Διαδοχικές συναντήσεις με φορείς στην Κω για τον Γ. Χατζημάρκο

Τριήμερη επίσκεψη στην Κω πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος κατά την οποία συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και επισκέφθηκε τα έργα πολιτισμού και παιδείας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο νησί.

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου ο κ. Χατζημάρκος, συνοδεία του Επάρχου Κω κ. Γιώργου Χαλκιδιού και των περιφερειακών Συμβούλων Κω κ.κ. Ευριδίκη Νάκη, Νίκου Τσακίρη και Δημήτρη Χαματζόγλου, επισκέφθηκε τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κω κ. Ναθαναήλ ο οποίος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τις δράσεις που υλοποιεί η Μητρόπολη και την μεγάλη προσπάθεια που κάνει να σταθεί δίπλα στην κοινωνία του νησιού στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, με την καθημερινή σίτιση των 350 δεινοπαθούντων. Ο κ. Ναθαναήλ ζήτησε την βοήθεια του κ. Χατζημάρκου όσον αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Μητρόπολης οι οποίες φιλοξενούν τα παιδιά των αποδήμων Κώων. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως θα βρίσκεται στο πλευρό της Μητρόπολης

Στη συνέχεια ο κ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα Κω ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ίδρυμα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων λόγω του δυσανάλογα μικρού χώρου σε σχέση με τον αριθμό κρατουμένων. Ο κ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε τον Διοικητή του Ιδρύματος πως η Περιφέρεια θα τους παραχωρήσει κοντέινερ για αποθηκευτική χρήση ιματισμού ώστε να εξοικονομηθεί χώρος και πως είναι έτοιμη να παρέμβει στο Υπουργείο όποτε αυτό της ζητηθεί από το Σωφρονιστικό ίδρυμα για τα θέματα που το απασχολούν.

Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω στο οποίο η Περιφέρεια έχει αναλάβει την υλοποίηση οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης και την δημιουργία νέας έκθεσης με την επέκταση του παλιού χώρου έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014 και τέλος επισκέφθηκε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κω που ανακατασκευάζεται με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να δει σε άμεση προτεραιότητα το θέμα της μεταφοράς των μαθητών που φοιτούσαν στο 7ο σχολείο, προς και από το Πλατάνι όπου παρακολουθούν τώρα μαθήματα.

Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Χατζημάρκος παρίστατο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κω και στην ομιλία του αναφέρθηκε για την μεγάλη πρόκληση τουρισμού και πολιτισμού ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να φέρει πολύ μεγάλα αποτελέσματα στην τουριστική κίνηση των νησιών μας, που διαθέτουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η Κως ως το δεύτερο σε έκταση αλλά και κλίνες νησί της Περιφέρειας μπορεί να προσελκύσει σημαντικό αριθμό τουριστών οι οποίοι θα το επιλέξουν ως ¨πολιτιστικό¨ προορισμό. Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως η νέα τουριστική στρατηγική της Περιφέρειας βασίζεται στην μοναδικότητα κάθε νησιού και στην ανάδειξή της γεγονός που σημαίνει αυτομάτως προβολή της ταυτότητάς του, του ονόματός του, της πολιτιστικής του παράδοσης, της κληρονομιάς του. Τέλος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε και στην δημιουργία υδατοδρομίων από πλευράς Περιφέρειας και παρουσίασε στο σώμα τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του στο νησί μέσα από τη σύνδεση του με άλλα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Την Τετάρτη το πρωί επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση στο Δημαρχείο Κω όπου ο Δήμαρχος όπου συζητήθηκε το ζήτημα του καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων και της επαναλειτουργία της Casa Romana. O Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Δήμαρχο Κω πως σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής από μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού των εξόδων έγκαιρου καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, πριν δηλαδή την έναρξη της τουριστικής περιόδου, το κόστος θα το αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειάρχης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο έργο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων ύστερα από αίτημα του εμπορικού κόσμου του νησιού, και να παραδοθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τέλος και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να πιέσουν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού για να λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς το νησί από το 2011 είναι χωρίς επισκέψιμο μουσείο. Σημειώνεται πως οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο ολοκληρώνονται εντός των επομένων δεκαπέντε ημερών.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση, βρέθηκε και το φλέγον ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά, τον καταυλισμό των οποίων επισκέφθηκε ο κ. Χατζημάρκος αμέσως μετά τη συζήτηση με τον κ. Κυρίτση, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναμένει από τον Δήμο Κω να χωροθετήσει άμεσα και πριν το τέλος του χρόνου την μετεγκατάστασή τους καθώς αυτή αποτελεί αιρεσιμότητα για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο από πλευράς Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

Τέλος ο κ. Χατζημάρκος ξεναγήθηκε στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω από το μέλος της Διοίκησης κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, όπου και ενημερώθηκε για την ιστορία του ιδρύματος, τη νομική του μορφή και τα σχέδια ανάπτυξής του.