Κατά πλειοψηφία η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σίφνου για συμμετοχή στην Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου

Συμμετοχή στην Ενεργειακή Κοινότητα με «αστερίσκους»

Τη συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στην Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, με αρκετούς συμβούλους να τίθενται αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στην συσταθείσα και επισήμως Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου, μετά από μία αναλυτικότατη ενημέρωση, σχετικά με το μεγάλο project της Ενεργειακής Κοινότητας, που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός υβριδικού σταθμού ΑΠΕ, που αναμένεται να μπορεί να καλύψει στο σύνολό τους τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

Ανάμεικτες οι αντιδράσεις του Σώματος

Κατά την εισήγησή της η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, τόνισε ότι πρέπει ο Δήμος να συμμετάσχει στην Ενεργειακή Κοινότητα που έχει ως σκοπό να αξιοποιήσει τις καθαρές πηγές ενέργειας, να μειώσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος ώστε «να φτάσουμε σε σημείο το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές». Επίσης τόνισε ότι «η συμμετοχή του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα είναι ανεξάρτητη από την πολίτικη που εφαρμόζει ο Δήμος σε ενεργειακά θέματα που αφορούν την Σίφνο και δεν του στερεί την δυνατότητα να χαράξει τις προτεραιότητες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες για θέματα ενέργειας, ούτε τον δεσμεύει ως προς οποιεσδήποτε ενέργειες ή ως προς την συμμετοχή του σε άλλα προγράμματα ή έργα που πιθανόν ο Δήμος θα θελήσει να αξιοποιήσει».

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων του Σώματος, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Θεόδωρος Πολενάκης, δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Δημάρχου για τη συμμετοχή του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα και υποστήριξε ότι όλοι οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να ασχοληθούν και να συμμετέχουν σε αυτή, για να έχει λόγο ύπαρξης, ωστόσο ο σύμβουλος, κ. Δημήτρης Ζαμπέλης, αν και συμφώνησε ότι πρέπει ο κάθε Σιφνιός να συμμετέχει στην Ενεργειακή Κοινότητα, διαφώνησε με τη συμμετοχή του Δήμου σε αυτήν, λέγοντας ότι «ο Δήμος πρέπει να μείνει αμέτοχος στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να μπορεί να προστατέψει το νησί από την περιβαλλοντική καταστροφή που έρχεται σε λίγα χρόνια».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος, κ. Ιωάννης Ραφελέτος, αποσαφήνισε, ότι στην τρέχουσα συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει όσον αφορά στη συμμετοχή του στο γενικότερο εγχείρημα της Κοινότητας, που είναι ανεξάρτητο από το έργο του υβριδικού σταθμού. Πρότεινε, ωστόσο, στην απόφαση του ΔΣ να προστεθεί το αίτημα του Δήμου, η Κοινότητα να λειτουργεί με γνώμονα τη διατήρηση της παράδοσης και της αρχιτεκτονικής του τόπου και να την προασπίζεται.

Ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου κ. Διαμαντής Απόστολος υποστήριξε ότι, είναι παράλογο ένα ολόκληρος δήμος να συμμετέχει στην Ενεργειακή Κοινότητα και να έχει το δικαίωμα της μίας μόνο ψήφου. Απαντώντας στον κ. Διαμαντή, ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας κ. Σούλης Κωνσταντίνος απάντησε, ότι στις Ενεργειακές Κοινότητες υπάρχουν νόμοι, σύμφωνα με τους οποίους το κάθε μέλος έχει το δικαίωμα μίας ψήφου, ενώ υπογράμμισε, ότι ο Δήμος ως μέλος της Κοινότητας θα έχει τη δυνατότητα να καταθέτει τις προτάσεις του, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

Ενέργειες με βάση τη βούληση της τοπικής κοινωνίας

Στην τοποθέτησή του επί του ζητήματος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενεργειακής Κοινότητας, κ. Σούλης, υποστήριξε, ότι η Ενεργειακή Κοινότητα θα πρέπει να συμμετέχει και σε άλλες δράσεις με το Δήμο που έχουν σχέση με την ενέργεια, όπως επίσης, ότι στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να ενεργοποιηθεί ολόκληρο το νησί, να γίνουν οι κάτοικοι μέλος την Κοινότητας και όλοι μαζί να βαδίσουν για την υλοποίηση του έργου του υβριδικού σταθμού, ενώ διαβεβαίωσε ότι αν δεν είναι σύμφωνη η κοινωνία της Σίφνου με το έργο, το έργο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Υπό όρους η συμμετοχή του Δήμου

Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα διατηρώντας την δυνατότητα να χαράζει τη δική του πολιτική και τις προτεραιότητες του ως προς τις αναπτυξιακές δυνατότητες για θέματα Ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας, ότι η συμμετοχή του δεν είναι δεσμευτική ως προς τις άλλες ενέργειες ή άλλα προγράμματα που πιθανόν ο Δήμος να θέλει να αξιοποιήσει. Η συμμετοχή του Δήμου προσδιορίζεται στην απόκτηση δέκα μερίδων με κόστος 1000 ευρώ συν το ποσό των 60 ευρώ που απαιτούνται για την εγγραφή, ενώ ο Δήμος ως μέλος θα ζητήσει να προστεθεί στο καταστατικό της Ενεργειακής Κοινότητας ότι με τις δράσεις της θα προστατεύει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου.

Αρνητικά ψήφισαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεωργούλης Γεώργιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καράβη Χρυσοπηγή, κ. Διαμαντής Απόστολος, κ. Ατσόνιου Ευαγγελία και κ. Ζαμπέλης Δημήτριος. Παρόντες, δήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Θεοδώρου Γεώργιος και κ. Συνοδινός Θαλής. Από τη συζήτηση του θέματος αποχώρησε ο Αντιδήμαρχος κ. Φραντζής Αντώνιος.

Κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για το Δήμο

Κατόπιν επικοινωνίας της εφημερίδας με το Δήμο Σίφνου, όσον αφορά στο όφελος που θα αποκομίσει ο Δήμος από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο εγχείρημα, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρυσίνη Νικόλαο, τονίστηκαν τα εξής:

«Η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στην Ενεργειακή Κοινότητα έχει σαν στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε μορφές καθαρής ενέργειας, την αποτελεσματικότερη διαχείριση και εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους, την υλοποίηση δράσεων για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Πέραν του οπουδήποτε μακροχρόνιου οικονομικού οφέλους, η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στην Ενεργειακή Κοινότητα, θα έχει πρόσθετα κοινωνικά, και περιβαλλοντικά οφέλη που θα επιφέρουν με τη σειρά τους προστιθεμένη αξία στην τοπική οικονομία, αφού σημαντικό μέρος της όποιας μελλοντικής απόδοσης θα παραμείνει και θα διαχέεται στην τοπική οικονομία

Με την απόφαση του αυτή ο Δήμος Σίφνου συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια των δημοτών για μετάβαση σε ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα με κοινωνικά δίκαιο και συμμετοχικό τρόπο, χωρίς να απεμπολεί το δικαίωμα του να δημιουργήσει δική του ενεργειακή κοινότητα στο μέλλον ή ακόμη να συμμετέχει και σε άλλες ενεργειακές κοινότητες που τυχόν θα δημιουργηθούν, καθώς αυτό προβλέπεται από το Νόμο 4513/2018 και διατηρεί το δικαίωμα του να για ανεξάρτητες πρωτοβουλίες ενεργειακού σχεδιασμού με βάση της ενεργειακές προτεραιότητες του Δήμου Σίφνου και την αξιοποίηση ενεργειακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Τέλος τονίζεται ότι η συμμετοχή του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα είναι ανεξάρτητη από την υλοποίηση του έργο του υβριδικού σταθμού, το οποίο θα πρέπει να έχει την καθολική αποδοχή των δημοτών για να υλοποιηθεί, και ότι η Ενεργειακή Κοινότητα θα πρέπει να συμπεριλάβει στο καταστατικό της ότι θα λειτουργεί με γνώμονα τη διατήρηση της παράδοσης και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς».