Μετατίθεται η αναστολή λειτουργίας των εφοριών σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων

Στάση αναμονής...

- Το θέμα του λουκέτου των ΔΟΥ στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου - Πώς αντιδρούν τα Δωδεκάνησα στην κατάργηση

“Γλίτωσαν” προς το παρόν το “κούρεμα” κάποιες ΔΟΥ σε νησιά των Κυκλάδων, αφού αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής της σχετικής κυβερνητικής απόφασης έως και την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Το μείζονος σημασίας ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια του Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, όπου εκδόθηκε ένα ψήφισμα, μέσω του οποίου η Τοπική Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντιδρά στην κατάργηση των ΔΟΥ στα νησιά, καθώς αυτή η απόφαση θα επιφέρει “βουνό” προβλημάτων στη διεκπεραίωση καθημερινών φορολογικών υποθέσεων.

“Ξεγλιστρούν” προς το παρόν τέσσερα νησιά

Οι εξελίξεις και στο χώρο των ΔΟΥ είναι ραγδαίες αν συνυπολογίσει κάποιος ότι το κλείσιμο νησιωτικών εφοριών συμπαρασύρει στην πρώτη γραμμή ζητήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης, απολύσεις υπαλλήλων αλλά και αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων. Η απόφαση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο “του εξορθολογισμού” των δημόσιων υπηρεσιών, είχε προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις από εργαζομένους αλλά και από την πλευρά της Α΄βάθμιας Αυτοδιοίκησης, που μεταξύ άλλων διατείνονταν πως θα αντιδράσουν “μέχρις εσχάτων” ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία οι νησιωτικές εφορίες. Θετική εξέλιξη αποδεικνύεται η ακυρωτική δίκη στο συμβούλιο της επικρατείας κατά των συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων. Κατά συνέπεια, από τη λαίλαπα γλιτώνουν - προς το παρόν - η Άνδρος, η Τήνος, η Κέα και η Μήλος από το νομό των Κυκλάδων.

Αναστολή της συγχώνευσης

Ο δήμος Τήνου, αναφορικά με την προαναφερθείσα εξέλιξη, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας, τονίζει ότι, “Η ακυρωτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά των υπουργικών αποφάσεων για τη συγχώνευση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, στην Δ.Ο.Υ. “Υποδοχής” της Σύρου, έγινε κανονικά την 6 Ιουνίου 2013 και αναμένουμε την έκδοση απόφασης. Προβάλλαμε σθεναρά και στο επίπεδο αυτό, τις μόνιμες θέσεις μας για τη νησιωτικότητα και το παντελώς άδικο και παράλογο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής, που είναι κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά επιζήμια ενώ μάλιστα έχουμε αποδεχθεί να αναλάβουμε τη στέγαση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, εξ ολοκλήρου. Ταυτόχρονα ανακοινώνουμε την διοικητική αναστολή της συγχώνευσης αυτής, μέχρι την 1-9-2013, δείγμα της έμμεσης υιοθέτησης και από το Υπουργείο των όσων υποστηρίζουμε μήνες τώρα για έναν μηχανισμό που εμφανιζόταν εξαρχής πανέτοιμος (οράτε διαβεβαιώσεις προς το Δήμαρχο Τήνου, στο Υπουργείο Οικονομικών) και αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά εντελώς ανέτοιμος”.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως στη ΔΟΥ Σύρου μεταφέρονται αρμοδιότητες εφοριών από τα νησιά της Τήνου, της Μυκόνου, της Θήρας και της Πάρου, γεγονός που απαιτεί τον απαραίτητο μηχανισμό να είναι σε λειτουργία άμεσα για να καλύπτονται οι ανάγκες.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει...

Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, στο Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, έγινε λόγος για το κλείσιμο των ΔΟΥ στα νησιά Λέρο, Πάτμο, Θάσο, Παξούς, αλλά και στην Ιθάκη, στα Κύθηρα και στη Σαλαμίνα. “Ο δήμος Τήνου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του καθώς θεωρούμε άδικη και εξοντωτική τη ληφθείσα απόφαση από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε γνώση, ούτε επαφή με το νησιωτικό χώρο και τις ιδιαιτερότητές του”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, προσθέτοντας πως, ο αγώνας δεν τελειώνει καθώς για τις εφορίες που “γλίτωσαν” στα Κυκλαδονήσια, δεν υπάρχουν καθησυχαστικά στοιχεία για το μέλλον. “Ο δήμος Τήνου, έχοντας το δίκιο με το μέρος του και τεχνοκράτες με άγνοια του τί εστί νησιωτική Ελλάδα απέναντί του, θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τελικής δικαίωσης, σε όλα τα επίπεδα”.

Αντιδρούν και παραιτούνται

Οι εργαζόμενοι των ΔΟΥ στα νησιά που αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε η υπουργική απόφαση, δεν εφησυχάζουν αλλά δηλώνουν πως θα απαντήσουν με πράξεις και όχι λόγια. “Απαιτούμε την άμεση αντίδραση της ΠΟΕ –ΔΟΥ και των Συλλόγων μας στην εκτός πραγματικότητας υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, που προδήλως περιλαμβάνει το κλείσιμο όλων των Δ.Ο.Υ. και το μοίρασμα της πίτας της φορολογικής διοίκησης στους ιδιώτες”, επισημαίνουν οι υπάλληλοι από τα νησιά της Λέρου, της Πάτμου, του Αγαθονησίου και των Λειψών, προσθέτοντας πως, θα συμμετέχουν “μαζικά και αποφασιστικά στη 48ωρη απεργία της 27ης και 28ης Ιουνίου. Στον ίδιο αγώνα, συμπαραστέκονται και οι αιρετοί των ανωτέρω δήμων, οι οποίοι σημειώνουν πως αν δεν ανακληθεί η απόφαση του “λουκέτου” θα παραιτηθούν. “Από Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 ο Δήμος Πάτμου κλείνει επ' αορίστου και εάν εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου σύσσωμο θα παραιτηθεί”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αιρετοί, εκδηλώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις τους.

Ετικέτες: