Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου & Πάρου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας

Εκδήλωση αφιερωμένη στην κοινωνική οικονομία διοργανώνει σήμερα στις 20:00 στην πλατεία της Παροικιάς Πάρου η τοπική πολιτική κίνηση Νάξου, Πάρου & Μικρών Κυκλάδων των Οικολόγων Πρασίνων. Η εκδήλωση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων Πάρου, το οποίο αποτελείται από εισηγήσεις, αλλά και κινηματογραφικές προβολές.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος περιλαμβάνεται συζήτηση με θέμα: “Τοπικές ποικιλίες, τοπικά προϊόντα και Κοινωνική Οικονομία” με εισηγήσεις τόσο της Χριστίνας Ευθυμιάτου, μέλους του Οικολογικού Ανέμου Νοτίου Αιγαίου και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης-ΚοινΣΕπ “Ο Μίτος της Αριάδνης” που συστήθηκε πρόσφατα στη Νάξο, όσο και του Δημήτρη Μιχαηλίδη, δημοσιογράφου–Αγρονέα και εκπρόσωπου της ΚοινΣΕπ Ειδικών Ειδών Διατροφής.

“Κοινωνική Οικονομία – μια εναλλακτική λύση”

Στο δεύτερο μέρος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Κοινωνική Οικονομία –μια εναλλακτική λύση” της Σοφίας Παπαχρήστου. Η ταινία -νοερό ταξίδι 30 ημερών σε σαράντα ευρωπαϊκές τοποθεσίες και με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών- γυρίστηκε με την υποστήριξη του γερμανικού πράσινου Ινστιτούτου Heinrich Boell και του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

Η κ. Παπαχρήστου και ο Κ. Παπαναστασάτος παρουσιάζουν παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας από 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα, μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά.

Προοπτικές άνθισης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Εν καιρώ κρίσης στην Ελλάδα συζητείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Την εμπειρία τους από την προσπάθεια λειτουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα περιγράψουν η Χ. Ευθυμιάτου και ο Δ. Μιχαηλίδης. Επισημαίνεται πως η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό που εξυπηρετούν οι Κοιν.Σ.Επ. διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: ΚοινΣΕπ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΚοινΣΕπ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ και ΚοινΣΕπ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους – εταίρου, σε ΚοινΣΕπ, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις, όσοι όμως δουλέψουν θα ασφαλισθούν κανονικά. Υπογραμμίζεται δε, ότι μία ΚοινΣΕπ δεν διανέμει κέρδη. Τα τυχόν κέρδη της πηγαίνουν κατά 5% για την δημιουργία αποθεματικού, μπορούν να δοθούν μέχρι 35% στους εργαζόμενους, οι οποίοι εισπράττουν τις προβλεπόμενες βασικές αμοιβές, και τουλάχιστον 60% διατίθεται για τις δραστηριότητες της ΚοινΣΕπ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.