Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2020

"Τρίτη κυβίστιση της κυβέρνησης, η παραδοχή ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο"

  • Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2019 - 12:25

Εννέα σημεία κριτικής στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής παρουσίασε στην ομιλία του ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος. Τα σημεία αυτά αποκαλύπτουν έναν προϋπολογισμό που δεν έχει καθόλου διασφαλισμένα έσοδα, με κίνδυνο περικοπής κοινωνικών δαπανών στην πορεία εκτέλεσής του, ένα προϋπολογισμό που επιλεκτικά κατευθύνει τις ελαφρύνσεις κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, και που ακυρώνει μια σειρά από προαναγγελθέντα θετικά μέτρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Θα μιλήσω με συγκεκριμένα σημεία και θα ξεκινήσω αριθμητικά. Πρώτον, η Ν.Δ. πραγματοποιεί μια ακόμα κυβίστηση μετά το Μακεδονικό και το μεταναστευτικό – ο λαός το λέει «κωλοτούμπα» – με την παραδοχή ότι το 2019 είναι το πρώτο έτος εκτός προγραμμάτων. Το γράφει ρητά στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 και εμείς το καλωσορίζουμε. Δηλαδή, παραδέχονται ότι η χώρα δεν κινείται σε τέταρτο μνημόνιο, όπως προπαγανδίζουν επί πολύ μεγάλο διάστημα. Αναρωτιέμαι αν η ΝΔ θα ζητήσει μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό που του έλεγε συνειδητά ψέματα και διαστρέβλωνε την πραγματικότητα, με μοναδικό στόχο να επανέλθει στην εξουσία.

Δεύτερον, Στη ΝΔ γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν παραλάβατε «καμένη γη». Το αντίθετο, παραλάβατε μια οικονομία με αποθεματικά 37 δισεκατομμυρίων και σε πορεία ανάπτυξης. Ωστόσο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιδιώκει να εμφανίσει λίγο-πολύ μια ζοφερή εικόνα για την περίοδο 2015 – 2018. Για παράδειγμα, μιλάτε για αποεπένδυση, όταν γνωρίζετε από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι εισροές των άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθαν το 2018 σε 3 δισ., 606 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 12,5% σε σχέση με το 2017. Βεβαίως, ο κ. Σκυλακάκης είπε για τις επενδύσεις ότι αυτό είναι μια παράμετρος, αλλά θέλω να σας πω ότι είναι μια ουσιαστική παράμετρος, διότι και στον κλάδο της μεταποίησης που έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία υπήρχε σαφής άνοδος των επενδύσεων μέσα από αυτή την άνοδο που σας είπα πριν. Παραγνωρίζετε φυσικά και μια σειρά άλλους δείκτες, όπως η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες ή η αλματώδης αύξηση των εξαγωγών κ.λπ.

Τρίτο σημείο. Αφού λοιπόν ξεχνάτε ότι υπήρχε τέταρτο μνημόνιο, περνάτε τώρα σε ένα υπεραισιόδοξο αφήγημα με ανάπτυξη προβλεπόμενη 2,8%, όταν οι διεθνείς οργανισμοί σας προσγειώνουν προς τα κάτω και όταν η διεθνής οικονομική συγκυρία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως, δεν είναι και τόσο αισιόδοξη.

Τέταρτον. Επιδιώκετε να ασκήσετε επεκτατική πολιτική όταν ξεκινάτε χωρίς καμία διεκδίκηση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ούτε καν συζητήσατε τη δική μας πρόταση για τη δημιουργία του καταπιστευτικού λογαριασμού των 5,5 δισεκατομμυρίων με μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%.

Πέμπτον. Μας κατηγορούσατε όταν παίρναμε τα μέτρα ελάφρυνσης το Μάιο του 2019, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τώρα, αιφνιδιαστικά βρήκατε το μαγικό κλειδί και δημιουργείτε και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Στην πραγματικότητα, εμείς μειώσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν προγεγραμμένο για πάνω από 4,2% στο 3,6%. Αυτό κάναμε και γι” αυτό είχαμε διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο. Ασκούσατε προπαγάνδα στο εσωτερικό και πίεση προς τους δανειστές στο εξωτερικό με αυτή την κινδυνολογία, για να μη μας αφήσουν να πάρουμε τα συγκεκριμένα μέτρα.

Έκτον, μας λέγατε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% , στην οποία προχώρησε η δική μας κυβέρνηση, που διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ, θα έφερνε πτώση της απασχόλησης. Αντίθετα, όπως παραδέχεται και το προσχέδιο, η απασχόληση των μισθωτών αυξήθηκε ταχύτερα στο πρώτο εξάμηνο του 2019  συν 4,1% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2018. Την ίδια ώρα δεν λέτε κουβέντα, καταργείτε, δηλαδή, την όποια αύξηση μισθού για το 2020, που εμείς είχαμε προαναγγείλει κατά 7,5%. Ή μάλλον καλύτερα, δεν λέτε κουβέντα για την υπόσχεσή σας ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται στο διπλάσιο από την αύξηση του Α.Ε.Π., δηλαδή, στο 5,6% για το 2020.

Έβδομο, κάνετε πρόβλεψη ότι οι δαπάνες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2019 θα είναι της τάξης των 6 δις 150 εκατομμυρίων, δηλαδή, με υποεκτέλεση 600 εκατ., όταν η πορεία του κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν 500 εκατ. πάνω από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018, 1 δις 473 εκατομμύρια έναντι 956 εκατομμυρίων.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μιας και είχατε πει τόσα και τόσα για τη δική μας υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Με την ευκαιρία που μιλάμε για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, θα περιλάβετε στον προϋπολογισμό του 2020 αυξημένο κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο που απευθύνεται στη νησιωτική Ελλάδα και  που δεν ακούγεται τίποτα, τι θα γίνει στο μέλλον αυτό; Μάλιστα με την ένταξη της Κρήτης θα πρέπει ο προϋπολογισμός να πάει από το 160 εκατ. που ήταν για το 2019 σε ένα ποσό μεγαλύτερο, σε ένα κονδύλι μεγαλύτερο.

Όγδοο, η επεκτατική πολιτική που επιδιώκετε, κατά 1,2 δισ. ευρώ, έχει επιλεκτικό ταξικό πρόσημο, αφού το βάρος των ελαφρύνσεων απευθύνεται με 635 εκατ. προς τις επιχειρήσεις, κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, με τη μείωση φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%, με τη μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5%, ενώ ένα μέρος των ελαφρύνσεων κατευθύνεται στις επιχειρήσεις και μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, 120 εκατ. ευρώ.

Ένατο, τα επιδιωκόμενα και αναμενόμενα έσοδα σε σημαντικό βαθμό είναι ρευστά και αβέβαια, σε αντίθεση με τα πολύ συγκεκριμένα των δικών μας προϋπολογισμών. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον περιορισμό των υπό εκτέλεσης λειτουργικών και άλλων δαπανών κατά 500 εκατ., στην επισκόπηση των δαπανών και εσόδων των φορέων της γενικής κυβέρνησης κατά 214 εκατ., στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση υποχρεωτικά των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% από 10% που είναι σήμερα. Αυτό το υπολογίζετε κατά 642 εκατ. Παράλληλα, επίσης, ο λεγόμενος εξορθολογισμός του προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων, που θα οδηγήσει σε  έσοδα 142 εκατ., ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας.

Συμπερασματικά, έχουμε έναν προϋπολογισμό που πρώτον, επιλεκτικά κατευθύνει τις ελαφρύνσεις κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεύτερον, δεν έχει καθόλου διασφαλισμένα έσοδα, που σημαίνει κίνδυνο περικοπής κοινωνικών δαπανών στην πορεία εκτέλεσής του και τρίτον, ακυρώνει θετικά μέτρα προαναγγελθέντα  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020».