Σύσκεψη φορέων με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Πουσσαίο για την αντιπυρική περίοδο στις Κυκλάδες

SOS για την πυροπροστασία

- Λόγω ελάχιστων δασικών εκτάσεων και χαμηλής βλάστησης, οι νησιωτικοί δήμοι παραμένουν απροστάτευτοι - Πενιχρή η χρηματοδότηση και ελάχιστο προσωπικό στην πυροσβεστική υπηρεσία των Κυκλάδων

Ο σχεδιασμός για την προστασία των νησιών από τις πυρκαγιές τέθηκε επί τάπητος στους συμμετέχοντες φορείς στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Πουσσαίου, χθες το πρωί στη δίωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου καθώς επίσης και τα πρώτα περιστατικά πυρκαγιών σε Άνδρο, Πάρο και Σύρο, αποτέλεσαν αφορμή για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που ανέδειξε τον καταλυτικό ρόλο των δήμων στο συντονισμό των υπηρεσιών, τις τεράστιες προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας να αντεπεξέλθουν με τα πενιχρά μέσα, καθώς επίσης και την επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί ο νησιωτικός χώρος ενόψει μίας ιδιαίτερα θερμής καλοκαιρινής περιόδου.

Μειωμένα τα ποσοστά ετοιμότητας

Ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στην εν λόγω συνεδρίαση τόνισε εξ αρχής, ότι κρίνεται απαραίτητη η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιστατικά πυρκαγιών προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι αν και το ποσοστό ετοιμότητας των υπηρεσιών είναι μειωμένο κατά 10% φέτος (60%), συγκριτικά με πέρυσι (70%), ωστόσο, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή όλων των πολιτών. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, βασικός σκοπός της Πολιτικής Προστασίας, αποτελεί η πρόληψη των πυρκαγιών πριν αυτές ξεσπάσουν. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι, δόθηκαν 992 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη των αναγκών και την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο απαιτεί τη συμμετοχή των δήμων. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αναφορικά με το ρόλο των δήμων, απέστειλε έγγραφο και ζητά την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την κατάρτιση συγκεκριμένων δράσεων. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες, αξιολογείται αρνητικά το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών των δήμων στις Κυκλάδες, δεν ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο κάλεσμα. Ο γενικός γραμματέας, πριν από όλα, έδωσε έμφαση στα ζητήματα ενημέρωσης και πρόληψης που πρέπει να προωθηθούν στις τοπικές κοινωνίες ενώ επεσήμανε ότι η Περιφέρεια και ειδικότερα, ο Γιώργος Πουσσαίος είναι εξουσιοδοτημένος, λόγω της θερινής περιόδου, να προβεί στην απαγόρευση διέλευσης οχημάτων σε δασικά ευαίσθητες περιοχές των Κυκλάδων, σε συνεργασία με τη δασική και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Ενημέρωση και ενεργοποίηση των δήμων

Ιδιαίτερα αναλυτικός στην τοποθέτησή του, υπήρξε και ο αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Θανάσης Δρόσος. Ο ίδιος, δήλωσε πως πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν μέσα από στοχευμένες δράσεις, τις οποίες πρέπει να προωθήσουν οι δήμοι και όλοι οι φορείς. Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε και στις αιτίες που προκαλούν πυρκαγιές, ενώ εστίασε την κριτική του στην αμέλεια πολλών κατοίκων και επισκεπτών, στη μη έγκυρη ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας όταν γίνει αντιληπτή μία εστία αλλά και στο θέμα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων. Ο κ. Δρόσος μίλησε χαρακτηριστικά για ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ που “σιγοβράζουν” ενώ τόνισε, ότι γίνονται έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα, πρότεινε η ενημέρωση για την πρόληψη να επεκταθεί στους αγρότες, τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους καθώς παρατηρείται έντονα το φαινόμενο να καίνε εκτάσεις τους θερινούς μήνες.

Σε πρώτο πλάνο παραδοσιακοί οικισμοί και λιμάνια

Εν συνεχεία, σημείο στο οποίο δόθηκε έμφαση, ήταν η προστασία των παραδοσιακών οικισμών των νησιών. Ο Γιώργος Πουσσαίος υπογράμμισε ότι οι 86 παραδοσιακοί οικισμοί, απαιτούν εξειδικευμένα σχέδια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνδράμουν όλοι ώστε να αναπτυχθούν δίκτυα πυρόσβεσης. Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης, θίγοντας το ζήτημα των πενιχρών δυνάμεων σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού και μηχανημάτων αλλά και υπενθυμίζοντας ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά πυροσβεστικών οχημάτων και δυνάμεων σε άλλα νησιά και υπήρξε καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών όπως η καταβολή των ναύλων, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι, “Τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην επέμβαση των δυνάμεων” αφού όπως ειπώθηκε και από εκπροσώπους των δήμων Πάρου, Σίφνου και Κύθνου, πολλά νησιά μένουν με έναν ή δύο πυροσβέστες και ένα μικρό όχημα και καλούνται να αντιμετωπίσουν την “πύρινη λαίλαπα” μόνοι τους.

Ακόμη, υπογραμμίστηκε η συνεργασία με τους ραδιοερασιτέχνες ώστε να υπάρχει άμεσα ενημέρωση και συνεργασία σε ανάλογα περιστατικά ενώ, δεν παρέλειψαν οι συνομιλητές να αναφερθούν στην ανάγκη διάνοιξης δρόμων σε μικρούς οικισμούς και στην εξεύρεση λύσεων για την πυροπροστασία των λιμανιών.

Δείχνουν ως λύση τον εθελοντισμό στα κρατικά κενά

Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη, οι συμμετέχοντες εξήραν τις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι άνδρες της οποίας υπερβάλλουν εαυτό σε κάθε σημαντικό ή ασήμαντο περιστατικό. Εστιάζοντας μάλιστα, στα οικονομικά ζητήματα που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την επάνδρωσή της, επεσήμαναν ότι ως πιθανή λύση, μπορεί να ιδωθεί η εθελοντική δράση. Κλείνοντας το θέμα ο κ. Πουσσαίος, υποστήριξε ότι η κατάλληλη ενημέρωση εθελοντικών ομάδων με τη συνδρομή ειδικών της πυροσβεστικής, θα φέρει στην επιφάνεια θετικά αποτελέσματα ενώ κάλεσε τους δήμους να ενεργοποιηθούν στο έπακρο γιατί η νησιωτικότητα λογίζεται ως μειονέκτημα στο συγκεκριμένο θέμα από την κεντρική εξουσία.

Ετικέτες: