Στον Εισαγγελέα προσέφυγαν οι κάτοικοι του Απόλλωνα, ενώ πλήρως αναρμόδια δηλώνει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Αρμόδιοι ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου απευθύνθηκαν, ως έσχατη λύση, οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας, οι οποίοι απαιτούν την απόδοση ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους στην περίπτωση ατυχήματος, λόγω των καταστροφών που υπέστη η περιοχή του Απόλλωνα, κατά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου.

Στις 29 Μαρτίου 2015, η Τοπική Κοινότητα Κορωνίδας συνεδρίασε στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Απόλλωνα «Άπελος», παρουσία του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας, κ. Κορρέ Δημήτρη, των Τοπικών Συμβούλων της Τ.Κ. Κορωνίδας, κ. Χωριανόπουλου Αντώνη και Κορρέ Γιάννη, εκπροσώπων του Συλλόγου Γυναικών Απόλλωνα Άπελος, εκπροσώπων του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής, Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας και Λαϊκής Επιτροπής Κορωνίδας, επανεξετάζοντας τα επιπρόσθετα στοιχεία για το θέμα, καταλήγοντας στην απόφαση της προσφυγής στον Εισαγγελέα, για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος σωματικής ή υλικής βλάβης λόγω της επικινδυνότητας της πληγείσας περιοχής.

Η επιστολή στον Εισαγγελέα

Έπειτα από την απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, κάτοικοι και φορείς συνυπέγραψαν την ακόλουθη επιστολή, η οποία εστάλη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου και κοινοποιήθηκε, επίσης, στην Περιφερειακή Αρχή, στις Περιφερειακές παρατάξεις, στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως και στις δημοτικές παρατάξεις, στους βουλευτές του νομού Κυκλάδων και τέλος στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πιο αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

«Από τις 10 – 12 Φεβρουαρίου του 2015, όπου έγιναν οι καταστροφές από τη μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή του Απόλλωνα Νάξου και παρ’ όλες τις ενοχλήσεις μας προς την Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα ουσιαστικό για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα, την ασφάλεια των περιουσιών μας και τη μη λειτουργικότητα της περιοχής, δεδομένου ότι σε λίγες μέρες έχουμε Πάσχα και πλησιάζουμε στην τουριστική περίοδο όπου αυξάνεται ακόμα περισσότερο η επικινδυνότητα λόγω της αύξησης της κίνησης των επισκεπτών του Απόλλωνα, αλλά και γιατί σαν τουριστικό μέρος οι λίγοι επαγγελματίες που υπάρχουν στον τόπο μας δεν θα μπορούν να ανοίξουν και να δουλέψουν τα μαγαζιά τους ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Σε όλη αυτή την κατάσταση, οι υπεύθυνοι, αδιαφόρησαν για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ενώ από τις 24 Φεβρουαρίου η περιοχή, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας δεν το αντιμετώπισαν με υπευθυνότητα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών του Απόλλωνα και επιπλέον ότι η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε νέα ενδεχόμενη κακοκαιρία ίδιας ή και μικρότερης έντασης, αφού ο κυματοθραύστης έχει υποστεί ΄τεράστιες ζημιές και δεν προστατεύει πια ούτε στο ελάχιστο.

Κατόπιν αυτών, προβαίνουμε στην παρούσα αναφορά ώστε να περιέλθει σε γνώση Σας, η επικίνδυνη συμπεριφορά την οποία τελούν τα αρμόδια όργανα του Δήμου, μέσω της ολιγωρίας και αδιαφορίας τους να άρουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θεωρούμε ότι επιβάλλεται η δική σας άμεση παρέμβαση και η διερεύνηση της όλης υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπαίτιους και να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό το παραπάνω θέμα.»

«Η Περιφέρεια αυτό που έπρεπε να κάνει, το έκανε»

Το θέμα επανήλθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης, 31 Μαρτίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, με εισηγητή τον σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Ευάγγελο Σιγάλα.

Ο κ. Σιγάλας επεσήμανε την αδράνεια, που έχει υπάρξει τόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής της Νάξου, όσο και από το καθ’ ύλην αρμόδιο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου, σχετικά με το θέμα, καθώς οι αρμόδιοι, παρά το γεγονός ότι επισκέφτηκαν την περιοχή, καταγράφοντας τις ζημιές και αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, έως και σήμερα, δεν έχουν μεριμνήσει για την αποκατάστασή τους. Παράλληλα, ενημέρωσε το Σώμα της Περιφέρειας για την προσφυγή της Τοπικής Κοινότητας στον Εισαγγελέα.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης εισηγήθηκε την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια των απαραίτητων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σε απάντηση, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτης ανέφερε, πως «όταν υπεβλήθη το αίτημα για κήρυξη του Απόλλωνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εντός δύο ημερών, από εμένα προσωπικά, είχε διεκπεραιωθεί η όλη διαδικασία και αυτό που έπρεπε να κάνει η Περιφέρεια το έκανε. Από κει και πέρα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν προσπαθούμε να μεταφέρουμε ευθύνες άλλων στην Περιφέρεια», δείχνοντας ως άμεσους υπεύθυνους τον Δήμο και το Δ.Λ.Τ Νάξου.

Την ίδια παρατήρηση έκανε και ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος υποστήριξε πως τα οικονομικά διαθέσιμα του Δ.Λ.Τ. επαρκούν για την υλοποίηση των έργων, σε αντίθεση με τους περιορισμένους πόρους της Περιφέρειας για τις Κυκλάδες.

Στη συνέχεια, ο κ. Λεονταρίτης υπογράμμισε με έντονο ύφος, πως «εμείς τους διευκολύναμε, κηρύσσοντας τον Απόλλωνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να κάνουν έργα, μέσα από τη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση. Γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Και ο Δήμος Νάξου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Μην τα μεταφέρουμε όλα στην Περιφέρεια. Μην αναλαμβάνουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και μέσα στην Αυτοδιοίκηση, ενώ όσον αφορά στο οικονομικό ζήτημα του συγκεκριμένου αντικειμένου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει τα χρήματα να κάνει την αποκατάσταση.»

Καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δήλωσε πλήρως αναρμόδια για το θέμα, κρίνεται επιτακτική ανάγκη, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, να μεριμνήσουν για τις μεγάλης επικινδυνότητας ζημιές, τις οποίες υπέστη η περιοχή του Απόλλωνα, προκειμένου η καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, να επιστρέψει σε ομαλή βάση.

Ετικέτες: