Με θετικό πρόσημο έκλεισε η 5η συνεδρίαση τηςωΕπιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013

Κοινά ζητούμενα

Με κύρια αιτήματα η διαχείριση των πόρων τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 να γίνεται από τις αιρετές Περιφέρειες σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, όπως επίσης τα νέα προγράμματα να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Περιφέρειες Κρήτης που έχει και την προεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης για το 2013, αλλά και Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αφού ως γνωστόν το Επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχειρίζεται και από τις τρεις συγκεκριμένες γεωγραφικές ενότητες.

Και οι τρεις “εταίροι” διαπίστωσαν τη σημαντική πρόοδος του προγράμματος με την απορρόφηση να φτάνει στο 62%.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Αντώνης Βουτσίνος, καθώς επίσης και οι Αντιπεριφερειάρχες, Τζώρτζης Μακρυωνίτης και Φώτης Χατζηδιάκος.

Ξεπέρασε το ΕΣΠΑ

Ένα από τα σημαντικά ζητούμενα της 5ης συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, είναι το θετικότατο πρόσημο του Προγράμματος το οποίο “τρέχει” με απορροφητικότητα που φθάνει το 62,3%, ξεπερνώντας αισθητά το μέσο όρο του ΕΣΠΑ, το οποίο φθάνει σε ποσοστό το 55%.

Για την δική μας Περιφέρεια, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η απορρόφηση στους Άξονες του Προγράμματος που αφορούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Επισημάνθηκε όμως η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας όλων των φορέων που εμπλέκονται με στόχο την προετοιμασία του κλεισίματός του.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης ενέκρινε την πρόταση αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και ενημερώθηκε για την κάλυψη των οικονομικών στόχων έως το τέλος του 2013.

Τέλος, παρουσιάστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η πρόοδος του σχεδιασμού προετοιμασίας για την νέα Προγραμματική Περίοδο.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

“Δώστε μας τη διαχείριση”

Εκτός όμως από τα αριθμητικά στοιχεία για την πρόοδο του Προγράμματος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις και των τριών “εταίρων”, των Περιφερειαρχών δηλαδή Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να διαχειρίζονται μαζί με τους Δήμους, τα κονδύλια που αφορούν το Πρόγραμμα, ενώ εστίασαν και στο γραφειοκρατικό κράτος των Αθηνών.

Στην τοποθέτηση του ο Γιάννης Μαχαιρίσης επισήμανε τα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση της γραφειοκρατίας μέσω των νέων διοικητικών πράξεων και των πρόσθετων μηχανισμών ελέγχου και εγκρίσεων (διοικητικών και οικονομικών).

Ζήτησε το νέο ΕΣΠΑ να είναι πολυτομεακό και πολυταμειακό και διαρθρωμένο σε 13 περιφερειακά προγράμματα. “Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι η επόμενη Προγραμματική Περίοδος να περάσει εξ ολοκλήρου στην διαχείριση των Περιφερειών. Η επόμενη Προγραμματική Περίοδος θα πρέπει να είναι καθαρά Περιφερειακή, τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά, και τη διαχείριση τους να έχουν οι ίδιες οι Περιφέρειες. Οι 3 Περιφέρειες, Κρήτης, Βορείου, Νοτίου Αιγαίου, είμαστε οι στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας με τον τουρισμό και την γεωργία μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαιρίδης.

Στο θέμα της γραφειοκρατίας στάθηκαν και οι άλλοι δύο Περιφερειάρχες, Σταύρος Αρναουτάκης και Θανάσης Γιακουλής, οι οποίοι ζήτησαν από την κυβέρνηση κατά την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου να παταχθεί η «Αθηνοκεντρική», όπως χαρακτηριστικά είπαν, γραφειοκρατία που καθυστερεί την εκτέλεση των έργων με αποτέλεσμα την απώλεια Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Επίσης, οι τρεις Περιφερειάρχες σε κοινό μέτωπο με τους παριστάμενους Δημάρχους της Κρήτης του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου ζήτησαν από την κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον α' και β' βαθμό της Αυτοδιοίκησης εκχωρώντας περισσότερες αρμοδιότητες αναφορικά με την εκτέλεση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στοιχεία υλοποίησης του Προγράμματος

Το ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, έχει με συνολικό προϋπολογισμό 1,14 δις ευρώ και κατανέμεται κατά Περιφέρεια ως εξής:
- 497,6 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης
- 362,4 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
- 280 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της 5ης συνεδρίασης, έχει επιτευχθεί μέχρι τέλος Αυγούστου 2013, συνολικά και για τις τρεις Περιφέρειες, εντάξεις έργων προϋπολογισμού 1,9 δις ευρώ, δημιουργώντας συνολική υπερδέσμευση της τάξης του 65,6%.
- Οι Νομικές Δεσμεύσεις προϋπολογισμού 1,2 δις, καλύπτοντας το 1,05% των συνολικών δεσμεύσεων του Προγράμματος
-Οι πληρωμές του ποσού 710 εκατ. Ευρώ, ανεβάζουν το ποσοστό απορρόφησης στο 62,3 % , ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από το Μ.Ο. του συνόλου του ΕΣΠΑ, το οποίο την ίδια χρονική περίοδο έφθανε το 55%.
-Η πρόοδος του προγράμματος, από την προηγούμενη επιτροπή της Ρόδου, μέχρι 31 Αυγούστου 2013, δηλαδή τους τελευταίους 10 μήνες ,αφορά σε εντάξεις έργων 220 εκατ. ευρώ, υπογραφή συμβάσεων 200 εκατ. ευρώ και πληρωμές 210 εκατ. ευρώπου αύξησαν το ποσοστό απορρόφησης κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες.