Συνέντευξη με την αποχωρήσασα επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Λίλα Καφαντάρη

“Θα μου λείψει το απέραντο γαλάζιο των ανθρώπων”

Παραμένει στον πολιτικό αγώνα μέσω του Σωματείου ηθοποιών με την παράταξη του ΠΑΜΕ

Με εγκάρδιους και ταυτόχρονα, αγωνιστικούς χαιρετισμούς που απευθύνει στους νησιώτες η επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Λίλα Καφαντάρη, κλείνει τον κύκλο της στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, γνωστοποιώντας την απόφασή της να αποχωρήσει μετά από πέντε συναπτά έτη και να αφοσιωθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του Σωματείου ηθοποιών.

Με χειμαρρώδη λόγο που την χαρακτήριζε και στις τοποθετήσεις της σε κάθε συνεδρίαση και υπερασπιζόμενη τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος όπου ανήκει, η ίδια, παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην “Κοινή Γνώμη”.

· Κλείνει ο κύκλος σας στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση μετά από πέντε έτη. Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση και ποια είναι τα συναισθήματά σας;

“Η απόφαση πάρθηκε μετά από πάρα πολύ σκέψη γιατί είχα να αντιμετωπίσω αυξημένες υποχρεώσεις σε πολλά επίπεδα. Είμαι εκλεγμένη και στο ΔΣ του Σωματείου ηθοποιών και είμαι επικεφαλής της παράταξης που πρόσκεινται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Έχω να αντιμετωπίσω με τους συναδέλφους μία τρομακτική όξυνση των εργασιακών προβλημάτων στον κλάδο. Η παρουσία μου έπρεπε να ήταν πιο συστηματική και πιο δυναμική απ΄ό,τι μπορούσα μέχρι τώρα, λόγω του μοιράσματος του χρόνου και της ενέργειάς μου στις δύο ξεχωριστές και μεγάλες ευθύνες που είχα. Ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και ως επικεφαλής του Σωματείου ηθοποιών. Επέλεξα να ασχοληθώ με τα προβλήματα στον επαγγελματικό κλάδο μου, καθώς στην Περιφέρεια υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής μου από έναν πολύ άξιο αγωνιστή και σύντροφο, τον Λουκά Κωτσαδάμ. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Σε πρακτικό επίπεδο, αισθάνομαι ανακούφιση καθώς θα μπορέσω να προσηλωθώ στη μία από τις δύο ευθύνες που είχα, αλλά αισθάνομαι παράλληλα, μία τεράστια λύπη γιατί έχω συνδεθεί βαθιά με τους νησιώτες και είχα κάνει κομμάτι της ζωής μου, την καθημερινότητά τους. Συνδέθηκα βαθιά με τους νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε νησί κι ένας κόσμος ξεχωριστός. Είμαι άνθρωπος της θάλασσας έτσι κι αλλιώς. Θα μου λείψει το απέραντο γαλάζιο των ανθρώπων”.

· Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών στο περιφερειακό συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου, τί θεωρείτε ότι επιτύχατε από την πλευρά της μειοψηφίας;

“Μπορέσαμε σε έναν βαθμό να ξεπεράσουμε το μικρό ποσοστό που είχαμε στο Νότιο Αιγαίο. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε τις αποφάσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως είναι ειλημμένες από τους άλλους. Άρα, το έργο που είχαμε να κάνουμε είναι αυτό που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο. Δηλαδή καταρχήν να ενημερωνόμαστε για όσα πρόκειται να συμβούν στον λαό, να προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και κύρια να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο εκτός περιφερειακού συμβουλίου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε βάρος του, αλλά και να οργανώνουμε τον αγώνα του απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις. Θεωρούμε ότι πραγματικά ξεπερνώντας την αντικειμενική δύναμή μας στο περιφερειακό συμβούλιο, μπορέσαμε πολύ καλύτερα να προσεγγίσουμε τον στόχο μας, δηλαδή να αναδείξουμε τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται κάτω από τα ωραία λόγια”.

· Έχετε ισχυριστεί ότι υπήρξε προσπάθεια “φίμωσης” των θέσεών σας, δεδομένου ότι η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σε ποιο βαθμό έγινε αυτό και ποιός θεωρείτε ότι είναι ο λόγος;

“Δεν υπήρξε απλώς προσπάθεια. Αυτό έφθασε σε ακρότητες μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση, ο πρόεδρος με διέκοπτε, αν πρώτα δε με διέκοπτε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, προτού καν ολοκληρωθεί ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου, αφήνοντας μάλιστα όλους τους άλλους επικεφαλής να μιλούν ακατάπαυστα. Αυτό ήταν κραυγαλέο κι αποδεικνύεται κι από τα πρακτικά ακόμη και του τελευταίου περιφερειακού, όπου για μία φορά ακόμη ο καυγάς μεταξύ πρώην και νυν Περιφερειάρχη πρωταγωνίστησε. Δεν τους ενδιαφέρουν πραγματικά τα προβλήματα των νησιωτών, αλλά ο τρόπος που θα τα ξεπουλήσουν όλα και ποιός θα το κάνει καλύτερα. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να ακούγεται η φωνή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Βέβαια πάντα έλεγαν ότι το περιφερειακό συμβούλιο είναι η μικρή Βουλή. Δεν είναι πολιτική η θέση του καθενός; Αυτό είναι αστείο γιατί όταν οι ίδιοι δεν πρόκειται να απαντήσουν στη Λαϊκή Συσπείρωση, ήδη μιλούν για πολιτική. Οι “κωλοτούμπες” που κάνουν για να μας φιμώσουν είναι απίστευτες. Όλο αυτό δεν είναι καλό και σαφώς αυτό που παρατηρούμε είναι η Δημοκρατία των λίγων στον καπιταλισμό. Αναμενόμενη η προσπάθεια παρεμπόδισης της φωνής μας, αφού είμαστε η μόνη αντιπολίτευση. Οι άλλες παρατάξεις συμφωνούν στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτήν υλοποιούν”.

· Το “όχι” που καταθέτετε στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων και η στάση που διατηρείτε, θεωρείτε ότι επιχειρήθηκε να παρουσιασθεί ως “γραφική στάση”;

“Βεβαίως. Καθώς αυτά που εμείς προτείνουμε είναι μη ρεαλιστικά για εκείνους. Για εκείνους δεν είναι ρεαλιστικό να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των νησιωτών, των εργαζομένων, των άνεργων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των ψαράδων, των γυναικών, των νέων. Αντίθετα, είναι απολύτως ρεαλιστικό να γίνουν οι μεσάζοντες όσον αφορά στο πόσο θα κερδίσουν όλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Ποτέ δεν έφεραν προς επίλυση έστω κι ένα θέμα που να καίει τους νησιώτες. Όσα έφερναν αφορούσαν στην υλοποίηση αποφάσεων της ΕΕ”.

· Υγεία, ακτοπλοΐα, παιδεία παρουσιάζουν ως κλάδοι τα περισσότερα προβλήματα και δη στα νησιά, αφού η γεωγραφική ασυνέχεια αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην επίλυσή τους. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νησιώτες που βιώνουν όλα τα προβλήματα;

“Ενδεικτικά θα σας αναφέρω την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Αυτή η δομή καταρρέει πολύ πριν την κρίση. Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας όπως ξέρετε έχουν αυτήν την κατεύθυνση κι αυτό που υποστηρίζουμε σε κάθε επίπεδο και γνωστοποιούμε – εν προκειμένω – στους νησιώτες, είναι ότι δεν είναι κάτι τυχαίο. Με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ πρέπει να διαλυθεί η δημόσια Υγεία, Παιδεία κλπ για να προωθηθούν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτό γίνεται με μέθοδο και στα νησιά μας γίνεται πιο εμφανές, αφού με κάθε διάλυση ή κατάρρευση δομής, ξεφυτρώνουν ιδιωτικές κλινικές. Με αυτή τη λογική όποιος έχει χρήματα θα γίνεται καλά κι όποιος δεν έχει, θα πεθαίνει. Αυτό που λέμε στους νησιώτες είναι πως πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Αυτό γίνεται σε όλους τους τομείς. Πρέπει να συσπειρωθούμε κατά αυτή της πολιτικής”.

· Αποχαιρετώντας το Νότιο Αιγαίο, ποιό είναι το μήνυμά σας στους “συντρόφους” σας αλλά και στους νησιώτες;

“Προς τους συντρόφους μου δεν χρειάζεται να πω κάτι, γιατί έχουμε πάρει όλοι το μήνυμα... Ξέρουμε τα αίτια αυτού που ζούμε και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη μέχρι τέλους για να πείσουμε τον λαό όσον αφορά στο ότι πρέπει να συσπειρωθεί, να εμπιστευθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και να ενισχύσει τη Λαϊκή Συσπείρωση και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Όλοι μαζί, εμείς που παράγουμε τον πλούτο να γίνουμε πιο δυνατοί και να πορευθούμε μέχρι την ανατροπή τους. Μέχρι τότε να σταματήσουμε την εξέλιξη αυτής της πολιτικής που είναι εις βάρος μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη σωτηρία από τα πάνω, αλλά πρέπει από το λαό να ξεκινήσει η αλλαγή”.

 

Ετικέτες: