Με στόχο την αποκατάσταση και λειτουργική προσαρμογή του αρχιτεκτονικού μνημείου, ο Δήμος Κέας δημοπρατεί το έργο επικαιροποίησης και συμπλήρωσης του φακέλου μελετών

Προς αποκατάσταση το Ρεδιάδειο

  • Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, 2020 - 06:19

Δημοπρατείται από τον Δήμο Κέας η επικαιροποίηση και συμπλήρωση των απαραίτητων μελετών, με στόχο την αποκατάσταση και λειτουργική προσαρμογή του ιστορικού Ρεδιαδείου κτηρίου, για την χρήση του ως χώρο στέγασης δημόσιων υπηρεσιών ή ακόμη και εκπαιδευτικών δομών.

Με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση ενός εκ των ιστορικότερων κτηρίων της Κέας, ο Δήμος προχωρά, με τη συνδρομή της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., στη δημοπράτηση του έργου επικαιροποίησης και συμπλήρωσης των μελετών, προκειμένου το Ρεδιάδειο να αποκατασταθεί και να αποτελέσει ένα ακόμη αρχιτεκτονικό “στολίδι” στην Ιουλίδα, το οποίο θα αξιοποιηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 59.116,31 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (περίπου 73.300 ευρώ συν ΦΠΑ 24%). Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 23η Νοεμβρίου, ενώ η αποσφράγισή τους θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου.

Αντικείμενο της μελέτης

Ο Δήμος Κέας, έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου και σε συνδυασμό με την επιθυμία για αξιοποίηση του ιστορικού αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, θεώρησε αναγκαία την ανακαίνιση και την επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού κτηρίου Ρεδιαδείου. Λόγω έλλειψης δομών για την επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, το συγκεκριμένο κτήριο μπορεί να αξιοποιηθεί ως σύγχρονο και λειτουργικό για τη στέγαση και υποστήριξη, είτε δημόσιων υπηρεσιών, είτε δημόσιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, εντάσσεται ομαλά στο περιβάλλον του οικισμού και θα αποτελεί σημείο αναφοράς και ανάδειξης της κληρονομιάς για το νησί της Κέας.

Αντικείμενο της μελέτης που δημοπρατείται, είναι η επικαιροποίηση και συμπλήρωση της παλαιότερης μελέτης για την επισκευή του Ρεδιαδείου κτηρίου στον οικισμό της Ιουλίδας Κέας. Σκοπός της, είναι η ολοκλήρωση των κτηριακών επεμβάσεων αυτού του αξιόλογου κτηρίου, με στόχο τη δομική αποκατάσταση, τη λειτουργική προσαρμογή και την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχνολογικών του εγκαταστάσεων, για την στέγαση δημοτικών υπηρεσιών.

Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί μνημείο και βρίσκεται χωρίς συντήρηση εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του ως ιστορικού και πολιτισμικού πόρου, ενώ παρουσιάζει άμεση ανάγκη, όχι μόνο εργασιών αποκατάστασης, αλλά και σωστικών επεμβάσεων.

Παρά το γεγονός, ότι η δομική μορφή του συνόλου χαρακτηρίζεται άρτια κατά το χρόνο κατασκευής, αυτό δεν εξασφαλίζει την αυτοτελή του διατήρηση στο πέρασμα των χρόνων.

Η ολοκλήρωση της μελέτης αναπαλαίωσης και της αποκατάστασης του κτηρίου στοχεύει αρχικά στην αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, στην ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ανθρώπων που θα εργάζονται ή θα επισκέπτονται το εν λόγω κτήριο και την εξασφάλιση της σύγχρονης ποιότητας χώρων εργασίας.

Η επισκευή του Ρεδιαδείου κτηρίου στην Ιουλίδα, έχοντας χαρακτηριστεί και ως μνημείο, αποτελεί για το Δήμο Κέας ένα έργο ύψιστης προτεραιότητας και σημασίας, καθώς παρουσιάζει αρχιτεκτονικό, μορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Η δε χρηματοδότηση της επικαιροποίησης των μελετών του έργου έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως και από ίδιους πόρους του Δήμου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας επανάχρησης του ως δημόσιο κτήριο και με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικότητάς του, έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς μελέτες για την αποκατάστασή του και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής:

- Τοπογραφική αποτύπωση

- Αρχιτεκτονικές μελέτες

- Στατικούς υπολογισμούς

- Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες

Πέραν των σχεδίων που περιλαμβάνονται στις παραπάνω ανατεθείσες μελέτες, επισημαίνεται ότι το κτήριο, ως προϋφιστάμενο του 1955 είναι νομίμως ιστάμενο και καμία οικοδομική άδεια, σχέδια και φάκελος πολεοδομίας δεν έχουν ανευρεθεί στο αρχείο της αρμόδιας Δ/νσης Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών.

Επί της υφιστάμενης αποτύπωσης του κτηρίου και στο πλαίσιο της επικαιροποίησής της που προβλέπεται στις υποχρεώσεις του αναδόχου, ο ανάδοχος θα κληθεί να διαπιστώσει τυχόν ανακρίβειες και να προβεί στην καταγραφή των αρχιτεκτονικών στοιχείων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ώστε να καταστεί εφικτή η ακριβής αναστήλωση αυτών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της τέχνης και της επιστήμης, αλλά και τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, δεδομένου ότι το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών αφορά σε επτά μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα προκύψει.

Η ιστορία του Ρεδιαδείου

Το κτήριο ανεγέρθη το 1850 και ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Ρεδιάδη. Επιφανέστερο μέλος της οικογενείας ήταν ο Περικλής Ρεδιάδης, ο οποίος το 1920 εκλέχθηκε πληρεξούσιος της Επαρχίας Κέας στην τότε Συντακτική Βουλή, που ανήκε στο “Λαϊκό Κόμμα” του Δ. Γούναρη. Συμμετείχε επίσης στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου ως Υφυπουργός Οικονομικών (1936) και Υπουργός Οικονομικών (1937-1938).

Η κατοικία της οικογένειας Ρεδιάδη εκμισθωνόταν στην οικογένεια Κρητικού έως το 1970. Το 1971 κληροδοτήθηκε από τον Δημήτρη Ρεδιάδη στο Σύλλογο Απανταχού Κείων και στεγάστηκε εκεί το Δημόσιο Ταμείο της Κέας. Ακολούθως, το 1998 μεταβιβάστηκε με αγοραπωλησία στο Δήμο της Κέας και χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Ταμείου.

Από τη μελέτη του κτηρίου και μερικών διασωθεισών φωτογραφιών συνάγεται ότι εκτός της αλλαγής της στέγης, που μέχρι το 1900 ήταν ξύλινη κατασκευή με επικάλυψη λάσπησς σε κεραμοσκεπή με Βυζαντινά κεραμίδια και της διάταξης των χώρων στο ισόγειο με ελαφρά ξύλινη τοιχοποιία, άλλη μετατροπή ως προς την εσωτερική διάταξη και την όψη του κτηρίου δεν υπήρξε.

Τα τελευταία χρόνια παραμένει χωρίς χρήση, εκνό και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Από την κατασκευή του έχει υποστεί διάφορες επεμβάσεις, χωρίς την οποιαδήποτε μελέτη και λήψη μέτρων στατικής και μηχανικής ενίσχυσης των τοιχοποιιών οι οποίες είναι φέρουσες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Το οικόπεδο είναι συνολικού εμβαδού 163,30 τετραγωνικών μέτρων, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Το ισόγειο είναι 133,05 τ.μ. και αποτελείται από τέσσερις κύριους χώρους, το χωλ, ένα μπάνιο, ένα υπερυψωμένο WC, μικρή σκάλα προς τα υπόγεια και την εξωτερική βεράντα. Το ημιυπόγειο έχει συνολικά 26 τ.μ. με καθαρό εσωτερικό χώρο 15 τ.μ., όπου είναι εμφανής η ύπαρξη παλιού μαγειρείου με ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο.

Το πρώτο υπόγειο έχει συνολικά 137 τ.μ. και αποτελείται από πέντε χώρους, με τις στάθμες των δαπέδων να διαφέρουν από χώρο σε χώρο. Οι τέσσερις χώροι επικοινωνούν μεταξύ τους και ο ένας έχει δική του είσοδο από τη βόρεια δημοτική οδού. Επίσης, υπάρχει σκάλα καθόδου προς το δεύτερο υπόγειο, το οποίο αποτελεί έναν ενιαίο χώρο με αποθηκευτική χρήση, συνολικού εμβαδού 26 τ.μ., ενώ υπάρχει κατασκευασμένη δεξαμενή συλλογής ομβρίων υδάτων. Επιπροσθέτως, είναι εμφανής ο λαξευμένος φυσικός βράχος με πέτρινα κλεισίματα και αλλεπάλληλες επικαλύψεις από θηραϊκή γη.

Ετικέτες: