Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τήνου για αποτροπή διέλευσης οχημάτων από δημοτική έκταση, με στόχο την παύση των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών

“Η καταστροφή να σταματήσει τώρα που είναι αρχή”

Απόφαση, προκειμένου να διαμορφωθεί το οικόπεδο του Δήμου Τήνου, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτραπεί η διέλευση των μηχανημάτων, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, στη θέση “Πρασσα – Πολέμου Κάμπος”, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου.

Δεδομένου, ότι προκειμένου να μεταβεί κανείς στην τοποθεσία, όπου έχει προβλεφθεί και αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών στη θέση “Πρασσα – Πολέμου Κάμπος”, αναγκάζεται να περάσει μέσα από δημοτικό οικόπεδο, ο Δήμος Τήνου, μετά από αίτημα 201 Τηνίων πολιτών και σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το νησί, από την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα, έλαβε ομόφωνη απόφαση, για διαμόρφωση της δημοτικής έκτασης με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτραπεί η διέλευση των οχημάτων, που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών.

Το αίτημα των πολιτών εξετάστηκε από το Δ.Σ. κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση.

Οι αποφάσεις του Δήμου να πάνε ένα βήμα παρακάτω”

Από την πλευρά του Συντονιστικού “Η Τήνος κατά των ΒΑΠΕ”, η κ. Ευαγγελία Αλικάρη, έλαβε το λόγο, καλώντας το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, “να προστατεύσει στην πράξη τη δημοτική περιουσία, μπλοκάροντας άμεσα, με υλικό εμπόδιο, μηχάνημα, ή όχημα του Δήμου, ή άλλο μέσο, την πρόσβαση στο δρόμο της δημοτικής έκτασης”.

Όπως τόνισε, “είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης που όλοι πρέπει να αναλάβουν, κατά το μερίδιο που τους αναλογεί. Καιρός να αποδείξουμε, ότι εννοούμε αυτό που ψηφίζουμε και είμαστε ενωμένοι ενάντια στην καταστροφή του νησιού μας. Οι ενέργειες του Δήμου πρέπει να πάνε ένα βήμα παρακάτω, εκτός από το νομικό αγώνα. Ο Δήμος έχει κάθε δικαίωμα να προφυλάξει την έκτασή του, την περιουσία του και γι' αυτό το λόγο, η ομάδα του Συντονιστικού “Η Τήνος κατά των ΒΑΠΕ”, κάναμε την αίτηση, έτσι ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνη απόφαση και με αυτό τον τρόπο να δείξει έμπρακτα την αντίθεσή του στην επικείμενη καταστροφή και άρα έτσι να προστατεύσει την περιουσία του και κατ' επέκταση, ολόκληρο το νησί”.

Κλείνοντας σημείωσε, πως “οι 201 υπογραφές που συγκεντρώσαμε, θα μπορούσαν να είναι 1.000, αν συνεχίζαμε να μαζεύαμε λίγες ημέρες ακόμη. Αυτό δείχνει, ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο και συνεπώς καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο για μία ομόφωνη απόφαση”.

Μόνιμη λύση η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου

Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, σημειώθηκε, πως προκειμένου να γίνουν βήματα ουσιαστικά, για την υπόθεση, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, για το χωροταξικό των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κροντηρά, βάσει των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο δημοτικός του συνδυασμός, τόσο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη, όσο και με τον Τομεάρχη Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σκρέττα, εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα.

Όσον αφορά στις τρεις ανεμογεννήτριες, “το σημαντικότερο, το οποίο αναφέρθηκε από το Γ.Γ. Ενέργειας, είναι ότι υπάρχει σύμβαση πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή πριν ακόμη δημιουργηθεί το αιολικό πάρκο, η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να πωλεί το ηλεκτρικό ρεύμα”.

Παράλληλα, σύμβαση πώλησης έχει λάβει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για 5 ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Στενού. Μάλιστα για τις 5 ανεμογεννήτριες, το αιολικό πάρκο “διαθέτει ΑΕΠΟ και έχει διαβιβαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο ΚΥΑ αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης 7.895 τμ για την εγκατάσταση της μίας εκ των πέντε, η οποία έχει ήδη υπογραφεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Οικονομικών”.

“Η πληροφόρηση που έχουμε για τα άλλα αιολικά πάρκα, σε Φωλιά και Γκάγκαρη, είναι ότι δεν υπάρχει σύμβαση πώλησης, καθώς στην αρχική άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που περιλαμβάνει και τα τέσσερα νησιά και έχουμε προσφύγει όλοι στο ΣτΕ και αναμένουμε την απόφαση, εκκρεμεί αίτημα τροποποίησης της ΑΕΠΟ του έργου, καθώς επειδή η αρχική άδεια λήφθηκε πριν τη διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και το έργο προέβλεπε η εταιρεία να εγκαθιστούσε δικό της καλώδιο, που να πηγαίνει στο Λαύριο”, σημείωσε ο κ. Κροντηράς, εξηγώντας, ότι “αν υπάρχει σύμβαση πώλησης, οι τράπεζες δίνουν δάνεια για το επενδυτικό σχέδιο και θεωρείται τελειωμένη υπόθεση πλέον”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, είναι ότι έχει ανοίξει ένας διάλογος, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση το χωροταξικό των ΑΠΕ, που εκεί προτάθηκε από μας – και ήταν μία πρόταση που εισακούστηκε πολύ θερμά και θεωρούμε ότι δίνει μία λύση στο πρόβλημά μας – ήταν να οριστεί υποχρεωτική απόσταση εγκατάστασης αιολικών πάρκων από παραδοσιακούς οικισμούς, που εμείς προτείναμε να είναι περίπου 3.000 μέτρα”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου είναι δύσκολη, αφού για το 3ο πλαίσιο στήριξης, που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα, υπάρχουν μέσα τέτοιου είδους έργα, που χρηματοδοτούνται. Αντιθέτως, “ήταν πολύ θετικός στο θέμα της απόστασης από παραδοσιακούς οικισμούς, που κατ' επέκταση προστατεύει τα νησιά”.

Ο κ. Κροντηράς πρότεινε, σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στη θέση “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος” να λάβει ο Δήμος σχετική άδεια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα ισχυρής περίφραξης, που να μην επιτρέπει την πρόσβαση.

Εκ μέρους της Αντιδημάρχου Τήνου, κ. Αναστασίας Δεληγιάννη, τονίστηκε, πως “η θέση μου σχετικά με τις ανεμογεννήτριες είναι γνωστή σε όλους, από την πρώτη στιγμή ήμουν κατά”, με την ίδια να προτείνει “να αγκαλιάσουμε το αίτημα των δημοτών”, καθώς “όλοι εδώ έχουμε ευθύνη για τον τόπο μας, το μέλλον του και τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας”, προτείνοντας να υπάρξει παρέμβαση μαχητική και άμεση και σχολιάζοντας, πως η πρόταση του κ. Κροντηρά, αν και σωστή, κρίνεται χρονοβόρα, αφού η αδειοδότηση θα πάρει μήνες, δεδομένου ότι απαιτούνται σχετικές μελέτες και αδειοδότηση.

Χορτολιβαδική η λωρίδα δρόμου προς... “διευκόλυνση”

Λαμβάνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος της παράταξης “Κοινό Τηνίων”, κ. Γιάννης Βιδάλης, επεσήμανε, ότι “ο αριθμός των υπογραφών, των παρευρισκομένων, οι πάμπολλες υπογραφές από συλλόγους και φορείς, δείχνουν, ότι αυτό που ζητείται, έχει την υποστήριξη ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, αν όχι όλου του νησιού”.

Υπογράμμισε δε, πως “το δημοτικό συμβούλιο έχει καθήκον να συνταχθεί με το αίτημα των πολιτών, να υπερασπίσει την περιουσία του Δήμου και να προφυλάξει το νησί και τους πολίτες του. Δεν θα εξυπηρετήσουμε κανέναν ιδιώτη ενάντια στο συμφέρον του νησιού και δε θα φοβηθούμε κανένα δικαστήριο προκειμένου να το προστατεύσουμε. Αν αφήσουμε αυτό το πρώτο έργο να εγκατασταθεί, καραδοκούν ακόμη 30 και πλέον ανεμογεννήτριες, διπλάσιες σε μέγεθος και διάσπαρτες σε όλο το νησί. [...] Η καταστροφή του νησιού πρέπει να σταματήσει τώρα που είναι αρχή”.

Ο κ. Βιδάλης πρότεινε τη διάνοιξη τάφρου, για το σημείο το οποίο χρησιμοποιείται ως “δρόμος” για τη μετάβαση των οχημάτων του εγκαταστάτη. Επίσης τόνισε, πως “η Δασική Υπηρεσία έχει χαρακτηρίσει χορτολιβαδική την έκταση, τη λωρίδα γης αυτή, που περνά μέσα από τη δημοτική έκταση, προκειμένου να “διευκολύνει” τον εγκαταστάτη. Βάζοντας αυτή την τάφρο, συν ένα όχημα ογκώδες του Δήμου, παρ' όλο που του δίνεται η δυνατότητα από το Δασαρχείο, δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει επί του χώρου αυτού. Δεν μπορεί να πάει να μπαζώσει την τάφρο, ούτε να διαπλατύνει την είσοδο, ούτε να το ισιώσει – όπως όμως ήδη έχει κάνει”.

Τέλος, πρότεινε να υπάρχει και συνεχής επίβλεψη του χώρου, προκειμένου ο εγκαταστάτης να μην παρέμβει, ακυρώνοντας τις ενέργειες του Δήμου.

Ομόφωνη απόφαση για “αποκλεισμό” του δρόμου

Τέλος, ο Δήμαρχος δήλωσε σύμφωνος με την πρόταση του κ. Βιδάλη για τοποθέτηση μεγάλου οχήματος του Δήμου “μπλοκάροντας” την είσοδο της δημοτικής έκτασης, κάθετα στο πλάτος του δρόμου και ταυτόχρονα κατασκευή φυσικών εμποδίων, με μεταφορά διάφορων υλικών, δύσκολων στη μετακίνησή τους.

Από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων, κ.κ. Κορνάρου και Ψάρρου, σημειώθηκε, πως η διάνοιξη τάφρου συνεπάγεται νομικό κώλυμα, αφού λόγω του χαρακτηρισμού της έκτασης ως χορτολιβαδικής απαγορεύεται η παρέμβαση, επισημαίνοντας, πως η απόφαση θα πρέπει να ευσταθεί νομικά, προκειμένου να μη βρεθεί εκτεθειμένος ο Δήμος στο εγχείρημά του.

Ως εκ τούτου, υιοθετήθηκε ομόφωνα η πρόταση για μεταφορά οχήματος στο σημείο και τοποθέτησή του κατά πλάτος του “δρόμου”, αλλά και η, με ίδια μέσα του Δήμου, διαμόρφωση του δημοτικού οικοπέδου με τρόπο τέτοιο, που να αποτρέπεται η διέλευση κάθε οχήματος, με τη δέσμευση, οι ενέργειες να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας.

 

Ετικέτες: