Ιστοσελίδα, λογότυπο, εταιρική ταυτότητα, χαρτογράφηση και σήμανση, αποκτά το Antiparos Routes, το 45 χιλιομέτρων δίκτυο περιπατητικών διαδρομών της Αντιπάρου

Στον “αέρα” οι διαδρομές Αντιπάρου

Ενημέρωση, σχετικά με την σηματοδότηση περιπατητικών διαδρομών, καθώς επίσης και τα προωθητικά εργαλεία που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τα μονοπάτια του νησιού, πραγματοποίησε ομάδα του Δικτύου “Δάφνη”, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αντιπάρου.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από στελέχη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων “Δάφνη”, που ανέλαβε τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, τη χαρτογράφησή τους, τη σήμανσή τους και τη δημιουργία αυθεντικής ταυτότητας για την προώθησή τους, προς το ευρύ κοινό. Αξίζει να σημειωθεί, πως το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δημιουργία λογότυπου και ταυτότητας

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Δικτύου, δημιουργήθηκε ένα συνδυασμένο δίκτυο 45 χιλιομέτρων πεζοπορίας, αλλά και ποδηλασίας, καθώς οι διαδρομές της Αντιπάρου ενδείκνυνται και για τις δύο δραστηριότητες, το οποίο αποτελείται από παλιούς χωματόδρομους, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αγροτικές ή εξορυκτικές διαδικασίες και που δεν χρησιμοποιούνται καθόλου ή χρησιμοποιούνται σπανίως σήμερα από μηχανοκίνητα οχήματα.

Οι διαδρομές έχουν κατηγοριοποιηθεί σε φυσιολατρικές, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που αφορούν κυρίως στο Σπήλαιο Αντιπάρου και την αγροτική κληρονομιά, όπως οι αλυκές και γεωδιαδρομές, λόγω των μεταλλείων ή των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών ορισμένων περιοχών.

Στις διασταυρώσεις έχουν τοποθετηθεί πινακίδες κατεύθυνσης, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να κατευθυνθεί με ασφάλεια στη διαδρομή που έχει επιλέξει, ενώ ανά 100 μέτρα έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά πινακίδια επιβεβαίωσης κατεύθυνσης, χρωματισμένα ανάλογα με την θεματική κατηγορία της διαδρομής, με στόχο να υπάρχει συνεχής ενημέρωση του περιπατητή για τη διαδρομή την οποία ακολουθεί.

Επίσης, παρουσιάστηκε το λογότυπο και η εταιρική ταυτότητα των διαδρομών της Αντιπάρου (Antiparos Routes), τα οποία προέκυψαν από τα χαρακτηριστικά μοτίβα της φύσης του νησιού, όπως οι σταλακτίτες του Σπηλαίου, τα πετρώματα και το Δεσποτικό και των κυριότερων σημείων ενδιαφέροντος και συνδυάστηκαν σε ένα αφαιρετικό λογότυπο.

Πρωτότυπες διαδρομές με προδιαγραφές

“Με το πρωτότυπο υλικό το οποίο δημιουργήσαμε, χάρτες, κείμενα, τα οποία γράφτηκαν απ' την αρχή και φωτογραφίες των σημείων ενδιαφέροντος, έχουμε φτιάξει και μία ιστοσελίδα”, σημείωσε η εκπρόσωπος.

Η ιστοσελίδα φέρει στο όνομά της την ταυτότητα των διαδρομών, Andros Routes και είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, για τους επισκέπτες της, από ενημέρωση, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, τον χάρτη, με τονισμένες τις διαδρομές του νησιού, ανά κατηγορία, όπου σε κάθε μία από αυτές περιέχονται πληροφορίες, αναφορικά με το μήκος της, το βαθμό δυσκολίας, τη διάρκεια, την κλίση του εδάφους, τα σημεία ενδιαφέροντος, σύντομη περιγραφή της διαδρομής, αποτύπωσή της στο χάρτη, τον οποίο μπορεί ο επισκέπτης της ιστοσελίδας να “κατεβάσει” στο κινητό του τηλέφωνο, μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες, ώστε να τον χρησιμοποιήσει, ενώ βρίσκεται καθ' οδόν.

Επίσης, όπως υπενθύμισε το στέλεχος του “Δάφνη”, “πέρσι τον ίδιο περίπου καιρό, είχαμε κάνει μία εθελοντική δράση καθαρισμού κάποιων μονοπατιών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, ενώ έγινε και φέτος μία αντίστοιχη προσπάθεια, πριν από περίπου ένα μήνα.”

“Έχουμε κάνει μία δουλειά αρκετά πρωτότυπη, δεδομένης της θεματικότητας των διαδρομών και βέβαια, ενταγμένη πλήρως στις προδιαγραφές, που θέτει η νέα Υπουργική Απόφαση για τα μονοπάτια, οπότε, όταν είμαστε έτοιμοι και ολοκληρωθεί και η διαδικασία της στοχοθέτησης και της σήμανσης, μπορεί ο Δήμος, ως δικαιούχος, με ευθύνη συντήρησης και ανάδειξης των μονοπατιών, να στείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όλο αυτό το υλικό και να ζητήσει την εθνική πιστοποίηση, όπως προβλέπει η Υ.Α., σε σχέση με την ανάδειξη των μονοπατιών”, επεσήμανε η εκπρόσωπος του Δικτύου.

Κλείνοντας υπογράμμισε, πως “η συνεργασία ήταν άψογη με όλους, τόσο με την ΚΕΔΑ όσο και με το Δήμαρχο, κ. Φαρούπο, αφού ό,τι χρειαστήκαμε, άμεσα υπήρχε ανταπόκριση. Προσπαθήσαμε όλη αυτή τη δουλειά να την διοχετεύσουμε προς τους τοπικούς επιχειρηματίες [...], ώστε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστείτε αντίστοιχο”.

Από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων τονίστηκε, πως η δράση αυτή βοηθά στην επέκταση της τουριστικής σεζόν, που αποτελεί και μία μόνιμη αγωνία για τους κατοίκους, δεδομένου, ότι η τουριστική περίοδος σχεδόν περιορίζεται στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Αντίθετα, οι επισκέπτες περιπατητές επιλέγουν “δροσερότερους” μήνες για τις διακοπές τους, όπως ο Μάιος και ο Ιούνιος, ή ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.

Σημειώθηκε, ότι όλο το εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από τους πόρους της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αντιπάρου (ΚΕΔΑ), ενώ το Σώμα δεσμεύτηκε, να υπάρξει μέριμνα για την εύρυθμη ολοκλήρωση της διαδικασίας της σήμανσης, όπως επίσης να υπάρξουν δράσεις και για την προώθηση του δικτύου μονοπατιών, σε ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.