Σύσκεψη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παύση λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ

“Καυτή πατάτα” για τις τοπικές κοινωνίες οι ΧΑΔΑ

Βουλευτές, Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Δήμαρχοι Κυκλάδων, περιφερειακοί σύμβουλοι παρόντες στη συνάντηση

Ο φάκελος των υφιστάμενων ΧΑΔΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου καθώς και της παύσης λειτουργίας και αποκατάστασής τους, άνοιξε στη σύσκεψη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα και στην οποία παρευρέθησαν κοινοβουλευτικοί και αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Ενόψει των υπέρογκων προστίμων που αναμένεται να επιβληθούν τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους στις νησιωτικές κοινωνίες και τους Δήμους που “διατηρούν” - ενεργούς και μη - ΧΑΔΑ, φαίνεται να στενεύει ακόμη περισσότερο το χρονικό περιθώριο για τους αρμόδιους της Αυτοδιοίκησης που καλούνται εκπονήσουν σχέδια αποκατάστασης έως και το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της μεταφοράς απορριμμάτων από νησιά που διαθέτουν ΧΑΔΑ, σε νησιά που διαθέτουν ΧΥΤΑ (με το σκεπτικό να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων), “πρόταση” που προέρχεται από την προηγούμενη κυβερνητική πλευρά, αναφορικά με την οποία ωστόσο, δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, στην οποία παρέστησαν οι βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και από τις δύο ενότητες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Δημήτρη Σκιαδά, καθώς και οι δήμαρχοι Νάξου, Σύρου και Λέρου κ.κ. Μανώλης Μαργαρίτης, Γιώργος Μαραγκός και Μιχάλης Κόλλιας. Τον Δήμαρχο Κω εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος, Δαυίδ Γερασκλής ενώ επισημαίνεται πως, την συνάντηση παρακολουθούσε και η περιφερειακή σύμβουλος της “Νησιωτικής Ανατροπής”, Άννα Μαυρουδή.

“Κληρονομιά” 43 ΧΑΔΑ στο Ν. Αιγαίο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η αντιμετώπιση του προβλήματος των 43 σε σύνολο ΧΑΔΑ – ενεργών και μη – της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν τις νησιωτικές κοινωνίες με τα πλείστα προβλήματα που αναδεικνύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ΧΑΔΑ σε πανελλαδικό επίπεδο μάλιστα, ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί, ότι το “καυτό” πρόβλημα εστιάζεται τόσο σε Κυκλάδες όσο και σε Δωδεκάνησα, δεδομένου ότι υπάρχουν 17 ενεργοί και 26 ανενεργοί ΧΑΔΑ.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, από την πλευρά του Υπουργείου ζητήθηκε προς το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την ΠΕΔ, να προσκομίσει σχέδιο τελικής αποκατάστασής τους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Σοβαρά ζητήματα από τον Γ. Χατζημάρκο

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, έθεσε ως ζητήματα προς ανάπτυξη την κατεύθυνση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) που πρέπει να εκπονήσει η Περιφέρεια, καθώς επίσης και την πηγή χρηματοδότησης όλων των έργων που απαιτούνται για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων σε όλους τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου και την διευκρίνιση για τις διαδικασίες θαλάσσιας μεταφοράς των απορριμμάτων στο μεταβατικό στάδιο. Επιπλέον, προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο κ. Χατζημάρκος εξέθεσε το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, γνωστοποιώντας του, ταυτόχρονα και την πρόσφατη απόφαση που έλαβε το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίαση στη Σύρο σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό.

Ν. Συρμαλένιος: Δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι νησιών με τεράστια προβλήματα

Τη θέση του εξέθεσε και ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα, Νίκος Συρμαλένιος, τονίζοντας πως, “Η συνάντηση αφορούσε στο θέμα των ΧΑΔΑ ενόψει και των προστίμων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε τα πρόστιμα πρόκειται να επιβληθούν τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Τέθηκε το θέμα της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία υπεγράφη δύο ημέρες πριν τις εκλογές, στις 23 Ιανουαρίου του 2015, στην οποία αναφέρεται η δημιουργία κάποιων μονάδων κομποστοποίησης και ανακύκλωσης στα νησιά και μετά, η μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν έχουν ΧΥΤΑ σε νησιά που διαθέτουν”. Ο βουλευτής, πρόσθεσε δε, πως, αν και το θέμα ήταν ιδιαίτερα σοβαρό και θα έπρεπε να έχουν κληθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Δήμαρχοι ώστε να παραστούν από το σύνολο των νησιών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε”.

“Δεν κλήθηκαν όλα τα νησιά από τις Κυκλάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και είναι κάτι που επεσήμανα, όπως για παράδειγμα η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος παρόλο που το τελευταίο νησί έχει τυπικά ΧΥΤΑ με τα γνωστά προβλήματα”. Με αφορμή τη διαλογική συζήτηση που αναπτύχθηκε, ο Νίκος Συρμαλένιος, ανέφερε ότι, “ειπώθηκε πως θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση από το σύνολο των φορέων των νησιών για να ξεκινήσει το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, θέση που διατύπωσε και ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνης. Πέραν αυτών, εξήγησε ότι, “Υπήρξε κριτική και για το θέμα του ΠΕΣΔΑ και τη μη εφαρμογή του, ενώ τέθηκαν θέματα για την υποστελέχωση των Δήμων και της Περιφέρειας που δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης με υποστελεχωμένες υπηρεσίες”.

Αντ. Συρίγος: Συνείδηση... η παραγωγή μηδενικών αποβλήτων

Μία σημαντική πτυχή του θέματος που σχετίζεται με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανέδειξε μέσα από τις δηλώσεις του, ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα, Αντώνης Συρίγος, εξηγώντας πως, πέραν των ενεργειών που πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης αυτών, υπάρχει και το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο οφείλουν να συμπεριφέρονται οι πολίτες. “Υπήρξε ένας γενικός προβληματισμός για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ετέθησαν πολλά ζητήματα πρακτικά, ουσιαστικά και σοβαρά και υπήρξαν κάποιες προτάσεις.

Αυτό που κατά την άποψή μου έχει αξία είναι ότι πρέπει να πρυτανεύει η σκέψη να έχουμε ως στόχο την παραγωγή μηδενικών αποβλήτων. Δηλαδή η κάθε κοινωνία να αντιληφθεί με ποιόν τρόπο πρέπει να περιορίσει το πρόβλημα καθώς, από ένα σημείο και μετά, η λύση προϋποθέτει τη συμμετοχή του κόσμου και την ευαισθητοποίησή του σχετικά με το περιεχόμενο του προβλήματος. Το θέμα δεν σταματά στον κάδο απορριμμάτων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετά ακολουθεί μία διαδικασία που αφορά στη διαχείριση” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ακολούθως, πως, “Η θέση περί παραγωγής μηδενικών αποβλήτων προϋποθέτει καλλιέργεια, παιδεία και συμμετοχή των πολιτών και είναι μία θέση που πρέπει να διαδοθεί στους πολίτες και να αποκτηθεί σαν συνείδηση από όλους μας. Όλοι οφείλουμε να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι πρέπει να λειτουργούμε κατ΄ οικονομία”.

Α. Μαυρουδή: Καμία λύση με τη μεταφορά των απορριμάτων

Τη θέση της στη σύσκεψη για το σοβαρό ζήτημα κατέθεσε και η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης “Νησιωτική Ανατροπή”, Άννα Μαυρουδή, η οποία μίλησε στην εφημερίδα, στηλιτεύοντας αρχικά τις πολιτικές συμπεριφορές που οδήγησαν και τις νησιώτικες κοινωνίες στο σημερινό πρόβλημα. “Η αδράνεια και η αμέλεια των προηγούμενων αυτοδιοικητικών και κυβερνητικών καταστάσεων, μας έχει φέρει στο και πέντε. Είναι γνωστά τα εκατομμύρια ευρώ των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τους ΧΑΔΑ. Εν τούτοις, οι λύσεις που προκρίνονται και αφορούν στη σκέψη “η λύση να μην είναι δίπλα στο σπίτι μου και όπου αλλού θέλει ας είναι”, δεν βοηθούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση, να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για την ολοκληρωμένη διαχείριση σε γενικό επίπεδο, αλλά και να εμπεδώσουν οι πολίτες το θέμα, πως τα απορρίμματα μπορούν να αποφέρουν έσοδα στους Δήμους”. Ασκώντας κριτική στην απόφαση της Αποκεντρωμένης για πιθανή μεταφορά απορριμμάτων από τόπους με ΧΑΔΑ σε τόπους που έχουν ΧΥΤΑ για την αποφυγή προστίμων, η κ. Μαυρουδή επεσήμανε πως, πρόκειται για ενέργεια η οποία ήρθε “να δεσμεύσει τη νέα κυβέρνηση”. Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα παρακάτω, πως, “Ερχόμαστε στο και πέντε και σε μία φοβερά δυσχερή κατάσταση και οικονομικά, - καθώς οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα πρόστιμα και οι πολίτες είναι ανενημέρωτοι - να δαπανήσουμε χρήματα για να κάνουμε τί; Να μεταφέρουμε απορρίμματα από τον έναν ΧΑΔΑ σε κάποιον ΧΥΤΑ”, σχολίασε πως, “Ακόμη μιλάμε για ΧΥΤΑ ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για ΧΥΤΥ εδώ και τριάντα χρόνια. Γι αυτά τα θέματα δεν απολογήθηκε ποτέ κανένας”.

Κατέληξε δε, πως από την πλευρά της παράταξής της, “θα καταθέσουμε πραγματικά πρόταση στα δύο συναρμόδια Υπουργεία, η οποία θα έχει ολοκληρωμένη αναφορά για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Πραγματική ανακύκλωση, ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για απορρίμματα. Ήδη χθες, ο Δήμος Μυκόνου πήρε απόφαση και δίνει στους εργολάβους τη διαχείριση του ΧΥΤΑ. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάποιοι άνθρωποι βγάζουν πολλά χρήματα από αυτά”.

Ετικέτες: