Συναίνεση στο νησί για συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο, με σκοπό την ανάπτυξη της Πολιτικής Προστασίας

Σε Δίκτυο για την Πολιτική Προστασία θα ενταχθεί η Άνδρος

Στο πλαίσιο του 3ου Forum, με τίτλο, "Τεχνητή Νοημοσύνη – Ανθεκτικές Πόλεις: Το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης", στο οποίο θα είναι εισηγητής και ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, θα συζητηθούν εκτενώς τα θέματα πολιτικής προστασίας που απασχολούν του Δήμους τα τελευταία χρόνια. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Αθήνα από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η ίδρυση του Δικτύου Δήμων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, στο οποίο έχει εκδήλωση ενδιαφέρον να συμμετέχει ενεργά ο Δήμος Άνδρου. Προς αυτή την κατεύθυνση αρωγοί θα είναι άπαντες στο νησί, καθώς στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, φάνηκε να υπάρχει συναίνεση από όλες τις πλευρές στο συγκεκριμένο θέμα.

Θ. Σουσούδης: "Το Δίκτυο φέρνει νέα τεχνολογία, η οποία θα μας βοηθήσει όλους"

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την συμμετοχή της Άνδρου στο νέο Δίκτυο Δήμων αλλά και για τη δική του συμμετοχή στο Forum που πραγματοποιείται το διήμερο 11-12 Μαρτίου στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων είπε πως, "αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, για την τιμητική πρόσκληση του δημάρχου Ελληνικού και προέδρου του ΣΠΑΥ να συμμετέχω στην ιδρυτική διακήρυξη του δικτύου για την ανθεκτικότητα και την Πολιτική Προστασία των Δήμων. Πιστεύω ότι μέσα από την συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες”.

Παράλληλα, τόνισε πως η Άνδρος είναι ένα νησί με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, πολύ πράσινο και σε πολλές περιοχές με πυκνή βλάστηση, επισημαίνοντας πως “είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της πολιτικής προστασίας. Το Δίκτυο φέρνει νέα τεχνολογία, η οποία θα μας βοηθήσει όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στην υποχρέωση να διαφυλάξουμε το περιβάλλον μας. Η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθεκτικότητα των πόλεων που φέρνει το ΣΠΑΥ στο νεοσύστατο δίκτυο θα παίξει σημαντικό ρόλο, στην πρόληψη στην έγκαιρη ενημέρωση και στο συντονισμό των φορέων που διαχειρίζονται μια κρίση. Με λίγα λόγια συμβάλλει τα μέγιστα στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και στην ανθεκτικότητα των Δήμων μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και αισιόδοξος γιατί η Άνδρος το νησί μου θα είναι ένας από τους ιδρυτές Δήμους αυτού του τόσο σημαντικού δικτύου."

Οι κοινοί στόχοι και ο ενιαίος προσανατολισμός

Πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα στις καταστροφές στον τομέα της πολιτικής προστασίας, είναι σήμερα οι κοινοί στόχοι των Δήμων. Προκειμένου να τους επιτύχουν, θα πρέπει πρωτίστως να ενισχύσουν τη συλλογική τους ανθεκτικότητα, να κατανοήσουν καλύτερα το μεταβαλλόμενο τοπίο κινδύνων και να αναπτύξουν κοινό προσανατολισμό.

Με λίγα λόγια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει καλύτερη εποπτεία της περιοχής ευθύνης της, να διαθέτει ικανότητες αξιολόγησης και διαχείρισης των κινδύνων και να προετοιμάζει τις τοπικές κοινωνίες για να τις αντιμετωπίσουν. Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι διανύουμε την εποχή των "πολυ-κρίσεων" και των απειλών που δεν έχουν σύνορα. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν νέες συνέργειες στον τομέα της πολιτικής προστασίας ώστε οι Δήμοι να μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και ολιστικά κρίσεις με διαφορετική ένταση και τρόπο εκδήλωσης. Οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και για να τις αντιμετωπίσουν χρειάζεται να αναπτύξουν ευρείες συνεργασίες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κυρίως όμως χρειάζονται στήριξη, γνώση, εμπειρία, πρότυπα και καλές πρακτικές καθώς πόρους.

Η πρωτοβουλία του Συνδέσμου που θα ακολουθήσουν πολλοί Δήμοι

Οι παραπάνω λόγοι είναι και οι βασικοί, που με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), προχωρά η σύνταξη και η υιοθέτηση ενός σχεδίου παρεμβάσεων προκειμένου τα μέλη του υπό σύσταση Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, να επωφεληθούν και να υποστηριχθούν στο έργο που διεξάγουν.

Οι στόχοι του νέου Δικτύου

Το Δίκτυο θα στηρίξει τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο:

  • την πρόβλεψη, την έγκαιρη αναγνώριση και την πρόληψη των κινδύνων και των απειλών στην περιοχή ευθύνης

  • την ανάπτυξη ολοκληρωμένων διαδικασιών και προγραμμάτων ετοιμότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην «προ-δραστική» λειτουργία του συστήματος πολιτικής προστασίας

  • την εφαρμογή των ορθών πρακτικών και της καινοτομίας στο σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές ικανότητες των φορέων αυτοδιοίκησης,

  • τον σχεδιασμό για την προστασία των κρίσιμων υποδομών και της καθημερινότητας των πολιτών,

  • την αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων διαχείρισης κρίσεων και της τεχνητής νοημοσύνης για να αποτρέψουν, να περιορίσουν ή να διαχειριστούν τα αποτελέσματα μιας κρίσης ή μιας καταστροφής,

  • την ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας και συνεργείων των φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, και την ανάπτυξη κοινών δράσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση (σε ατομικό, οργανωτικό και συστημικό επίπεδο) κρίσιμων καταστάσεων και καταστροφών,

  • τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφάλειας της κοινωνίας μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας και της "διαλειτουρηκότητας"

Δυνατότητες και ικανότητες μέσω του Δικτύου

Το Δίκτυο μεταξύ άλλων θα δώσει τη δυνατότητα για:

1) Χάραξη πολιτικής για την πρόληψη και την ανθεκτικότητα. Συμβάλλει στη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών πολιτικής προστασίας που εστιάζουν στην πρόληψη των κινδύνων και στην ετοιμότητα ανταπόκρισης και επέμβασης. Σκοπός είναι η δημιουργία κοινοτήτων ανθεκτικών, ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης.

2) Ανάπτυξη ενός κόμβου συλλογικής γνώσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Οι κοινότητες γίνονται πιο ισχυρές μέσω καλύτερης συνεργασίας, με κοινή γνώση για όραση (καλές πρακτικές, εργαλεία και χρήση τεχνητής νοημοσύνης), με έρευνα στοχευμένη και αξιοποιήσιμη στο σχεδιασμό και στις επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας. Μέσω του Δικτύου, συνδέονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι φορείς λήψης αποφάσεων, οι διαχειριστές κινδύνου καταστροφών, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι εθελοντές και θα συνδυάζονται οι ανάγκες τους για εμπειρογνωμοσύνη και ορθές πρακτικές με μεθοδολογίες, εργαλεία, λύσεις και πόρους. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα προσφέρονται δομημένα προγράμματα απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού για διαχείριση κρίσεων.

3) Δημιουργία μηχανισμού συντονισμένης οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα, είναι ένα πρόγραμμα υιοθεσίας περιοχών σε έκτακτη ανάγκη, με συγκέντρωση (από εταίρους, Δήμους, επιχειρήσεις κ.λπ.) και αποστολή εξοπλισμού, μηχανημάτων, ανθρώπινων πόρων, εμπειρογνωμόνων, επαγγελματιών και εθελοντών, και με αξιοποίηση εξελιγμένων τεχνολογικών εργαλείων συντονισμού.

4) Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων. Το Δίκτυο συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, υλοποιεί καινοτόμα έργα για τους δήμους - μέλη του, παρέχει ενημέρωση και πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.

Πραγματοποίηση επενδύσεων για την μείωση του κινδύνου καταστροφών

Για αξιόπιστη εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου, η Πολιτική Προστασία βασίζεται στον αποτελεσματικό συνδυασμό τοπικών πληροφοριών με καθιερωμένα διεθνή δεδομένα αναφοράς και σενάρια. Ωστόσο, οι περισσότερες κοινότητες διαθέτουν περιορισμένη εμπειρία και πόρους για την ενσωμάτωση των διαθέσιμων τοπικών και παγκόσμιων δεδομένων, μοντέλων και εννοιών στη στρατηγική και την επιχειρησιακή λογική τους. Απαιτείται τόσο οικονομική, όσο και αναλυτική και πρακτική υποστήριξη σε περιφερειακές αρχές, κοινότητες και οργανισμούς πολιτικής προστασίας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία και εφαρμογή ενός τυποποιημένου πλαισίου και μιας εργαλειοθήκης με δεδομένα, μοντέλα και βοηθητικά προγράμματα.

Το Δίκτυο θέτει επιτακτικά το ζήτημα της εφαρμογής μεθοδολογικών και επιχειρησιακών μοντέλων προσαρμοσμένων σε τοπικό επίπεδο (δηλ. με χρήση σχετικών τοπικών δεδομένων και προσεγγίσεων), και δεσμεύεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την καλύτερη εφαρμογή προτύπων και στρατηγικών με συγκέντρωση και ανταλλαγή γνώσεων και με συντονισμένη δράση.