Στο Συνέδριο για το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών με τίτλο "Connecting Europe TENT-T DAYS 2015" ο Γ. Λεονταρίτης

  • Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2015 - 15:56

Στο Συνέδριο για το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών με τίτλο "Connecting Europe TENT-T DAYS 2015" που διεξάγεται στις 22 και 23 Ιουνίου στην πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, συμμετέχει εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης προσκεκλημένος της  αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτρόπου για τις μεταφορές, κας Violeta Bulc.

Το Συνέδριο έχει πολυπληθή συμμετοχή από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεντρώνεται στα νέα δίκτυα μεταφορών, όπως αυτά θα διαμορφωθούν την επόμενη δεκαετία θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία νέων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών στο πλαίσιο της Ένωσης, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τα κράτη-μέλη, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα του Συνεδρίου σχετικά με τα χρηματοοικονομικά πακέτα, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις στα δίκτυα μεταφορών (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια κτλ.).

Ο κ. Λεονταρίτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Η συμμετοχή σε τέτοιου βεληνεκούς συνέδρια είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, διότι αποκτούν τεχνογνωσία γύρω από διάφορα ζητήματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα projects που παρουσιάζονται είναι εντυπωσιακά και με την υλοποίησή τους θα αλλάξει σημαντικά ο ευρωπαϊκός χάρτης.

Θλιβερή διαπίστωση ωστόσο για εμάς, τους Έλληνες, είναι ότι: 1) ενώ οι Ευρωπαίοι δημιουργούν πολιτικές έχοντας ολοκληρωμένες προτάσεις για τα επόμενα 10 έτη, στην πατρίδα μας "αγωνιζόμαστε" να συνειδητοποιήσουμε τι έφταιξε στο χτες και τι μπορούμε να περισώσουμε στο σήμερα, 2) -και κυριότερο- δεν υπήρξε ούτε μια πρόταση για τη νησιωτική Ελλάδα. Τα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών σταματούν στον Πειραιά, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την παντελή έλλειψη πολιτικών της ελληνικής πολιτείας, όσον αφορά τη νησιωτική Ελλάδα".

Ο κ. Λεονταρίτης επιστρέφει αύριο από το εξωτερικό, προκειμένου να παραστεί στη 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 στη Σύρο την Πέμπτη 25 Ιουνίου.