Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου μέσω τηλεδιάσκεψης σε Σύρο και Ρόδο

Διαθέσεις, διακρίσεις και γεωγραφικοί διχασμοί ανέβασαν τους τόνους

Την έντονη τοποθέτηση – απάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου προκάλεσε ο χαρακτηρισμός “φτωχοί και απομονωμένοι συγγενείς” για τους αιρετούς του Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας, Μάρκου Δαδάου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε Σύρο και Ρόδο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος ο κ. Δαδάος άδραξε την ευκαιρία να στηλιτεύσει την απουσία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη καθώς και των δύο θεματικών αντιπεριφερειαρχών, Στέλιου Μπρίγγου και Γιάννη Μαργαρίτη από την έδρα της Περιφέρειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “δεν είναι και η καλύτερη εικόνα η σημερινή, χωρίς να θέλω να κάνω άλλον υπαινιγμό”, θέτοντας παρακάτω το ερώτημα “αν υπάρχει διάθεση να βοηθηθούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων” με σκοπό την ωρίμανση και προώθηση έργων κυρίως για τα μικρά νησιά.

Η εν λόγω τοποθέτηση πυροδότησε την απάντηση του Περιφερειάρχη, ο οποίος έκανε λόγο για “διάκριση υπέρ των Κυκλάδων”, γνωστοποιώντας την πρόσληψη δύο πολιτικών μηχανικών στην αρμόδια υπηρεσία με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ενέργεια που όπως σημείωσε δεν υπήρξε για την περιφερειακή ενότητα της Δωδεκανήσου.

Αναφορικά με το θέμα ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις που κινήθηκαν σε εξίσου υψηλούς τόνους, ανάμεσα στις οποίες και του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη κατά του Μάρκου Δαδάου, με το ζήτημα να ολοκληρώνεται κατόπιν της δευτερολογίας του Γιώργου Χατζημάρκου, που μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι στο περιφερειακό συμβούλιο “δεν πρέπει να καλλιεργείται ο γεωγραφικός διχασμός”, αφού η ουσία της πολιτικής που πρέπει να ασκήσει ο Β΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης εστιάζεται στο μείζον ζήτημα της αναζήτησης πόρων συνολικά για το Νότιο Αιγαίο.

Δεδομένης και της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας στη Ρόδο (σ.σ. ο λόγος παρουσίας των τριών προαναφερθέντων αντιπεριφερειαρχών στη Ρόδο) θα ακολουθήσει σχετικό και αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της “Κοινής Γνώμης”.

Πέραν του ανωτέρω θέματος, το όργανο ενέκρινε και τον προέλεγχο του απολογισμού του οικονομικού έτους 2014, καθώς και την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού των Δ΄Τριμήνου 2014 και Α΄Τριμήνου 2015, ενώ το σώμα υπερψήφισε την έγκριση σύναψης σύμβασης μεταξύ ΠΝΑΙ και Δήμου Άνδρου για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας για το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “Δημήτριος Βικέλας”.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης Καταπολέμησης της Φτώχειας και κάθε Μορφής Διακρίσεων για το Νότιο Αιγαίο.