Η συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας για το ζήτημα της υγείας στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε κεντρικό πλάνο το Νοσοκομείο Νάξου και η στελέχωση του

Το σημαντικό θέμα της υγείας και του Νοσοκομείου Νάξου, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Το θέμα, που ήταν και το πρώτο της συνεδρίασης, έφερε με ερώτημά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας, Βασίλης Φλεριανός και είχε να κάνει, με την υγειονομική περίθαλψη στη Νάξο. Ο ίδιος, αναφέρθηκε, κατά την ερώτησή του, στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς για να έρθουν στο νησί των Κυκλάδων και για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Δ. Λιανός: "Θα γίνει μία επέκταση 2500 τ.μ. ύψους 6 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο"

Το λόγο για να απαντήσει, πήρε ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, ο οποίος τόνισε ότι, "είναι συμβολικό το πρώτο θέμα της πρώτης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας. Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και αφορά όλη την κοινωνία. Πράγματι τα θέματα της υγείας στη νησιωτική Ελλάδα είναι πολλά και σύνθετα και είναι ένας από τους βασικούς λόγους να ανησυχούν όσοι μένουν στο νησί, αλλά και αποτρεπτικός λόγος για όσους θέλουν να μετακινηθούν και να μείνουν στο νησί. Εμείς, το συζητάμε, παρόλο που δεν έχουμε την κύρια αρμοδιότητα, ως Δήμος, ως κοινωνία και ως Δημοτικό Συμβούλιο. Να αναφέρω ότι ειδικά για το Νοσοκομείο της Νάξου, με πρόταση δική μου, ήδη είχε ολοκληρωθεί, η μελέτη για την επέκταση του Νοσοκομείου και προχωράει. Θα γίνει μία επέκταση 2500 τ.μ. ύψους 6 εκ. ευρώ, που είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς βλέπουμε τις συνθήκες σήμερα στους διαδρόμους. Θεωρώ ότι ο Δήμος μας είναι από τους πρώτους, που όταν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση τα προηγούμενα χρόνια, δίνει οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να έρθουν και να μείνουν στο νησί μας και να στελεχώσουν το Νοσοκομείο. Ήδη έχουμε 13 επικουρικούς γιατρούς που επιχορηγούμε ως Δήμος. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες και θα το συζητήσουμε, όχι για επικουρικούς αλλά και για άλλες ειδικότητες για να στελεχώσουν και να λειτουργήσουμε καλύτερα το Νοσοκομείο της Νάξου, ειδικότητες για να έχει τη μορφή του Νοσοκομείου."

Το ζήτημα των πολυιατρείων

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολυιατρείων, λέγοντας, ότι "ως Δήμος έχουμε τα πολυιατρεία, που και εκεί χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός, παρόλο που η 2η Δ.Υ.Π.Ε. χειρίζεται τη στελέχωση. Μιλάμε για τέσσερα πολυιατρεία, που είναι στα μικρά νησιά του Δήμου μας, Δονούσας, Κουφονησίων, Σχοινούσας και Ηρακλειάς. Υπάρχουν μεν γιατροί, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί οι οποίοι να μένουν για μεγάλο διάστημα, στα συγκεκριμένα πολυιατρεία, με αποτέλεσμα, τους τελευταίους μήνες να εναλλάσσονται, κάθε 15 μέρες οι γιατροί. Έχουμε κάνει αίτημα στον υπουργό Υγείας, να επιλυθεί και εκεί το θέμα. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τους αγροτικούς γιατρούς που βρίσκονται εκεί και θεωρώ ότι και εμείς ως Δήμος θα πρέπει να έρθουμε ως αρωγοί και να δίνουμε περισσότερα χρήματα και σε αυτές τις ειδικότητες, στους συγκεκριμένους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκονται εκεί, καθώς είναι πολύ σημαντικό να είναι στελεχωμένα. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θέλει και το νομοθετικό πλαίσιο βελτίωση και τι εννοώ με αυτό. Εννοώ ότι εφόσον ένας Δήμος έχει Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, θεωρώ ότι το Νοσοκομείο θα πρέπει να διαχειρίζεται και να κατανείμει και τους γιατρούς και στα περιφερειακά πολυιατρεία, ώστε να είναι στελεχωμένα και να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία τους. Το πιο βασικό όμως που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο, είναι η στελέχωση. Σίγουρα, κάθε χρόνο γίνονται βήματα και υπάρχουν περισσότεροι γιατροί και όπως το λέω πολλές φορές, η δημόσια υγεία, οι παροχές έχουν βελτιωθεί στο νησί μας."

Το αίτημα για ΚΕ.Π.Α. στη Νάξο

Ο κ. Λιανός στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), λέγοντας ότι, "είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει και να έρχεται η επιτροπή εδώ στο νησί μας, ώστε να μην έχουν την ανάγκη και την υποχρέωση, να μετακινούνται ευπαθής ομάδες στη Σύρο και ειδικά ηλικιωμένοι άνθρωποι ή άνθρωποι με αναπηρία. Θεωρώ ότι η αρμόδια υπουργός, θα δει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα της Δημοτικής Αρχής και της κοινωνίας γενικότερα". Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στο θέμα των αεροδιακομιδών, τονίζοντας ότι, "είναι πολύ σημαντικό θέμα, που εγώ θεωρώ σαν Δήμος, ότι θα πρέπει να γίνει μία συγκεκριμένη μελέτη, έτσι ώστε, πάντα σε συνεργασία με τον Υπουργείο Υγείας και την Δ.Υ.Π.Ε., να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός, για το που θα μπορούν να υπάρχουν βάσεις αεροδιακομιδής και σε ποια νησιά, για να είναι αποτελεσματική η λειτουργία τους."

Η αστοχία στον εξοπλισμό

Την ίδια ώρα, μίλησε και για το λάθος που θεωρεί ότι έγινε με τον εξοπλισμό, αναφέροντας ότι, "θέλω να πω κάτι για να βελτιώνεται η Δημόσια Διοίκηση, καθώς παραγγέλθηκαν από την ελληνική πολιτεία και παραδόθηκαν σε νησιά πλωτά ασθενοφόρα. Βλέπουμε ότι τα ασθενοφόρα αυτά με πάνω από 5 μποφόρ, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Θεωρώ, ότι υπηρεσιακά, είναι λάθος χειρισμός, γιατί θα έπρεπε να έχουν παραγγελθεί και να έχουν σχεδιαστεί, σκάφη τέτοια που να μπορούν να ταξιδεύουν με περισσότερα από 5 μποφόρ. Σκάφη έρευνας και διάσωσης, που στερούμαστε, που θα μπορούν να μεταφέρουν και ασθενείς. Βλέπετε λοιπόν, μία αστοχία, που υπήρξε στον συγκεκριμένο σχεδιασμό."

Κλείνοντας, ο κ. Λιανός, έκανε κάλεσμα σε δημόσια διαβούλευση επί του θέματος, την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, λέγοντας, "θεωρώ σωστό, στις 13 του μήνα, να καλέσουμε και τους γιατρούς, τη διοίκηση του Νοσοκομείου και άλλους, για να κάνουμε μία διαβούλευση, μία συζήτηση για το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και να δούμε τρόπους βελτίωσης του τόσο σημαντικού θέματος και να προχωρήσουμε σε δράσεις, για την όσο καλύτερη παροχή υγείας στα νησιά του Δήμου μας."

Λ. Χατζηανδρέου: "Η Νάξος πρέπει να έχει ένα αυτοτελές Νοσοκομείο"

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο οποίος φάνηκε απόλυτα συναινετικός στο ζήτημα της υγείας, λέγοντας ότι "όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα της δημόσιας υγείας, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Εμείς σαν Δημοτική Αρχή και θεωρώ όλες οι δημοτικές παρατάξεις, πρέπει να έχουμε ένα και μοναδικό στόχο και γνώμονα, που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Μιας υγείας, που απευθύνεται σε όλους τους δημότες των νησιών μας, ανεξαρτήτως βαλαντίου. Άρα λοιπόν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η στήριξή του, είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και θα έλεγα πολιτική μας αντίληψη. Ο δήμαρχος, απάντησε στο ερώτημα του αντιδημάρχου, με κάποιες παθογένειες που υπάρχουν ακόμη στο σύστημα Υγείας, εδώ στη Νάξο και κυρίως στις νησιωτικές περιοχές. Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι μόνο διοικητικό αλλά είναι και ουσιαστικό και πιστεύω ότι η Νάξος πρέπει να έχει ένα αυτοτελές Νοσοκομείο, να μην υπαγόμαστε στη Σύρο και να είμαστε κάτω από τη Σύρο. Δεν είναι μόνο διαδικαστικό το ζήτημα, λοιπόν, αλλά και ουσιαστικό."