα κράτη που διαπρέπουν σε αυτό τον τομέα, τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν τεχνικά να αντικαταστήσουν συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυξάνουν αντί να μειώνουν τις εκπομπές CO2”, διαμηνύουν οι πολίτες στο ψήφισμά τους, για να καταλήξουν, πως “για να ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο αυτό το ασταθές ρεύμα χρειάζονται αρκετές τεχνικές επεμβάσεις. Τις επεμβάσεις αυτές και τη μεγάλη διαφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από βΑΠΕ, τις πληρώνουμε όλοι μας μέσω του ΕΤΜΕΑΡ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ τα αντισταθμιστικά οφέλη που υπόσχονται είναι κατά πολύ μικρότερα”.

Ετικέτες: