Παρέμβαση στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών για τα “απαράδεκτα σενάρια κατάργησης των ΔΕΥΑ”

Έπεται ο αφανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Για “αφανισμό” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περίπτωση που καταργηθούν κι άλλες δημοτικές επιχειρήσεις κάνει λόγο το τοπικό παράρτημα Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, μετά από τα σενάρια για πιθανή κατάργηση των ΔΕΥΑ.

Ο Γιάννης Δεκαβάλλας, εκπροσωπώντας τα νησιά των Κυκλάδων ως αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και επικαλούμενος την πρόσφατη αρθρογραφία, καλεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών, να διαψεύσουν “”απαράδεκτα σενάρια κατάργησης ΔΕΥΑ”.

Έργο στις τοπικές κοινωνίες

Οι ΔΕΥΑ, που λειτουργούν σταθερά “εδώ και 35 χρόνια περίπου με μεγάλη επιτυχία, ειδικότερα στο νησιωτικό χώρο, όπου η έλλειψη υδάτινων πόρων, οδήγησε στην κατασκευή μονάδων εργοστασίων αφαλάτωσης, λιμνοδεξαμενών, κλπ.” παράγουν έργο που “μέσω και του εξειδικευμένου προσωπικού τους, ήταν και είναι καθοριστικό”.

“Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να είναι αναληθείς, διότι περαιτέρω κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και λοιπών υπηρεσιών των δήμων οδηγεί στο στραγγαλισμό και τον αφανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, ενώ αναφέρεται ότι “οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης είναι αυτοδιοικούμενες επιχειρήσεις κοινωφελούς σκοπού, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν τον επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ” αφού τα λειτουργικά έξοδά τους και τα έξοδα κατασκευής έργων, καλύπτονται “από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες”.

Επισημαίνεται δε, ότι “οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υλοποιήσει και συνεχίζουν να υλοποιούν σημαντικότατα έργα επένδυσης στον τομέα του περιβάλλοντος και της ύδρευσης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρηματοδοτικά κεφάλαια κύρια προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Γιάννης Δεκαβάλλας, αιτείται από τους αρμόδιους υπουργούς “να διαψεύσουν αυτά τα σενάρια” και “να στηρίξουν ακόμη περισσότερο την λειτουργία των ΔΕΥΑ, διότι το έργο που προσφέρουν είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο για τις τοπικές μας κοινωνίες”.