Ολοκληρωμένο φάκελο, με στόχο την ανακατασκευή για το Θεατράκι στο άλσος Ιουλίδας, προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού, κατέθεσε ο Δήμος Κέας

Κόμβος πολιτισμού εντός του άλσους Ιουλίδας

  • Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2019 - 06:16

Αίτημα χρηματοδότησης, προκειμένου να αναατασκευαστεί το άλσος (Θεατράκι) της Ιουλίδας, σε χώρο πολιτιστικών δράσεων, κατέθεσε ο Δήμος Κέας.

Την ανακατασκευή στο Θεατράκι της Ιουλίδας, φαίνεται να επιδιώκει ο Δήμος Κέας, καταθέτοντας αίτημα χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο αφορά σε πρόγραμμα που χρηματοδοτεί 100% έργα ανάπλασης, πρασίνου κλπ.

Η μελέτη η οποία εκπονήθηκε με τη φροντίδα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κέας και την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, έγινε με βάση την προσαρμογή στην αρχιτεκτονική και το περιβάλλον του παραδοσιακού οικισμού της Ιουλίδας αλλά και την προστασία των υφιστάμενων πολιτιστικών ευρημάτων του παλαιού τοίχους του Κάστρου.

Για το έργο, έχει πραγματοποιηθεί η εκπόνηση μελετών και των τευχών δημοπράτησης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κέας και θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων

Αποτυχημένες οι παλαιότερες παρεμβάσεις στο σημείο

Η μελέτη αφορά την διαμόρφωση του άλσους Ιουλίδας σε χώρο πολιτιστικών δράσεων. Το άλσος της Ιουλίδας εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 400,00 τετραγωνικών μέτρων ανατολικά του Παλαιού Δημαρχείου και της πλατείας σε δημοτικό οικόπεδο.

Ο χώρος είναι αμφιθεατρικά διαμορφωμένος με ξερολιθιές αλλά και πετρόκτιστους τοίχους γεφυρώνοντας υψομετρικές διαφορές ξεκινώντας από υψόμετρο +100,25Μ του πλακόστρωτου της πλατείας έως και υψόμετρο 84,30Μ του πλακόστρωτου της κρήνης της δημοτικής οδού προς την περιοχή Κανάλι κάτωθι του άλσους. Δηλαδή σε 250 περίπου μόνο μέτρα μήκους γεφυρώνεται και γίνεται προσβάσιμη μία υψομετρική διαφορά της τάξης των 16,00 σχεδόν μέτρων.

Για τους ανωτέρω λόγους, υπήρξαν παλαιότερες κατασκευαστικές προσπάθειες αφενός μεν για την γεφύρωση και συντόμευσης της πρόσβασης από την δημοτική οδό προς την περιοχή Κανάλι με την άλλη δημοτική οδό που συνδέει την πλατεία, το παλαιό δημαρχείο, την πιάτσα κλπ, αφετέρου δε της διαμόρφωσης ενός τμήματος του χώρου σε θεατράκι όπως αποκαλείται. Οι προσπάθειες αυτές δεν στέφτηκαν από επιτυχία με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, εκ των ανωτέρω καθίσταται εμφανές ότι η διαμόρφωση του ανωτέρω χώρου εξυπηρετεί διττό σκοπό, καθώς εκτός του λειτουργικού μέρους της γεφύρωσης δηλαδή των δύο δημοτικών οδών και της διαμόρφωσης του χώρου σε χώρο πολιτιστικών δράσεων, επιπρόσθετα θα βοηθήσει στην ανάδειξη του άλσους, διότι θα καταστήσει προσβάσιμο και επισκέψιμο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 74.400 ευρώ.

Αναβάθμιση του άλσους σε χώρο πολιτισμού και δημιουργίας

Η πράξη θα υλοποιηθεί μέσω ενός Υποέργου με τίτλο "Διαμόρφωση άλσους Ιουλίδας Κέας σε χώρο πολιτιστικών δράσεων".

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση, έως και σήμερα χρήση του χώρου μόνο ως άλσους δεν έχει επιφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο χώρος είναι σχετικά εγκαταλελειμμένος και επικίνδυνος. Ως εκ τούτου, προκειμένου να ενδυναμωθεί και να βελτιωθεί η κατάστασή του απαιτούνται νέες χρήσεις, οι οποίες παράλληλα με την σημερινή του, θα προσδώσουν επιπρόσθετους λόγους συντήρησης και βελτίωσής του.

Έτσι, εκτός της χρήσης του χώρου ως άλσος, άλλες χρήσεις οι οποίες θα ενδυναμώσουν την σημερινή του κατάσταση και οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά προς όφελος όλων, είναι η ανάδειξή του ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς και η χρήση του ως χώρου πολιτιστικών δράσεων για μικρές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, άλλα πολιτιστικά δρώμενα, ομιλίες κλπ.

Προτείνοντας τις παραπάνω χρήσεις, οι μελετητές έλαβαν υπόψιν το γεγονός, ότι ενώ ο χώρος βρίσκεται πλησίον της πλατείας και του παλαιού Δημαρχείου, αφενός μεν λόγω της υψομετρικής διαφοράς και της κατεύθυνσης βορά – νότου , αφετέρου δε λόγω της φυσικής ρεματιάς που ακολουθεί, έχει ως μεγάλο πλεονέκτημα την ησυχία ακόμα και σε ώρες αιχμής και λειτουργίας των πέριξ της πλατείας εστιατορίων κλπ, ενώ επίσης ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα την φυσική αμφιθεατρική του θέση, συνάρτηση της οποίας αναμένεται να είναι και η πολύ καλή ακουστική του.

Και οι δύο νέες χρήσεις που προτείνονται, σύμφωνα με τους μελετητές, αναμένεται να αποτελέσουν έναυσμα για την ενδυνάμωση και την λειτουργία του χώρου ως άλσους αλλά και αντίστροφα. Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού επιλέχθηκαν τα κατάλληλα εργαλεία, που εκτός από τον σχεδιασμό στα χνάρια της υφιστάμενης κατάστασης ήταν η επιλογή των κατάλληλων υλικών, όπως οι λίθοι, τα κονιάματα, τα βότσαλα και το σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο.

Η οριζοντιογραφική χάραξη των προτεινόμενων επεμβάσεων πραγματοποιήθηκε σεβόμενη απολύτως την υφιστάμενη κατάσταση, παράλληλα όμως βελτιώνοντας την ασφάλεια και την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.

Έτσι, το σύνολο των υφιστάμενων κατασκευών ανακατασκευάζεται οριζοντιογραφικά και υψομετρικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τις υφιστάμενες κατασκευές.

Η διαδρομή προσπέλασης του χώρου, οι κερκίδες αλλά και οι λιθοδομές προβλέπεται να κατασκευαστούν στις ίδιες κατά το δυνατόν θέσεις, αλλά με νέες προδιαγραφές υλικών και κατασκευών, καθώς και κατά μήκος και πλάτος κλίσεις, έτσι ώστε να είναι κατάλληλες αφενός μεν για τις ζητούμενες χρήσεις, αφετέρου δε για την φυσική απορροή των όμβριων υδάτων.

Επισημαίνεται ότι όλα τα χρήσιμα υλικά από κατασκευές που θα καθαιρεθούν για να ανακατασκευαστούν (όπως χρήσιμοι λίθοι από τις λιθοδομές) προβλέπεται μετά από διαλογή να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ετικέτες: