Απολογισμός για την τουριστική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την Ελευθερία Φτακλάκη

“Στόχος η ανάδειξη των νησιών”

Θετικό πρόσημο έβαλε η αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπεύθυνη για θέματα Τουρισμού, Ελευθερία Φτακλάκη, όσον αφορά στον απολογισμό του έτους 2013 σε επίπεδο τουριστικών δράσεων που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφερειακής Αρχής.

Η κ. Φτακλάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη τόνισε ότι κύριος στόχος είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων marketing προκειμένου να επιτευχθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η προβολή και η ανάδειξη των νησιών των ενοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Η αντιπεριφερειάρχης έδωσε έμφαση στη διαβούλευση που υπήρξε ανάμεσα σε δήμους και φορείς του κάθε νησιού με το αρμόδιο τμήμα Τουρισμού ώστε να εξετασθούν οι ανάγκες τους ξεχωριστά αλλά και στο γεγονός πως “πείσθηκε” το αρμόδιο υπουργείο, πως πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι μόνον κεντρικός σχεδιασμός.

Σημειώνεται ότι, στο πάνελ των ομιλητών ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της τουριστικής επιτροπής, Λάζαρος Θεόφιλος, ο οποίος εξήρε την εργατικότητα και τις προσπάθειες των υπαλλήλων που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.

Αναφέρεται επίσης, πως το δήμο Σύρου – Ερμούπολης εκπροσώπησε η υπάλληλος, Δήμητρα Βουτσαρά.

Αυξημένα ποσοστά απορροφητικότητας

Σημείο στο οποίο εστίασε ιδιαίτερα η αντιπεριφερειάρχης στον απολογισμό της, υπήρξε ο μεγάλος βαθμός απορροφητικότητας χρημάτων από το ΕΣΠΑ, που πέτυχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ειδικότερα, η ίδια σημείωσε ότι σκοπός υπήρξε και παραμένει “να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αδιάθετο”, εξηγώντας ότι από το 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για δράσεις, το 71% εξ αυτών προήλθαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το 29% ήταν από ίδιους πόρους.

“Αξιοποιήσαμε τους διατιθέμενους πόρους του ΕΣΠΑ στο έπακρο και χρησιμοποιήσαμε και ίδιους πόρους για να προβάλλουμε και να στηρίξουμε τις δράσεις σε όλα τα νησιά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι για το προσφορότερο αποτέλεσμα των δράσεων και τη βέλτιστη προβολή των νησιών συνολικά της Περιφέρειας, αναπτύχθηκε διάλογος και συνεργασία με φορείς και δήμους προκειμένου να καταστεί σαφής η στρατηγική και να συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο συνεργασίας στο πεδίο τουρισμού.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε, ότι σε ανάλογη ερώτηση που τέθηκε στην ίδια, τόνισε ότι κάθε ενέργεια απαιτεί τη συμμετοχή όλων και την ύπαρξη ισχυρών υποδομών στα νησιά, γεγονός που πρέπει να απασχολήσει έντονα την Αυτοδιοίκηση.

Προβολή, εκθέσεις και αξιοποίηση εργαλείων

Όσον αφορά στην προβολή των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, η αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε αρχικά δύο βίντεο που έχουν συμπεριληφθεί στη γενικότερη διαφημιστική καμπάνια. Το πρώτο που αφορά στην προβολή των νησιών και διαρκεί σχεδόν τέσσερα λεπτά και το δεύτερο που σχετίζεται με τη δράση “Κέρασμα του Αιγαίου” και προβάλλει τις εκλεκτές νοστιμιές και τα τοπικά προϊόντα κάθε νησιού. Αξιόλογη, σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ήταν και η πορεία της δράσης “Κουζίνα του Αιγαίου” που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Ταυτόχρονα παρουσίασε και ένα λεύκωμα μεταφρασμένο στα αγγλικά, 204 σελίδων που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στίχους από ποιήματα Ελλήνων ποιητών.

Στις προσπάθειες προβολής των νησιών, εντάσσονται και οι αποστολές – συμμετοχές αντιπροσώπων της Περιφέρειας και των δήμων, σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις. Συνολικά αυτές ανέρχονται σε 13, στις οποίες οι δημοτικές Αρχές είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν, με έξοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, η Περιφέρεια παρουσιάστηκε σε 16 συνέδρια, συνδιοργάνωσε και έδωσε το “παρών” σε 36 πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ενώ προχώρησε και σε 26 καταχωρήσεις με στόχο την προβολή. Υπογράμμισε ιδιαίτερα πως, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και press trips κυρίως στα Κυκλαδονήσια, ενώ μείζονος σημασίας αποτελούν και οι επαφές με αγορές που υφίσταται συνεργασία καθώς και με νέες αγορές αναπτυσσόμενες.

Η ίδια, πρόσθεσε ότι συνολικά για τα νησιά έγινε καλή δουλειά, επισημαίνοντας ωστόσο πως, η Σύρος απαιτεί ενισχυτικές ενέργειες άμεσα, προκειμένου να ανακάμψει τουριστικά. Ενέργειες στις οποίες η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός.

Τον Ιανουάριο το επίσημο portal

Πεδίο στο οποίο καταγράφονται μάλιστα άξιες λόγου ενέργειες είναι και η προβολή των νησιών, μέσω της αξιοποίησης των διαδικτυακών εργαλείων. Η Ελευθερία Φτακλάκη γνωστοποίησε ότι το επίσημο portal της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “βγαίνει στον αέρα” τον Ιανουάριο και πρόκειται να είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και χρηστικά στην Ευρώπη, το οποίο ολοκληρώνεται με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Κρήτης, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών για τον κάθε προορισμό που επιθυμούν.

Αναφορά έκανε και στην ηλεκτρονική σελίδα aegean2020, η οποία συνδράμει στη διαβούλευση που πραγματοποιεί η Περιφέρεια με τους φορείς για ζητήματα Τουρισμού, παρέχοντάς τους το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί και η διανομή έντυπου υλικού που διαφημίζει τα νησιά των δύο νομών και προωθήθηκε από την επιτροπή τουρισμού.

Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού

Επιπρόσθετα, με στόχο τη βελτίωση των ενεργειών προώθησης των νησιών έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού με την επίσκεψη στις 5 Φεβρουαρίου, του διευθυντή βιώσιμης ανάπτυξης τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Luigi Cabrini.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε η κ. Φτακλάκη, αντικείμενο λειτουργίας του, αποτελεί η επιστημονική παρακολούθηση των τουριστικών δεδομένων και στοιχείων. Δηλαδή μεταξύ άλλων, η καταγραφή σημαντικών τουριστικών πόρων και δραστηριοτήτων ανά νησί καθώς και η αξιολόγηση των τουριστικών εξελίξεων με άξονα τη συλλογιστική, πώς μπορεί να βελτιωθεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν των νησιών.

Ένταξη Κυκλάδων στο Interreg

Ανάμεσα σε όσα ανάφερε η αντιπεριφερειάρχης, συμπεριέλαβε και την ένταξη των Κυκλάδων στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013, στο οποίο από το σύνολο των Περιφερειών πανελλαδικά, κέρδισε τη συμμετοχή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία κατέθεσε τρεις προτάσεις, εκ των οποίων οι δύο (Gastronomy Net και ΑΚΤΗ) είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γαστρονομικού τουρισμού και ανάδειξης της παραδοσιακής κουζίνας.

Θεσμικά εμπόδια στην απασχόληση

Στο πλαίσιο του απολογισμού υπήρξε μνεία και σε πεδία που παρατηρήθηκαν αδυναμίες. Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι και η απασχόληση. Πεδίο για το οποίο η κ. Φτακλάκη σημείωσε ότι “σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της απασχόλησης αλλά δυστυχώς μας δένει το θεσμικό πλαίσιο, καθώς δεν έχουμε πάρα πολλές αρμοδιότητες”. Όσον αφορά στο σχεδιασμό της πρότασης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία ασχολήθηκε με το πρόγραμμα δράσεων κοινωφελούς εργασίας που περιλαμβάνει 11 προτεινόμενα προγράμματα. Από το σύνολο των προγραμμάτων εγκρίθηκαν οι 557 θέσεις εκ των οποίων προκηρύχθηκαν οι 183 εξ αυτών.

Η κ. Φτακλάκη, σημείωσε εν κατακλείδι, πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας σε θέματα απασχόλησης είναι η ενδυνάμωση της ποιοτικής απασχόλησης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.