Πρόσκληση προς τους τοπικούς συλλόγους, αλλά και φίλους του δικτύου πεζοπορίας Tinos Trails ώστε να συμμετέχουν στο εγχείρημα των “Φρουρών των Μονοπατιών” απευθύνει ο Δήμος Τήνου

«Τα μονοπάτια είναι φιλοσοφία»

 

Τη συσπείρωση των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του περιπατητικού δικτύου, Tinos Trails, επιχειρεί ο Δήμος Τήνου.

Στην κατεύθυνση της όσο το δυνατόν καλύτερης διαχείρισης του νέου και πολλά υποσχόμενου δικτύου μονοπατιών της Τήνου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και υπεύθυνη για τα μονοπάτια, κ. Δεληγιάννη Αναστασία, απηύθυνε πρόσκληση, προς τους συλλογικούς φορείς των χωριών της Τήνου, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ιδιαίτερη... “λεγεώνα”, που θα βοηθά το Δήμο Τήνου στο έργο της συντήρησης και προστασίας του τεράστιου δικτύου, ή αλλιώς οι “Φρουροί των Μονοπατιών”.

Ένα δίκτυο από υπάρχουσες διαδρομές και φοβερές εναλλαγές τοπίου 

Όπως εξηγεί η κ. Δεληγιάννη, μιλώντας στην εφημερίδα, “τα μονοπάτια είναι από τους Τηνιακούς προς τους Τηνιακούς. Ναι μεν, είναι κάτι που απευθύνεται και στους επισκέπτες μας, αλλά πρωτίστως είναι για μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αγαπηθεί από τους ντόπιους, να στηριχθεί από τους ντόπιους, τα σχολεία μας να κάνουν εκδρομές στα μονοπάτια αυτά. Έτσι, νιώθουμε ότι διαφυλάσσουμε την παράδοση και εν γένει τον τόπο μας”.

Η Αντιδήμαρχος σημειώνει, πως “τα μονοπάτια δεν κατασκευάστηκαν, συνδέουν παραδοσιακούς οικισμούς μεταξύ τους. Είναι οι γαϊδουρόδρομοι, οι πεζόδρομοι, με τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να μετακινούνται από τον ένα οικισμό στον άλλο. Ως εκ τούτου, δεν είναι κάτι που κατασκευάστηκε, δεν έγινε διάνοιξη, αυτά προϋπήρχαν και εμείς τα 'δένουμε' όλα σε ένα δίκτυο, το οποίο περνά μέσα από το 90% των οικισμών του νησιού και έχει φοβερές εναλλαγές. Από το βουνό περνούν στη θάλασσα, στο λατομείο, τους μαρμαρόδρομους, τα πέτρινα μονοπάτια, τους μύλους και τους νερόμυλους. Για μας τα μονοπάτια είναι φιλοσοφία, όχι απλά μία διαδικασία. Θέλαμε να είναι κάτι που προκύπτει μέσα από εμάς τους ίδιους”.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, “ποτέ δε μας ενδιέφερε να είναι ένα εγχείρημα, που θα το χειρίζεται ένας φορέας μόνο, είτε αυτός λέγεται Δήμος, είτε Περιφέρεια. Πρέπει να είναι κτήμα των Τηνιακών”. Συνεχίζοντας επισημαίνει, ότι “επιδίωξή μας ήταν να στηθεί το δίκτυο, να μελετηθεί σωστά, ώστε να αξιοποιηθεί το υλικό στο έπακρο και στη συνέχεια να ομορφύνει, να συγκεντρωθούν και να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες για αυτό, να δημιουργηθεί η σήμανση, να δημιουργηθεί ο χάρτης. Ήδη έχει φτιαχτεί αυτός ο χάρτης και διατίθεται στους ενδιαφερόμενους, το σχετικό σάιτ και το λογότυπο, που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΤ, ενώ στο επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα, η ΚΟΙΝΣΕΠ “Paths of Greece”, η οποία έκανε εξαιρετική δουλειά και ανέλαβε όλη τη μελέτη του δικτύου, ενώ παρουσίασε επίσης και πενταετές πλάνο για τις δράσεις προβολής των περιπατητικών διαδρομών της Τήνου. Αυτό σημαίνει, πως θα προβληθούν σε εκθέσεις, θα συμμετέχουμε σε θεματικές δραστηριότητες και γενικά θα υπάρξει πλειάδα δράσεων, που θα αναδείξουν τα μονοπάτια μας. Αυτές τις διαδρομές, που όχι μόνο διαφέρει η κάθε μία από την άλλη, αλλά η κάθε ξεχωριστή διαδρομή, στην πορεία της έχει πάρα πολλές εναλλαγές τοπίου. Τώρα λοιπόν που έχουμε πια ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα και έχει πάρει σάρκα και οστά, ήρθε η ώρα να το αγκαλιάσουμε όλοι”.

Οι Σύλλογοι της Τήνου  "υιοθετούν" τα μονοπατια

Η κ. Δεληγιάννη εξηγεί, ότι “τα μονοπάτια ήρθε η ώρα να τα περπατήσουμε, να τα προστατεύσουμε, να τα συντηρήσουμε. Την Τετάρτη, λοιπόν, οργανώνουμε στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου μία συνάντηση, προκειμένου να αναδειχθούν αυτοί, που ονομάζουμε σε αυτό το εγχείρημα 'Φρουροί των Μονοπατιών', οι οποίοι μπορεί να είναι και ιδιώτες, που είναι ενθουσιασμένοι με το αντικείμενο, αλλά και οι Σύλλογοι των χωριών, αφού υπάρχουν ήδη πολλά άτομα από τα χωριά που είναι ευαισθητοποιημένα και ασχολούνται με το χωριό τους, το εξωραΐζουν και το συντηρούν και είναι σημαντικό για εμάς, να ασχοληθούν και με τα μονοπάτια, που περνούν μέσα από αυτά τα χωριά, κατά κάποιο τρόπο, να τα 'υιοθετήσουν'”.

Πιο συγκεκριμένα, “κάθε Σύλλογος, κάθε φορέας ή ιδιώτης που θα ενδιαφερθεί, στόχος είναι να υιοθετήσει μία διαδρομή, ή ένα τμήμα μίας διαδρομής, να την 'πονά', να την προσέχει, να έχει την επίβλεψή της. Δεν είναι τόσο εύκολο για μία κεντρική υπηρεσία να γνωρίζει αν κάπου υπάρχει μία ζημιά, ή αν υπάρχει ανάγκη καθαρισμού ή οτιδήποτε. Αυτό είναι κάτι, για το οποίο θα επιδιώξουμε να πάρουμε βοήθεια από την τοπική κοινωνία”.

Επιπλέον, η Αντιδήμαρχος δήλωσε αισιόδοξη, πως η συμμετοχή των συλλογικοτήτων θα είναι ικανοποιητική, αφού, όπως υποστήριξε, “αυτή τη στιγμή έχουμε μία διαβεβαίωση από το 80% των συλλόγων του νησιού, ότι θα είναι παρόντες όχι μόνο στη συνάντηση, αλλά και σε όλο το εγχείρημα”.

Σύμφωνα με την κ. Δεληγιάννη, ήδη οι τοπικοί φορείς έχουν δείξει ότι “αγκαλιάζουν” και αξιοποιούν το πεζοπορικό δίκτυο της Τήνου. Όπως είπε, “ο σύλλογος “Αινείας”, σχεδόν κάθε Κυριακή οργανώνει μία πεζοπορική περιήγηση και έτσι μπορούν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, ακόμη και μικρά παιδιά, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της διαδρομής, να συμμετέχουν. Εκτός αυτού, τόσο το Tinos Food Paths, όσο και ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τις περιπατητικές διαδρομές. Το Tinos Food Paths συνδέει τις γαστρονομικές δράσεις με περπάτημα σε κάποιο μονοπάτι, αλλά και ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος, στο πλαίσιο του Tinos Running Experience, την επομένη των αγώνων, επίσης οργανώνει πεζοπορία στα μονοπάτια του νησιού. Οπότε, μπορούμε να πούμε, ότι το Tinos Trails έχει ήδη αρχίσει να 'δένει' με την τοπική κοινωνία”.

Εναλλακτικός, βιώσιμος, εκλεκτός τουρισμός

Ωστόσο, το πεζοπορικό δίκτυο, εκτός από “κληρονομιά” των Τηνίων, είναι και ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν για το νησί. “Με τη δράση αυτή έχουμε καταφέρει και έχουμε επιμηκύνει την τουριστική μας περίοδο. Μέχρι στιγμής, μιλήσαμε αναφορικά με ό,τι έχει να κάνει με τους ντόπιους. Η εξωστρέφεια του εγχειρήματος όμως έχει να κάνει με την ανάπτυξη του τόπου. Αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας της προσπάθειας, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επισκέπτες που πεζοπορούν, αποφεύγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επιλέγουν να οργανώσουν τις διακοπές τους σε μήνες που οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες και αυτό για μας σημαίνει, ότι έχουμε περισσότερους επισκέπτες πολύ νωρίτερα μέσα στη σεζόν. Ήδη από φέτος φιλοξενήθηκαν γκρουπ πεζοπόρων οι οποίοι ήρθαν αποκλειστικά για τα μονοπάτια μας”, σημειώνει η κ. Δεληγιάννη.

Υπογράμμισε δε, πως το δίκτυο μονοπατιών, η γαστρονομία, ο πολιτιστικός πλούτος, η μαρμαροτεχνία, δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η κατάδυση, το bouldering στο Βωλάξ, αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Τήνου, σε σχέση με άλλα νησιά και την έχουν καταστήσει έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, προς όφελος τους τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, αφού πρόκειται, όπως σημείωσε η κ. Δεληγιάννη, για βιώσιμες μορφές τουρισμού, που προσελκύουν ιδιαίτερους επισκέπτες.

“Δεν ήταν επιδίωξή μας ποτέ να γίνουμε ένα κακέκτυπο άλλων νησιών, χωρίς ταυτότητα και άκριτα. Δεν θέλουμε μαζικό τουρισμό, θέλουμε εκλεκτό τουρισμό. Τον τουρισμό εκείνο, που οι επισκέπτες που έρχονται θα σέβονται το περιβάλλον μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, την παράδοσή μας. Γι' αυτό και έχουμε θέσει κάποιες βάσεις, στον τρόπο που αναπτύξαμε και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την τουριστική μας προβολή”, τόνισε κλείνοντας η Αντιδήμαρχος.

Ετικέτες: