Οι ιθύνοντες της Σαντορίνης, της Ίου και της Πάρου μιλούν για την υγειονομική κατάσταση στα νησιά και σχολιάζουν το ενδεχόμενο ενός mini lockdown

«Δε θα ανεχτούμε κανέναν αιφνιδιασμό»

Με τα νησιά των Κυκλάδων, Σαντορίνη, Πάρο και Ίο, να βρίσκονται στο «στόχαστρο» της Πολιτικής Προστασίας, για ενδεχόμενη επιβολή αυξημένων περιοριστικών μέτρων, στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, ζητώντας ουσιαστικές παρεμβάσεις με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

Με δεδομένη την αναφορά του υφ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, πως, μετά το νησί της Μυκόνου, η επιβολή αυξημένων περιοριστικών μέτρων εξετάζεται επίσης και για τα νησιά της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ίου, όπου, όπως υποστήριξε, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, οι ιθύνοντες των νησιών κλήθηκαν, μέσω της εφημερίδας, να σχολιάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τα νησιά τους.

Ιδιαίτερα από την πλευρά της Σαντορίνης, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, ξεκαθάρισε, ότι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού δεν θα αποδεχτεί αιφνιδιασμούς και αποφάσεις βάσει στοιχείων που δεν λαμβάνουν υπόψιν τις πραγματικές παραμέτρους.

«Η Πολιτική Προστασία να είναι σε επικοινωνία με την αυτοδιοίκηση»

Ερωτηθείς, σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που έχει ο ίδιος από το νησί της Σαντορίνης και αν αυτή, σύμφωνα με την κρίση του, απαιτεί τη λήψη αυξημένων μέτρων, ο Δήμαρχος Θήρας τόνισε:

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Η Σαντορίνη βρίσκεται σε πολύ καλή υγειονομική κατάσταση. Απλώς έχει δημιουργηθεί μία “εικονική πραγματικότητα”. Τα κρούσματα, για τα οποία διαβάζουμε καθημερινά δεν αφορούν στη Θήρα, αλλά στην Π.Ε. Θήρας, δηλαδή στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον της Σαντορίνης, την Ίο, τη Φολέγανδρο, την Σίκινο και την Ανάφη. Άρα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, που αφορά στην Π.Ε. Θήρας και μεταφέρεται στον κόσμο ότι αφορούν στη Θήρα, δημιουργούν μία “εικονική πραγματικότητα”.

Έχουμε πλήρη γνώση της υγειονομικής κατάστασης στη Σαντορίνη και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κάτω από το οποιοδήποτε όριο μπορεί να θεωρηθεί ως ανησυχητικό. Ως εκ τούτου δεν ανησυχούμε και αυτό φαίνεται και από τις κρατήσεις μας και γενικά από την πορεία μας έως σήμερα, όπως και την εικόνα των κρατήσεων μας για την υπόλοιπη σεζόν.

Για να φτάσει κανείς σε ένα σημείο, που να πει ότι ο όποιος προορισμός θα πρέπει να “κλείσει”, θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που να αποτυπώνουν κάτι πολύ πιο επώδυνο από αυτή την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει στη Σαντορίνη».

Παράλληλα, ο κ. Σιγάλας διεμήνυσε σε όλους τους τόνους, ότι «αυτό που δηλώνουμε απερίφραστα, είναι ότι δεν θα ανεχτούμε κανέναν αιφνιδιασμό, χωρίς επικοινωνία της Πολιτικής Προστασίας με την αυτοδιοίκηση. Αν η Πολιτική Προστασία θεωρεί ότι κάτι δεν πάει καλά οφείλει πρώτα να επικοινωνήσει με την αυτοδιοίκηση, διότι οι Δήμοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την υγειονομική εικόνα του τόπου τους και έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν διευκρινήσεις αναφορικά με την όποια απορία μπορεί να υπάρχει. Δυστυχώς υπάρχει δυσλειτουργία στην επικοινωνία της Πολιτικής Προστασίας με την αυτοδιοίκηση. Εδώ να επισημάνω, ότι υπάρχει άριστη επικοινωνία μεταξύ της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας. Με την πολιτεία συνεργαζόμαστε άψογα και αυτό μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, θα αναφέρω, ότι μετά από αίτημά μας, τριπλασιάσαμε την αστυνομική δύναμη στη Σαντορίνη και το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, έγινε Υποδιεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στο νησί να έχουν εμφανή αντίκτυπο στην προστασία του νησιού».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Σαντορίνη αποτελεί πύλη εξόδου από τη χώρα. Διαθέτει ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό Διεθνή Αερολιμένα, με 60-70 καθημερινές αναχωρήσεις πτήσεων προς το εξωτερικό. Ο τουρίστας που έρχεται με απευθείας πτήση από το εξωτερικό, σπανίως έρχεται μόνο για να δει ένα νησί και να φύγει. Στο τέλος των διακοπών του, καταλήγει στις πύλες εξόδου. Έρχεται λοιπόν την τελευταία ημέρα στη Σαντορίνη, κάνει το rapid test ή το PCR, αναλόγως με το τι ζητά η κάθε χώρα για την επιστροφή των κατοίκων της από διακοπές και εφόσον βρεθεί θετικός, καταγράφεται ως κρούσματα της Σαντορίνης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, ότι πολλά από τα περιστατικά δεν ανήκουν στις ναυαρχίδες του τουρισμού, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κρήτη, κλπ».

Κατέληξε, δε λέγοντας, ότι «αν λοιπόν η Πολιτική Προστασία θέλει να αποτυπώσει σωστά την κατάσταση, στην πραγματική της διάσταση, θα πρέπει να επικοινωνεί με τους Δήμους, που έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης, αλλά και με τους φορείς, τους επαγγελματίες, το Νοσοκομείο κλπ. Και αν η κατάσταση, στην σωστή της διάσταση, απαιτεί τη λήψη μέτρων πρόληψης, τότε από κοινού θα τα εφαρμόσουμε».

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Θήρας, «το μόνο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι οι μη εμβολιασμένοι. Αν αναλύσει κανείς και τα περιστατικά, το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στους εποχιακά εργαζόμενους, στους οποίους το ποσοστό εμβολιασμού είναι πάρα πολύ χαμηλό. Πέραν από τους μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης, που έχουν σε μεγάλο βαθμό εμβολιαστεί και είχαμε χτίσει ένα πολύ καλό τοίχος προστασίας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι στο νησί μας έρχονται κάθε σεζόν, χιλιάδες άτομα, εποχιακά εργαζόμενοι, οι οποίοι στηρίζουν με την εργασία τους τη λειτουργία των επιχειρήσεων του νησιού, σε μία συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι ανεμβολίαστοι», με τον ίδιο να τονίζει ότι είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτείας να χρησιμοποιήσει τακτικές τέτοιες, προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής του τουρισμού να εμβολιαστούν.

Έκλεισε δε τονίζοντας, πως «η Σαντορίνη είναι ασφαλής και λειτουργεί σε μία κανονικότητα εν μέσω πανδημίας»

Μέτρα που να προστατεύουν υγεία και οικονομία

Υπενθυμίζεται, ότι σε σχετική ερώτηση και προς τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη η πολιτεία να λάβει τα όποια απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών, χωρίς όμως να καταστρέφεται η τοπική κοινωνία και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν την πραγματική διάσταση των στοιχείων.

Ο ίδιος επεσήμανε, ότι «αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας, τότε να υπάρξουν. Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα τέτοια, που να μην κλείνουν την οικονομία, αλλά να προστατεύουν τον πολίτη», καθώς όπως υπογράμμισε, «το νησί της Πάρου δεν αντέχει άλλο lockdown εν μέσω σεζόν. Οι επιχειρηματίες του νησιού δεν αντέχουν. Δουλεύουν τις επιχειρήσεις τους δύο με τρεις μήνες, προσπαθώντας να ζήσουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο, οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοί τους, ενώ πρέπει να αποδώσουν και τις οφειλές τους προς το κράτος. Μία τέτοια ζημιά θα είναι πολλαπλό χτύπημα».

Αλυσιδωτή αντίδραση από ένα ενδεχόμενο lockdown

Και από την πλευρά της Ίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πλούτων Κοριτσιάδης, σημείωσε ότι η Ίος βρίσκεται πλέον σε μία πτωτική πορεία της έξαρσης των κρουσμάτων, έχει επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ χαρακτήρισε ένα ενδεχόμενο mini lockdown λυπηρό γεγονός, που θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Αυτή τη στιγμή το νησί βρίσκεται σε μία εξομάλυνση της κατάστασης που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες, με τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Επρόκειτο για εισερχόμενα κρούσματα, στο σύνολό τους. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και αποχωρούν τα παιδιά που ήταν σε καραντίνα. Προς μεγάλη τους τιμή οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων φιλοξένησαν ένα μεγάλο κομμάτι όσων νόσησαν, αλλά και τις στενές επαφές τους, και τους παρείχαν όλα τα απαραίτητα, με δικά τους έξοδα, και ο Δήμος Ιητών τους ευχαριστεί θερμά για αυτό. Τις τελευταίες ημέρες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά ημερήσια επίπεδα, με ένα ή δύο θετικά την ημέρα. Επιπλέον έχει γίνει ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, οπότε θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Η πραγματικότητα της πανδημίας είναι εδώ και θεωρώ, ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν – έστω για λίγο καιρό ακόμη – και να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους περιστατικά που δεν είναι μοναδικά για έναν τόπο, κάτι που εδώ έγινε με επιτυχία. Άρα, όσον αφορά και στο κομμάτι των διακοπών, νομίζω ότι θα συνεχίσει να κυλά ομαλά η σεζόν, με την προϋπόθεση, ότι, τόσο οι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού, όσο και οι επισκέπτες, θα μεριμνούν για την τήρηση των απαραίτητων αρχών πρόληψης κατά της διάδοσης.

Μία ενδεχόμενη επιβολή αυξημένων μέτρων και δημιουργία ανασφάλειας για το νησί της Ίου, θα ήταν λυπηρό γεγονός. Για το λόγο αυτό ζητάμε διαρκώς από την πολιτεία συνδρομή, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι ακόμη εντονότεροι, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα απαιτούμενα μέτρα τηρούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αν μπαίναμε σε μία τέτοια κατάσταση θα ήταν λυπηρό. Προς το παρόν φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, ενώ αυτή τη στιγμή τα μέτρα τηρούνται ακόμη αυστηρότερα από πριν. Ας μην ξεχνάμε, ότι η τοπική κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία ασχολείται με τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες. Η ανασφάλεια και οι ακυρώσεις που θα φέρει ένα ενδεχόμενο “κλείσιμο” της Ίου, θα φέρουν μία αλυσιδωτή αντίδραση, με αρνητικές επιπτώσεις στην εστίαση, στις εμπορικές επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους των τοπικών επιχειρήσεων, στις οικογένειες εργαζομένων και επιχειρηματιών και εν τέλει στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία».