Με τη διάκριση της Προσωπικότητας 2019 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τιμήθηκε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης

“Η ελληνική περιφέρεια δίνει κατεύθυνση στην ανάπτυξη”

  • Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2019 - 06:13

Διάκριση, ανάμεσα στις προσωπικότητες του 2019, στην κατηγορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέσπασε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, κατά την απονομή διοργάνωσε η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

Στην εκδήλωση της απονομής των βραβείων έδωσαν το “παρών” προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού, της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, αλλά και πολλών άλλων κλάδων, προκειμένου να τιμηθούν οι “Προσωπικότητες 2019”, μεταξύ των οποίων, στην κατηγορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.

Διακρίσεις σε πρόσωπα απ' όλους τους τομείς

Όπως σχολίασε ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα, “στη νέα κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Κασιμάτης», του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των βραβείων «Προσωπικότητες 2019», μία διοργάνωση θεσμός, εδώ και 11 χρόνια, της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, που τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Τύπου, όπου βραβεύονται για τη διαπιστωμένη προσφορά τους και το έργο τους, προσωπικότητες από διάφορους σημαντικούς τομείς, όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός, η πολιτική, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική προσφορά κ.α.”.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε, ότι “στην εκδήλωση βραβεύτηκαν προσωπικότητες, όπως ο σκηνοθέτης, κ. Γιάννης Σμαραγδής, ο καθηγητής, κ. Ευθύμιος Λέκκας και άλλα σημαντικά πρόσωπα. Παρόντες ήταν άτομα από το χώρο της πολιτικής, τέως υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Γ. Πατούλης και ο αντιπρόεδρος, κ. Ιωακειμίδης, άνθρωποι από το χώρο της επιχειρηματικότητας, των τεχνών κλπ. Μάλιστα, στη διάρκεια της εκδήλωσης έπαιξε μουσική ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, κ. Μίμης Πλέσσας”.

Η βράβευση αντανακλά τη συλλογική προσπάθεια”

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, “είχα τη χαρά και την τιμή να παραβρεθώ σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και να μου απονεμηθεί το βραβείο με τον τίτλο “Δήμαρχος 2019”, για την προσφορά μας στην αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και για το σημαντικό έργο το οποίο έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Είναι ένα βραβείο πολύ σημαντικό, το οποίο συνιστά μία μεγάλη διάκριση, κυρίως για το νησί μας. Αυτή η βράβευση στο πρόσωπό μου, αντανακλά και την προσπάθεια, την οποία έχουν καταβάλει – και θέλω να τους ευχαριστήσω γι' αυτό – όλοι οι συνεργάτες μου, το πολιτικό και το υπηρεσιακό του Δήμου, όλοι, όσοι με τη δουλειά τους έχουν συνεισφέρει στο να υπάρξει αυτό το σημαντικό έργο για το νησί μας”.

“Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικής προσαρμογής, νομίζω, πως αυτή η βράβευση στο πρόσωπό μου, αντανακλά επίσης και αυτά που κάνουν όλοι οι δήμαρχοι ανά την επικράτεια, υπό δύσκολες συνθήκες, προκειμένου, να υλοποιήσουν έργο στις περιοχές τους. Οι μικρές, τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι, οι πόλεις, η ελληνική περιφέρεια είναι εκείνη, η οποία μπορεί να στείλει το μήνυμα και να δώσει την κατεύθυνση για την ανάπτυξη και ανάταση της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε ο Δήμαρχος.

Συγκεκριμένα για τη Σύρο, αναφέρθηκε “σε έργα υποδομών, σε πάρα πολύ σημαντικούς τομείς, όπως αυτοί της ύδρευσης-αποχέτευσης, των απορριμμάτων, λιμενικά έργα, αναβάθμιση του αεροδρομίου, έργα στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και άλλα πολλά. Αυτά γίνονται μέσα σε μία προσπάθεια να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί μας”. Ο κ. Μαραγκός συνέχισε, επισημαίνοντας, ότι κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του στην εκδήλωση, “αναφέρθηκα στο Μηχανισμό Προσέλκυσης Στρατηγικών Επενδύσεων, ο οποίος είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και σκοπό έχει να μπορέσει να δημιουργήσει αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί μας, μέσω της σύνταξης συγκεκριμένων φακέλων έργων σε στρατηγικούς τομείς για τη Σύρο, όπως είναι ο πολιτισμός, η ενέργεια, ο τουρισμός, το περιβάλλον”.

Όπως τόνισε, “θέλουμε να περάσουμε ακριβώς αυτό το μήνυμα, ότι μέσα από τη σύμπραξη, τη συνέργεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μαζί με την αυτοδιοίκηση, καθώς και το κεντρικό κράτος, μπορούν να δοθούν παραδείγματα καλής πρακτικής, τα οποία η Ελλάδα της κρίσης έχει ανάγκη να τα ενστερνιστεί, να τα υιοθετήσει, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, προκειμένου να υπάρξει η αναπτυξιακή προοπτική, που θέλουμε όλοι μας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι, οι πλέον αποκεντρωμένες δομές της πολιτείας, κοντά στην κοινωνία, είναι εκείνοι, οι οποίοι οφείλουν και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο ”.

Το έργο υπό δύσκολες συνθήκες έχει μεγαλύτερη αξία”

Για τον κ. Μαραγκό, “αυτή η διάκριση, έχει να κάνει με μία συλλογική προσπάθεια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, αλλά και τους συνεργάτες του γραφείου μου, οι οποίοι και με υποστηρίζουν και με βοηθούν και με συμβουλεύουν, αλλά και με ανέχονται πολλές φορές”.

Όπως διευκρίνισε, “είναι πολλά τα αντικείμενα, είναι δύσκολες πολλές φορές και αντίξοες οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες καλούμαστε να δουλέψουμε και να παράξουμε έργο, αλλά νομίζω, ότι αν μπορείς να καταφέρεις κάποια πράγματα υπό δύσκολες συνθήκες, τότε το αποτέλεσμα έχει και πιο μεγάλη αξία”.

“Δεν νομίζω ότι πρέπει να μεμψιμοιρούμε, ούτε να αναλωνόμαστε σε δικαιολογίες”, υπογράμμισε, παρ' όλο, που “η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που επικρατούσε πριν από 15-20 χρόνια, που εκεί οι χρηματοδοτήσεις έρεαν αφειδώς”. Όπως υποστήριξε, “λειτουργούμε όλοι στην αυτοδιοίκηση σε ένα περιβάλλον πολύ ανταγωνιστικό. Οι χρηματοδοτήσεις είναι περιορισμένες, ισχύει η λογική του «ο θάνατός σου η ζωή μου». Αν κινηθούμε γρήγορα, τεχνοκρατικά, με γνώση των διαδικασιών, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να ωριμάσουμε φακέλους έργων, να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις και εν τέλει να κάνουμε τα έργα πράξη”.

Κλείνοντας, ο κ. Μαραγκός υποστήριξε, ότι “από τη φύση μου και την ιδιοσυγκρασία μου, είμαι τεχνοκράτης, θέλω να εστιάζω στο αποτέλεσμα και νομίζω ότι αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα, είναι επ' ωφελεία του νησιού μας πάνω απ' όλα”, επισημαίνοντας, ότι “η αναπτυξιακή διαδικασία είναι υποχρέωσή μας, δεν το κάνουμε για να μας πει κανείς «μπράβο»”.