Ανοιχτή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ στη Σαντορίνη με την Αυτοδιοίκηση και τους τουριστικούς φορείς για να υλοποιηθεί ο Βιώσιμος Τουρισμός στις Κυκλάδες

Ανάγκη επανασχεδιασμού της τουριστικής στρατηγικής

  • Παρασκευή, 1 Απριλίου, 2022 - 06:15

Τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους εκπροσώπους της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας της Σαντορίνης, έπειτα από εκτενέστατη συζήτηση με την αυτοδιοίκηση και φορείς.

Ο Δήμαρχος Θήρας, ο Έπαρχος Π.Ε. Θήρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης και του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημ. Συμβουλίου Θήρας, καθώς και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και του τουρισμού, όχι μόνο από τη Σαντορίνη, αλλά και από όλες τις Κυκλάδες συμμετείχαν στην ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νησί της Σαντορίνης, με θέμα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των Κυκλάδων και φιλοξενήθηκε στο χώρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Αρχικά, ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος και οι παράγοντες του τουρισμού, είχαν μία εκτενέστατη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με την τομεάρχη τουρισμού της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, τον βουλευτή Κυκλάδων, κ. Νίκο Συρμαλένιο, την πρώην διευθύντρια του ΕΟΤ, κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου και τον διευθυντή του Τουριστικού Παρατηρητηρίου Αιγαίου και καθηγητή του Παν. Αιγαίου, κ. Γιάννη Σπιλάνη. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν οι προβληματισμοί των τοπικών παραγόντων, οι προσδοκίες τους, ενώ παρουσιάστηκαν και οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με το μέλλον του τουρισμού για τη χώρα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ευρεία συζήτηση, με συμμετέχοντες, τόσο τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού στη Σαντορίνη, όσο και τουριστικούς επιχειρηματίες από πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπου πέραν της παρουσίασης των θέσεων και προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις, αλλά και την αγωνία τους για τη βιώσιμη επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως και παρατηρήσεις επί των προτάσεων.

Γ. Ρούσσος: Έμφαση στις ιδιαιτερότητες της επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες

Χαιρετισμό απηύθυνε στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, τονίζοντας, ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις ιδιαιτερότητες που έχει ο νομός και αυτό το κάνουμε με πολλή προσοχή τα τελευταία δέκα χρόνια της λιτότητας, που τα ακολούθησε η πανδημία και τώρα ο πόλεμος, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση δύσκολη. Ήθελα να επισημάνω, ότι ο βασικός στόχος του Επιμελητηρίου όλα αυτά τα χρόνια, είναι να προβάλλει αυτή την ιδιαιτερότητα. Διότι τα συλλογικά όργανα, όπως η Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ελλάδας, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπόρων και Επιχειρηματιών, σε κεντρικό επίπεδο προβάλλουν όλα τα θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρούσσος, «υπάρχει μία εντύπωση πολλές φορές, είτε στο εκάστοτε κυβερνόν κόμμα, είτε στην εκάστοτε αντιπολίτευση, ότι οι Κυκλάδες έχουν μεν μία ιδιαιτερότητα, είναι καλύτερα από πλευράς οικονομικών συνθηκών – και αυτό ισχύει για έναν αριθμό επιχειρήσεων, καθώς και το προηγούμενο καλοκαίρι καλύφθηκε αυτή η διαφορά που υπήρχε προς τα κάτω σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας λόγω του τουρισμού. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε – και ελπίζω να δοθεί η δυνατότητα – ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες νησιών. Η μία είναι τα τουριστικά ανεπτυγμένα νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και έπειτα η Πάρος ή η Νάξος. Η δεύτερη, είναι τα υπό ανάπτυξη νησιά που στηρίζονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και λιγότερο στον εξωτερικό. Υπάρχουν και άλλα νησιά, αυτά που έχουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Όταν υπάρχουν αυτές οι ιδιομορφίες, μπορούμε να εντοπίσουμε ακόμη και σε επίπεδο νησιού διαφορετικές ταχύτητες. Άρα έχουμε ιδιομορφίες μεταξύ νησιών, ιδιομορφίες μεταξύ κλάδων επαγγελματικών και όλο αυτό δε δικαιολογεί ότι πολλές φορές βλέπουμε με το «μάτι» του καλοκαιριού την επιχειρηματικότητα».

Κατέληξε με αναφορά στη Σαντορίνη, υποστηρίζοντας, ότι το νησί «έχει μία σεζόν οκτώ μηνών και λέμε ότι οι επιχειρήσεις εκεί – χωρίς να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλών διαφορετικών ειδών επιχειρήσεις – ευημερούν. Είναι άλλα τα λειτουργικά έξοδα όμως που έχουν οι επιχειρήσεις της Σαντορίνης και άλλα οι επιχειρήσεις των άλλων δύο κατηγοριών από αυτές που ανέφερα».

Η παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον βιώσιμο τουρισμό

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, αναφέρθηκε στην πολλαπλή οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση που μαστίζει αυτή τη στιγμή τη χώρα, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες που αυτή τη στιγμή δυσχεραίνουν την κατάσταση για τον τουρισμό.

Αμέσως μετά τον κ. Συρμαλένιο, το λόγο πήρε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει εντεινόμενη επικοινωνία με τους ανθρώπους του τουρισμού, καθώς απαιτείται κοινή προοπτική, συναίνεση και συμφωνία

Η κ. Νοτοπούλου υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος ασθενής της πανδημίας ήταν ο τουρισμός», ενώ με τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε (ακρίβεια, ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός), έχει διαμορφωθεί μία εξαιρετικά απαιτητική συγκυρία.

Η κ. Νοτοπούλου μίλησε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσον αφορά στα μέτρα που κρίνεται πως πρέπει να ληφθούν για την ανάκαμψη του τουρισμού, αναφερόμενη μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και τα καύσιμα, στην επιβολή πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή και το φυσικό αέριο, στη μετατροπή των επιδοτήσεων σε μη επιστρεπτέες για τις τουριστικές επιχειρήσεις, στην ενίσχυση της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο στις «κόκκινες», τη μείωση μέρους του πανδημικού χρέους, τη δυνατότητα ρύθμισής του, στην επαναφορά του Μεταφορικού Ισοδύναμου κ.α.

Τα παραπάνω μέτρα χαρακτήρισε ως «ανάσα επιβίωσης» για το βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, ώστε να καταφέρει να τραβήξει τη χώρα στην οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά στο όραμα του κόμματος για την αναδιάρθρωση του τουριστικού μοντέλου, η κ. Νοτοπούλου σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει έγκαιρη αναπροσαρμογή της τουριστικής στρατηγικής και ανασχεδιασμός της, με έναν τρόπο που να απαντά στις προκλήσεις που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδιαμορφώνοντας τη συμπεριφορά του ταξιδιώτη, διαφυλάσσοντας το τουριστικό προϊόν από την κλιματική αλλαγή, με στροφή της χώρας από τον μαζικό και μονοθεματικό τουρισμό, σε έναν τουρισμό ποιοτικό, διαφοροποιημένο, πολυθεματικό και οικονομικά αποδοτικό.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε πως οφείλει να υπάρξει προτεραιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου για αυξημένες ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες, αειφόρος και ισόρροπη ανάπτυξη μέσω δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, διεύρυνση του φάσματος των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, διαφύλαξη και ενίσχυση της τοπικής και κοινωνικής ταυτότητας σε τουριστικούς προορισμούς.

Όλα τα παραπάνω, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών, αλλά και την εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως προϋποθέσεις για τον βιώσιμο τουρισμό.

Εξειδικευμένες θεματικές παρουσιάσεις

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η πρώην διευθύντρια του ΕΟΤ, κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου ανέπτυξε τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν οι νέες δομές για τον τουρισμό (DMMO, Τουριστικά Παρατηρητήρια κ.α.) του ν. 4875/2021, καθώς και τις προτάσεις του κόμματος, ενώ ο κ. Γιάννης Σπιλάνης ανέπτυξε τη θεματική «Από τον τουρισμό των 3S και του real estate στον τουρισμό ευζωίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη γνώση».

Μετά την τοποθέτηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των συνεργατών του, για την παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων του κόμματος, ακολούθησε διαλογική συζήτηση, με τη συμμετοχή του βουλευτή Κυκλάδων, κ. Συρμαλένιου και του προέδρου του Επιμελητηρίου, κ. Ρούσσου, όπου οι επιχειρηματίες των Κυκλάδων άνοιξαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ σχολίασαν και τις προτάσεις που άκουσαν από τους ομιλητές.