Ο Χ. Κόκκινος για την πορεία του ΕΣΠΑ και του ΣΕΣ

"Λογιστικά τρικ"

Σε συντονισμένη προσπάθεια, με σκοπό να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ο κ. Κόκκινος μετά από συνάντηση που είχε με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής, Αντώνη Βουτσίνο, τονίζει ότι βρίσκεται σε “νηπιακό” στάδιο η νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ενώ έκανε και λόγο για λογιστικά “τρικ” όσον αφορά το ΕΣΠΑ και τα στοιχεία απορρόφησης.

Τέλος, κάλεσε την περιφερειακή αρχή να περάσει στην απένταξη έργων που έρχονται από παλιά και δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και άλλων έργων που ειδικά οι Δήμοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν προχωρούν.

“Η εποχή των επικοινωνιακών τεχνασμάτων έχει περάσει”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Κόκκινος συνοδευόμενος από τους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού “Νέα εποχή για τα νησιά μας”, κ.κ. Παπαμανώλη και Δαδάο συναντήθηκε στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.) Νοτίου Αιγαίου με τον προϊστάμενο, Αντώνη Βουτσίνο προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2015, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το συμπέρασμα από τη συνάντηση εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο είναι ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια και επιτάχυνση των ρυθμών από τους φορείς υλοποίησης των έργων, προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ προς όφελος των κατοίκων των νησιών.

Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα προϋπολογισμού 280.000.000 ευρώ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα πρέπει στο σύνολό του να αξιοποιηθεί χωρίς λογιστικά “τρικ” και χωρίς μεταφορές έργων του παρελθόντος που πραγματοποιήθηκαν με εθνικούς πόρους. “Είναι απαραίτητο να πέσει “ζεστό χρήμα” στην αγορά και να υπάρξουν πραγματικές αναπτυξιακές δράσεις”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες ώστε να απενταχτούν έργα που “χωλαίνουν” και δεσμεύουν πολύτιμους οικονομικούς πόρους τους ΕΣΠΑ και αυτοί να διατεθούν σε ώριμα έργα που θα υλοποιηθούν άμεσα.

“Σε “νηπιακό” στάδιο”

Ο κ. Κόκκινος ενημερώθηκε από τον κ. Βουτσίνο και για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, όπου σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται σε “νηπιακό” στάδιο. “Το εθνικό πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια ούτε το νέο περιφερειακό πρόγραμμα για τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Δυστυχώς παρατηρούνται αργοί ρυθμοί και στην υλοποίηση μελετών και στην “ωρίμανση” νέων έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών, οργάνωση και συντονισμένη δουλειά. Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρημάτων και ειδικά των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων είναι μονόδρομος. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει τους κατοίκους των νησιών μας από την πρόσβαση στην ανάπτυξη. Η εποχή των επικοινωνιακών τεχνασμάτων και της επιδερμικής προσέγγισης των προβλημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί”, δηλώνει ο Χααράλαμπος Κόκκινος.

Με το βλέμμα στον απολογισμό

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή το πρωί, ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής.

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο, μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης θα κάνει τον ετήσιο απολογισμό της περιφερειακής αρχής, παρόντων των περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων.

Στον απολογισμό θα δοθούν στοιχεία τόσο για τα έργα, όσο και για τις υπόλοιπες δράσεις των χωρικών, αλλά και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών.

Ετικέτες: