Τοποθέτηση Γ. Χατζημάρκου στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή των μέτρων της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών

“Η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης”

“Δώσαμε μάχη για τον ΦΠΑ. Λοιδορηθήκαμε από τους υπερπατριώτες που επιδόθηκαν σε όργιο ψεύδους”

Καυστικός παρουσιάστηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη χθεσινή έκτακτη σύγκλιση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή των μέτρων της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, με φόντο και το θέμα του νησιώτικου ΦΠΑ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας, τη Σύρο αλλά και στη Ρόδο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Χατζημάρκος υπενθύμισε τους “αγώνες της ΠΝΑΙ για την προάσπιση της νησιωτιότητας” καθ΄ όλο το πρόσφατο χρονικό διάστημα, ασκώντας ταυτόχρονα, κριτική στους “υπερπατριώτες” όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε, εκείνους που “έντυσαν με ιδεολογικό μανδύα” το τόσο σοβαρό θέμα του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, στο όνομα της “προαγωγής της ισονομίας”.

Με σαφείς αναφορές, ο Περιφερειάρχης, εξήγησε πως, “στελέχη της παρούσας κυβέρνησης με επικεφαλής την υφυπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, έδειξαν εξ αρχής τις προθέσεις τους”, όσον αφορά στο μείζον ζήτημα, την ίδια στιγμή μάλιστα που μετά και την εξαγγελία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος “επιδόθηκαν σε ένα όργιο ψεύδους και συκοφαντίας προς τους νησιώτες”.

Ο ίδιος, ως Περιφερειάρχης, κατέληξε πως, όποια και να είναι η εξέλιξη σήμερα, οι αγώνες για τη νησιωτικότητα θα αποκτήσουν ακόμη πιο έντονο χαρακτήρα μέχρι το σημείο που θα έχουν καλυφθεί οι ειδικές εκείνες συνθήκες που θα προασπίζουν τη ζωή των νησιωτών στον ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο.

“Αποκαλύψαμε ότι η πρόταση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ντύθηκε και ιδεολογικά”

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος λόγω της σημερινής κρίσιμης ημέρας που εισάγονται τα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους στο ελληνικό κοινοβούλιο και που όπως τόνισε χθες, “κατά τις πληροφορίες θα είναι ένα νομοσχέδιο και ένα άρθρο”, δήλωσε, “Από τον περασμένο Φεβρουάριο η σημερινή κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών με επικεφαλής την Υφυπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη τάχθηκε ξεκάθαρα από την αρχή απέναντι στη νησιωτικότητα. Για τέσσερις ολόκληρους μήνες δώσαμε σκληρή μάχη. Όχι όλοι. Στην μάχη αυτή, οι νησιώτες δεν ήμασταν ενωμένοι. Λοιδορηθήκαμε από εκείνους που, παριστάνοντας τους υπερπατριώτες επιδόθηκαν σε ένα όργιο ψεύδους, συκοφαντίας και κοροϊδίας του λαού”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Εμείς αποκαλύψαμε ότι την Κυριακή 21 Ιουνίου η πρόταση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά ντύθηκε και ιδεολογικά . Μετά από χρόνια απέκτησε και έναν μανδύα ιδεολογικό. Είχε και περιεχόμενο πια. Δεν έγινε για τα δημοσιονομικά. Η ίδια η Ελλάδα πρότεινε την κατάργησή τους για λόγους προαγωγής της ισονομίας. Ημέρα Τρίτη μεσημέρι 23 Ιουνίου εμείς αποκαλύψαμε αυτό. Ημέρα Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την πρότασή της και πρότεινε στους δανειστές τη διατήρηση των συντελεστών και την Παρασκευή πήρε την απόφαση να πάει σε δημοψήφισμα”. Συνέχισε μάλιστα, εκφράζοντας την προσωπική θεώρησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά, “Προσωπική άποψη καταθέτω. Το έκανε μόνο και μόνο για να μπορούν να γυρνάνε τα νησιά αυτοί που γυρνούσαν και κορόιδευαν την κοινωνία των νησιωτών και τους έλεγαν “τί θα ψηφίσετε; την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών;”. Κοίταζαν τους νησιώτες και δεν ντρεπόντουσαν και βλέπω δεν ντρέπονται ακόμη. Το μόνο που είπα τότε, ήταν ότι η Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα πρέπει να είναι το τέλος των ψευδαισθήσεων. Να αντικαταστήσει ο ρεαλισμός τον μαξιμαλισμό και η αλήθεια το ψέμα. Από αυτό πάσχει και έπασχε αυτή η χώρα. Όλοι αυτοί που, κατά τον Μενέλαο Λουντέμη “είπανε ψέματα τόσο μεγάλα που ντράπηκαν και τα ίδια τα ψέματα αφού δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έβγαλαν”.

“Είμαστε εδώ για την επόμενη ημέρα, για ό,τι χρειάζεται”

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή, όλοι έρχονται τετ α τετ με την αλήθεια. “Όλοι αυτοί και όλοι εμείς, είμαστε σήμερα γυμνοί απέναντι στον λαό στο θέμα αυτό. Όλοι θα κριθούμε. Ο καθένας με την διαδρομή του, με τον αγώνα του, με την ιστορία του. Οι πληροφορίες λένε ότι αύριο η συμφωνία με τους δανειστές έρχεται σε ένα νομοσχέδιο και σε ένα άρθρο στην Βουλή” επεσήμανε παρακάτω, λέγοντας δε, πως, “Ούτως ή άλλως η Ελλάδα με πληροφορίες διοικείται σήμερα”. Όμως πλέον, “Είναι η ώρα της ευθύνης, του ρεαλισμού και της αλήθειας. Κι εγώ σε αυτή την όχθη είμαι, της αλήθειας και του ρεαλισμού” συμπλήρωσε, συνεχίζοντας πως, “Είναι και η ώρα της περισυλλογής. Υπερασπιστήκαμε τα νησιά και θα συνεχίσουμε να τα υπερασπιζόμαστε όπως κάναμε τόσα χρόνια. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα για ό,τι χρειάζεται. Θα πράξουμε το καθήκον μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας, κοιτάζοντας πάντα τους συμπατριώτες μας στα μάτια, με το καθαρό βλέμμα της αλήθειας”. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην έκτακτη συνεδρίαση, ανέφερε δε, πως, “Οι αγώνες μας για προάσπιση της νησιωτικότητας, αν δεν έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, θα συνεχιστούν όχι μόνο αμείωτοι αλλά θα ενταθούν και θα σταματήσουν μόνο όταν θα έχουμε καλύψει επαρκώς τις ειδικές συνθήκες της νησιωτικής Ελλάδας”.

Δύο συνεδριάσεις σε μία, μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας, ως φαίνεται, διαμορφώνουν και ένα νέο πλαίσιο για τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Ο πρόεδρος Θωμάς Σωτρίλλης προλογίζοντας το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, τον ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίασης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τόσο την αναβληθείσα – λόγω πολιτικών τεκταινόμενων – συνεδρίαση της Αμοργού, όσο και τη συνεδρίαση με την ατζέντα των τρεχουσών θεμάτων της Περιφέρειας, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως ευνόητοι λόγοι οικονομικής δυσπραγίας και δυσκολίας, αλλά και λόγω θέρους, επιβάλλουν η νέα συνεδρίαση να γίνει όπως η χθεσινή. Συγκεκριμένα, πρόταση του προέδρου αποτέλεσε το σώμα να συγκληθεί εκ νέου την Τρίτη 28 Ιουλίου σε Σύρο και Ρόδο και να εξετάσει τα θέματα μέσω τηλεδιάσκεψης. “Με τις τράπεζες κλειστές, τον περιορισμό στις αναλήψεις, τα 60 ευρώ, με το Δημόσιο να πληρώνει τους περιφερειακούς συμβούλους στα ταξίδια που κάνουν για το περιφερειακό συμβούλιο μετά από έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες, σήμερα δεν έχουμε το δικαίωμα και είναι ηθικό ζήτημα να πούμε στους περιφερειακούς συμβούλους ότι πρέπει να δαπανήσουν 300, 400 ευρώ για να έρθουν σε μία συνεδρίαση, την ώρα που αυτά τα χρήματα μπορεί να είναι και τα τελευταία που ο κάθε ένας διαθέτει για να στηρίξει την οικογένειά του” δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας πως, “με αυτόν τον τρόπο είναι η ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση που μπορούμε να σχεδιάσουμε και βέβαια με τις λιγότερες μετακινήσεις”.