Οι Κυκλάδες το 2020

  • Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:19

Ιανουάριος

07/01: Ενώ η καταιγίδα “Ηφαιστίων” σφυροκοπούσε με μεγάλη ένταση τα νησιά των Κυκλάδων, οι πιστοί αψήφισαν το κρύο, τους θυελλώδεις ανέμους και τη βροχή και παραβρέθηκαν στις τελετές των Θεοφανείων για τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων, ενώ λίγοι αλλά... θαρραλέοι βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν το σταυρό.

14/01: Στο φως της δημοσιότητας ήλθαν τα αποτελέσματα του Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού, το οποίο εκπονήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπου προτείνονται “σκληρά” μέτρα για την ανάσχεση του υπερτουρισμού, όπως πλαφόν στους επισκέπτες, πλαφόν στα αεροπλάνα και εισιτήριο για είσοδο σε Φηρά και Οία.

16/01: Ξεκινά το πιλοτικό πρότζεκτ “Αμοργόραμα” από τον Επαγγελματικό Σύλλογο Αλιέων Αμοργού για την υιοθέτηση ενός βιώσιμου τρόπου αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο.

23/01: Πολίτες, επιχειρηματίες, φορείς, Δήμος και υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έβαλαν “λουκέτο” και πραγματοποίησαν παν-Τηνιακή 24ωρη απεργία, ενώ παράλληλα προχώρησαν και συμβολικά στη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας γύρω από το λιμάνι, δηλώνοντας την παρουσία τους, για άλλη μία φορά, ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.

24/01: Επικαιροποιήθηκε και τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σερίφου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αφορά στην αποκατάσταση και μετατροπή του κτηρίου του Διοικητηρίου των μεταλλείων, σε πολιτιστικό κέντρο.

Φεβρουάριος

04/02: Ολοκληρώνεται το έργο της δεύτερης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς Πάρος, Νάξος και Μύκονος συνδέονται πλέον τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη Σύρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα τρία νησιά.

12/02: Πρωτόγνωρες εικόνες για το νησί της Τήνου, όπου αποβιβάστηκε αστυνομική δύναμη 40 ατόμων και τεσσάρων περιπολικών οχημάτων, προκειμένου να καμφθεί η αντίδραση των Τηνίων. «Νίκη» κατάφεραν ενωμένοι οι πολίτες και οι φορείς της Τήνου, καθώς κατάφεραν να αποτρέψουν τη μεταφορά εκατοντάδων κυβικών μπετόν για δημιουργία βάσεων ανεμογεννητριών.

Μάρτιος

11/03: Στην υλοποίηση ψηφιακού οδηγού για τις διαδρομές περιβαλλοντικού και αγροτικού ενδιαφέροντος προχωρά ο Δήμος Φολεγάνδρου, ο οποίος θα αναδείξει τα μονοπάτια του νησιού και θα προσφέρει αυξημένης ποιότητας υπηρεσίες στους επισκέπτες.

16/03: Πλοιάριο με 196 επιβάτες, νεαρής κατά μέσο όρο ηλικίας, προσάραξε γύρω στις 4 τα ξημερώματα στον εξωτερικό λιμενοβραχίωνα του λιμένα της Κορρησίας στην Κέα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του αέρα που επικρατούν στην περιοχή.

18/03: Δήμοι των δυτικών Κυκλάδων απηύθυναν έκκληση προς την ΚΕΔΕ, προκειμένου να προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς η αγωνία των Δήμων Μήλου, Κιμώλου, Κύθνου και Σερίφου, σχετικά με τη θωράκιση των μικρών νησιών απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας.

19/03: Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. συστήνει εταιρεία για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας σε Μήλο, Κίμωλο και Πολύαιγο παρά τις χρόνιες και έντονες αντιδράσεις των νησιωτών.

20/03: Καθολικό αίτημα όλων των Δημάρχων των Κυκλάδων η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγειά στα νησιά, με τις υποστελεχωμένες και μη επαρκείς υγειονομικές μονάδες. Συντονισμός των Δημάρχων μέσω Περιφέρειας, για κοινή παρέμβαση προς την κυβέρνηση.

27/03: Η εθελοντική συμβολή στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του νέου κορωνοϊού φαίνεται να γιγαντώνεται το τελευταίο διάστημα, με τους κατά τόπους Δήμους, όπως και με φορείς και πολίτες των νησιών να προσφέρουν την στήριξή τους σε δομές που έχουν ανάγκη.

Απρίλιος

10/04: Οι Δήμαρχοι των μικρών νησιών ζητούν περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων από και προς νησιά, ενόψει του κρίσιμου δεκαπενθημέρου που συμπίπτει χρονικά με τις ημέρες του Πάσχα.

28/04: Η συνέχιση των εργασιών, με σκοπό τη σκυροδέτηση των βάσεων των τριών ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα – Πολέμου Κάμπος, εν μέσω πανδημίας και αυστηρού περιορισμού των μετακινήσεων για τους κατοίκους, φέρνει ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας της Τήνου, του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μάιος

05/05: Το νησί της Αμοργού πλέον επηρεάζει άμεσα ο αγώνας κατά της αλόγιστης εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς η Ρ.Α.Ε. προχώρησε σε αδειοδότηση αρκετών υβριδικών σταθμών, με το Δήμο να αναλαμβάνει άμεσα δράση, προκειμένου να αποφύγει την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση του νησιού.

12/05: Ξεκινά και επίσημα πλέον η διαδικασία για την επισκευή και ανάδειξη του Σπηλαίου “Καταφύκι” στη Δρυοπίδα Κύθνου, που θα καταστήσει το μοναδικό φυσικό σπήλαιο του νησιού ασφαλές, λειτουργικό προς περιήγηση και με ψηφιακή εφαρμογή ηχητικής ξενάγησης.

20/05: Εντονότατες αντιδράσεις αναφορικά με τα πρωτόγνωρα γεγονότα στην Τήνο, καθώς υπήρξε ισχυρή αστυνομική καταστολή απέναντι σε πολίτες που διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Συλλήψεις και χρήση βίας από ενισχυμένο αστυνομικό κλιμάκιο.

Ιούνιος

22/06: Περισσότερα από 2.000 στρέμματα γης κατέκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ρήνεια, ενώ δεν είναι αμελητέες οι συνέπειες για τους κτηνοτρόφους του νησιού.

25/06: Ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου Θήρας φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, μετά και την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προτείνει τη χρηματοδότηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της Σαντορίνης από το Πράσινο Ταμείο Ανάπτυξης.

26/06: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, η πρόταση της μειοψηφίας, για εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης μελέτης Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένος (ΠΕΑΛ), για το λιμάνι του Γαυρίου.

Ιούλιος

02/07: Το νησί της Μυκόνου επισκέφτηκε, προκειμένου να “εγκαινιάσει” την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν, ο Υπουργός Τουρισμού, ενώ είχε και συνάντηση με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπους φορέων του τουρισμού στο νησί.

13/07: Επίσκεψη στη Νάξο πραγματοποίησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ανθρώπους της αγοράς, εργαζόμενους, εκπροσώπους φορέων του νησιού, όπως επίσης το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αύγουστος

26/08: Σε νέα μελέτη, σχετικά με το Master Plan του λιμένα της Τήνου, προχωρούν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου, μετά την καθολική απόρριψη όλων των προτάσεων της αναδόχου κοινοπραξίας μελετητών.

31/08: Διαγωνισμό, προκειμένου να ξεκινήσει η μελετητική διαδικασία, για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, την κατασκευή επέκτασης του ΧΥΤΑ, αλλά και κατασκευής του κεντρικού Πράσινου Σημείου στο νησί, προκήρυξε ο Δήμος Μυκόνου.

Σεπτέμβριος

01/09: Επτά σημαντικές μελέτες, που θα εξασφαλίσουν την υλοποίηση έργων πνοής στους κεντρικούς λιμένες της Κύθνου, της Σερίφου και της Κέας, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση, μετά από σχετική πρόταση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

14/09: “Τρέχει” ο ηλεκτρονικός δημόσιος διαγωνισμός για την προμήθεια και λειτουργία συστήματος διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών – Κινητού Πράσινου Σημείου, από το Δήμο Μυκόνου.

18/09: Δημοπρατείται το έργο κατασκευής ενός ολοκληρωμένου υπαίθριου αθλητικού κέντρου στα Κατάπολα της Αμοργού, με προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερους χώρους άθλησης, με στόχο την ενθάρρυνση της νεολαίας του νησιού να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

24/09: Ιδιαίτερα έντονο διάλογο προκαλεί το αίτημα του Δημάρχου Θήρας, προκειμένου το υγειονομικό αεροσκάφος του Ιδρύματος “Λ. & Ε. Νομικού” να χρησιμοποιείται, πέραν του σκοπού του για έκτακτες αεροδιακομιδές ασθενών, για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του Δήμου.

28/09: Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή του Μαραθίου της Πάρου, που κατέκαψε μεγάλη έκταση και απείλησε οικίες, για την κατάσβεση της οποίας κινητοποιήθηκαν τέσσερα πτητικά μέσα, ενώ απαιτήθηκε και ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης από τη Νάξο.

Οκτώβριος

09/10: Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, να συνταχθεί το Δήμαρχο Νισύρου, σε κοινή επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά στην πρόθεση για εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας.

14/10: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία αεροδρομίου στο νησί της Ίου, μετά και τη δωρεά οικοπέδου από εταιρεία προς το Δήμο Ιητών, με στόχο την εγκατάσταση της υποδομής για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταφορών και του τουρισμού στο νησί.

15/10: Εγκαινιάστηκε ο υποσταθμός του ΑΔΜΗΕ γα την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου στο σύστημα υψηλής τάσης σηματοδοτώντας έτσι την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

19/10: Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Άνδρου προκαλούν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που πραγματοποίησαν εθελοντές του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), για την κακή ποιότητα του νερού σε δίκτυα ύδρευσης, πηγές κλπ.

22/10: Πάνω από 80% στα καταλύματα και πάνω από 75% για τον κλάδο της εστίασης, ήταν η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων των Κυκλάδων, για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

23/10: Ένα βήμα εμπρός, στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης των περίφημων και ιδιαίτερα σημαντικών για την ιστορία, όχι μόνο του νησιού, αλλά και της χώρας, λατομείων της Πάρου, πραγματοποιήθηκε με τη σύναψη συνεργασίας με Ευρωπαϊκό Οργανισμό που θα αναλάβει σχετικό ερευνητικό έργο.

26/10: Διπλό το πένθος για την αυτοδιοίκηση στις Κυκλάδες, μετά το χαμό του τέως Δημάρχου Πάρου, Χρήστου Βλαχογιάννη και του τέως Δημάρχου Άνδρου και Δημοτικού Συμβούλου, Εμμανουήλ Βάμβουκα.

29/10: Στην συγκρότηση Επιτροπής για τις ΑΠΕ προχωρά ο Δήμος Αμοργού, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και στόχο την κατάρτιση τοπικού σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης ενέργειας για το νησί.

Νοέμβριος

10/11: Δόθηκαν οι πρώτες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε υβριδικούς σταθμούς σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, μεταξύ των οποίων επίσης η Ανάφη και η Δονούσα.

12/11: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της διαδικτυακής εκδήλωσης του Cyclades Preservation Fund “Φυσικά, στις Κυκλάδες”, όπου εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων από τα νησιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

13/11: Εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εξασφαλίζοντας έτσι την χρηματοδότησή του, ύψους πλέον των 43 εκατομμυρίων ευρώ.

16/11: Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει την ίδρυση Υποδιευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε Μύκονο και Σαντορίνη, με έδρα αντίστοιχα στα δύο νησιά, έπειτα από επίμονα αιτήματα από πλευράς των τοπικών κοινωνιών και φορέων και στις δύο περιοχές.

24/11: Πυρά αιρετών από τα νησιά της Κέας και της Σερίφου για τις κατανομές του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στα νησιά ευθύνης του. Πρωτοφανής ένταση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δεκέμβριος

07/12: Σημαντική ενίσχυση σε ενήλικους δημότες, αλλά και παιδιά του Δήμου Τήνου, με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για δεύτερη φορά φέτος, όπως επίσης και ηλεκτρονικών συσκευών σε μαθητές για τη συμμετοχή τους στην τηλεκπαίδευση.

10/12: Προκηρύχθηκε από το Δήμο Άνδρου συνοπτικός διαγωνισμός, που αφορά στις μελέτες – τεχνικές και λοιπές συναφείς επιστημονικές υπηρεσίες, για την υλοποίηση του έργου “Προστασία και αποκατάσταση προβλημάτων και αξιοποίηση του τουριστικού καταφυγίου στο Μπατσί Άνδρου”.

14/12: Πέντε νησιά από το Νότιο Αιγαίο, εκ των οποίων τέσσερα από τις Κυκλάδες, συμπεριλαμβάνονται στον προκαταρκτικό κατάλογο της Europa Nostra για το Πρόγραμμα “7 Υπό Απειλή” (7 Most Endangered) του 2021.

15/12: Με κείμενα διαμαρτυρίας “κατακλύζουν” το email του Περιφερειάρχη φορείς και πολίτες της Τήνου, ώστε να ανακαλέσει την απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που εγκρίνει τη διέλευση οχημάτων από το οδικό δίκτυο του νησιού, που μεταφέρουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών στη θέση “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος”.