Νέα πνοή για το παλαιό Δημαρχείο και το κτήριο του νηπιαγωγείου Ιουλίδας μέσα από το έργο ενεργειακής αναβάθμισης

Ενεργειακή θωράκιση για δύο εμβληματικά κτήρια της Κέας

Στην έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και τον καθορισμό των όρων διακήρυξης του διαγωνισμού για το έργο «Προμήθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων του Δήμου Κέας» προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή.

Το δημοπρατούμενο έργο, αποτελεί το πρώτο υποέργο της πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων Δήμου Κέας», η οποία χρηματοδοτείται από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Κυκλάδων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε., Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του έργου και του οράματος του Δήμου Κέας, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε δημόσια κτήρια, που χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης, προκειμένου να μειωθούν οι ενεργειακές τους καταναλώσεις, να εξοικονομηθούν πόροι (ενέργεια, δαπάνες, κ.λπ.) και εμμέσως να συμβάλλουν στην ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παλαιό Δημαρχείο Κέας

Η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επέλεξε, μεταξύ άλλων, το παλαιό Δημαρχείο Δήμου Κέας, αξιολογώντας τις ενεργειακές του καταναλώσεις και την χρησιμότητά του προς το κοινωνικό σύνολο.

Το υπό μελέτη κτήριο κρίνεται ως ένα από τα σημαντικότερα δημοτικά κτίρια, διότι στο ισόγειο λειτουργεί το ΚΕΠ του Δήμου Κέας, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες του συνόλου των δημοτών του νησιού. Ο όροφος χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και δραστηριότητες του δήμου, καθώς επίσης και ως σημείο επίσκεψης, αφού το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο με αξιοσημείωτη ιστορία για το νησί.

Το κτήριο διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση όσον αφορά στα δομικά και στατικά χαρακτηριστικά του. Αποτελείται, όπως αναφέρθηκε, από δύο ορόφους και ένα υπόγειο το οποίο χρησιμοποιείται ως αποθήκη και αποτελεί μη θερμαινόμενο χώρο. Η οροφή του αποτελείται από τετράριχτη στέγη επικαλυμμένη με κεραμίδια.

Οι εξωτερικοί τοίχοι του φέρουν αργολιθοδομή (80 εκ.) με επίχρισμα εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ δεν υπάρχει θερμομόνωση. Αντίστοιχα θερμομόνωση δεν υπάρχει ούτε στο δάπεδο, αλλά ούτε και στην σκεπή.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η ενεργειακή συμπεριφορά του κτηρίου κρίνεται γενικά κακή, με τα κύρια προβλήματα να παρουσιάζονται κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο. Το κτήριο αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ενεργοβόρου κτηρίου (κυρίως όσον αφορά στην κάλυψη των θερμικών του αναγκών), με ελλιπή θερμομόνωση τόσο στην τοιχοποιία, όσο και στην στέγη.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται στο πλαίσιο της μελέτης έχουν ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, καθώς και την επίτευξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδικότερα, για το Παλαιό Δημαρχείο Δήμου Κέας, οι προμήθειες αφορούν στα εξής:

• εγκατάσταση αντλίας θερμότητας αέρος - νερού, υψηλών θερμοκρασιών, θερμαντικής ισχύος 16 kW

• κλιματιστικών σωμάτων ισχύος 9.000 BTU

• δοχείου αδρανείας διπλής ενέργειας, ενός κυκλοφορητή, τύπου inverter με υψηλή ενεργειακή απόδοση και αυτοματισμού του δικτύου θέρμανσης

• συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει και να ρυθμίζει όσο είναι δυνατόν τον τρόπο και τον χρόνο λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων και των συστημάτων θέρμανσης που θα βρίσκονται εγκατεστημένα στο κτήριο.

Στα ανωτέρω συμπεριλαμβάνεται η τοποθέτηση των συστημάτων αλλά και η προμήθεια των απαραίτητων υλικών και μικροϋλικών για τη σωστή τους λειτουργία.

Όσον αφορά στην αντλία θερμότητας αέρος – νερού υψηλών θερμοκρασιών, η μελέτη σημειώνει, ότι στην υφιστάμενη κατάσταση, το κτήριο θερμαίνεται μέσω θερμαντικών σωμάτων τύπου καλοριφέρ τροφοδοτούμενα από λέβητα πετρελαίου. Προβλέπεται η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας αέρος – νερού υψηλών θερμοκρασιών που θα εγκατασταθεί σε γειτνίαση με το λεβητοστάσιο και θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο λέβητα πετρελαίου. Η αντλία θερμότητας θα είναι το πρωτεύον σύστημα παραγωγής ζεστού νερού ενώ ο λέβητας θα λειτουργεί επικουρικά. Η αλληλουχία θα ελέγχεται μέσω ενός ελεγκτή σε συνδυασμό με δοχείο αδρανείας. Μετά την αποπεράτωση της προμήθειας και των αντίστοιχων εργασιών, το κτήριο θα θερμαίνεται σχεδόν αποκλειστικά από την αντλία θερμότητας, η οποία δεν ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με καυσαέρια, καθώς έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων, χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα και έχει αθόρυβη λειτουργία.

Η εγκατάσταση δοχείου αδρανείας διπλής ενέργειας και υδραυλικά εξαρτήματα συστήματος θα βοηθήσει στη σύνδεση των δύο συστημάτων θέρμανσης. Θα συνδεθεί υδραυλικά με τον λέβητα πετρελαίου, αλλά και με την αντλία θερμότητας.

Η σύγκλιση της τεχνολογίας, των πληροφοριών και της ανάλυσης δεδομένων των κτιρίων διαμορφώνει μία σειρά σημαντικών τάσεων στην διαχείριση της ενέργειας. Με αυτό τον στόχο προτείνεται η προμήθεια και η εγκατάσταση ενός συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (BMS), το οποίο θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει και να ρυθμίζει όσο είναι δυνατόν τον τρόπο και τον χρόνο λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων και των συστημάτων θέρμανσης που θα βρίσκονται εγκατεστημένα στο κτήριο.

Το σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας προβλέπεται να:

• καταγράφει τις καταναλώσεις στο κτήριο σε επίπεδο αιθουσών και μεμονωμένου εξοπλισμού, με την εγκατάσταση μετρητών στα σημεία όπου απαιτείται μέτρηση,

• καταγράφει την φωτεινότητα στους εσωτερικούς χώρους,

• επιτρέπει τον έλεγχο (on/off) των φωτιστικών με βάση το φυσικό φωτισμό στους επιμέρους μετρούμενους χώρους

• απεικονίζει τη μείωση της κατανάλωσης βάση των πολιτικών που θα εφαρμοστούν.

Νηπιαγωγείο Ιουλίδας

Το Νηπιαγωγείο στην Ιουλίδα Κέας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα στον οικισμό. Κατασκευάστηκε το 1900, εξυπηρέτησε αρχικά ως Παρθεναγωγείο και μετά το πέρας των χρόνων το κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της τότε Κοινότητας και στέγασε το Δημοτικό σχολείο. Πλέον, το κτήριο στεγάζει αποκλειστικά το 2-θέσιο νηπιαγωγείο Ιουλίδας. Το κτήριο διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση όσον αφορά στα δομικά και στατικά χαρακτηριστικά του. Αποτελείται από έναν ισόγειο όροφο, ενώ η οροφή του είναι δώμα συμβατικού τύπου.

Η ενεργειακή συμπεριφορά του κτηρίου κρίνεται γενικά κακή, με τα κύρια προβλήματα να παρουσιάζονται κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο, που είναι και η βασική περίοδος χρήσης του.

Ειδικότερα, στο κτίριο του Νηπιαγωγείου Ιουλίδας, Δήμου Κέας, ο Δήμος σκοπεύει στην προμήθεια και τοποθέτηση:

• αντλίας θερμότητας αέρος - νερού, μεσαίων θερμοκρασιών, θερμαντικής ισχύος 16 kW

• fan coils ισχύος 2,5kw

• ενός κυκλοφορητή, τύπου inverter με υψηλή ενεργειακή απόδοση

• ενός συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει και να ρυθμίζει όσο είναι δυνατόν τον τρόπο και τον χρόνο λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων και των συστημάτων θέρμανσης που θα βρίσκονται εγκατεστημένα στο κτήριο.

Στην υφιστάμενη κατάσταση, το κτήριο του Νηπιαγωγείου θερμαίνεται μέσω θερμαντικών σωμάτων τύπου καλοριφέρ τροφοδοτούμενα από λέβητα πετρελαίου. Προβλέπεται η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας αέρος – νερού μεσαίων θερμοκρασιών η οποία θα λειτουργεί μέσω ενός νέου δικτύου, με τερματικές μονάδες fancoils.

Μετά την αποπεράτωση της προμήθειας και των αντίστοιχων εργασιών, το κτήριο θα θερμαίνεται σχεδόν αποκλειστικά από την αντλία θερμότητας.

Όσον αφορά στην αντικατάσταση υφιστάμενων θερμαντικών σωμάτων με fan coils, η μελέτη αναφέρει, πως στην υφιστάμενη κατάσταση, το κτήριο θερμαίνεται μέσω θερμαντικών σωμάτων παλαιού τύπου. Προβλέπεται η αντικατάσταση αυτών με fan coils δυναμικότητας 2,5 kw έκαστο. Τα fan coils μπορούν να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα σώματα, σε οποιοδήποτε σημείο χωρίς να επιβαρύνουν αισθητικά τον χώρο. Επίσης προσφέρουν απόλυτη αυτονομία και μεγαλύτερη  εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος η αντλία θερμότητας αέρος - νερού που θα εγκατασταθεί για την θέρμανση του κτιρίου θα λειτουργεί ορθότερα και διακριτά πιο αποδοτικά.

Ετικέτες: