"Καλή σοδειά και καλό ποιοτικό λάδι"

Με την επίσημη έναρξη της ελαιουργικής περιόδου ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλεβάρης βρέθηκε σε ελαιουργεία της Ρόδου, όπου και παρακολούθησε την παραγωγική διαδικασία.

Δοκίμασε το πρώτο φετινό ελαιόλαδο και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το λάδι που παράγεται στο Νότιο Αιγαίο είναι ένα από τα καλύτερα διεθνώς και αυτό πρέπει να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της τοπικής παραγωγής». Εξέτασε τις εγκαταστάσεις αρκετών μονάδων καθώς και την διαχείριση του υποπροϊόντος μετά την μετατροπή τριφασικών ελαιουργείων σε διφασικά. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με υπεύθυνους και ιδιοκτήτες ελαιουργείων αλλά και με παραγωγούς.

Επαίνεσε όσους ελαιοτριβείς επέδειξαν επιμέλεια και προσκόμισαν δικαιολογητικά για τον φάκελο αδειοδότησής τους και όσους επένδυσαν σε εγκαταστάσεις και υποδομές. Άκουσε με ενδιαφέρον τους μικρούς παραγωγούς οι οποίοι παράγουν λάδι κυρίως για το νοικοκυριό τους και για οικογενειακή κατανάλωση και πωλούν λάδι μόνο όταν υπάρχει πλεόνασμα, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών στα νησιά μας. Αρκετοί εξέφρασαν την επιθυμία να αρχίζει νωρίτερα η λειτουργία των ελαιοτριβείων διότι πιστεύουν ότι αυτό σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες θα διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Φλεβάρης ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί προς την Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα και θα εξεταστεί από το αρμόδιο Τμήμα Γεωργίας καθώς η προθεσμία προκύπτει από επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την ιδανική περίοδο καταπολέμησης του δάκου και των δράσεων δακοκτονίας. Σημείωσε ότι οι καιρικές συνθήκες στα νησιά μας και η μεγάλη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με την μή πιθανή περίπτωση πρόωρου παγετού θα διευκολύνει τους αγρότες και όσους παράγουν λάδι να ολοκληρώσουν την εσοδεία εγκαίρως και ως το τέλος του έτους το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει μετατραπεί σε αγνό αιγαιοπελαγίτικο ελαιόλαδο. Τέλος ευχήθηκε σε όλους όσους μετέχουν στην παραγωγή «καλή σοδειά και καλό ποιοτικό λάδι».